Türkiye, Mısır'a Süveyş Kanalı için yardım önerdi

Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak deniz trafiğinin durmasına neden olan yük gemisinin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimler sürerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 'yardıma hazır olduklarını' duyurdu. Karaismailoğlu, "Biz de yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'dan Mısır'la ilişkileri düzeltmek yönünde yeni bir adım geldi. Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda çapraz bir şekilde karaya oturarak geçişlerin durmasına neden olan 400 metre uzunluğundaki dev kuru yük gemisini kurtarma operasyonu devam ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 'ihtiyaç olması halinde yardıma hazır olduklarını' açıkladı. 

Süveyş Kanalı'nın önemli lojistik koridorlarından birisi olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, şöyle konuştu: "İki gündür trafik sağlanamıyor. Hatta şu anda Ümit Burnu'ndan rotalarını değiştiren gemiler var. Biz de tabii ki dünya ticaret hacmini etkileyen bir konu olduğu için bizim de çok güçlü ve mahir bir filomuz var. Biz de yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz. Bizim Nene Hatun Gemimiz böyle büyük operasyonları yapacak dünyadaki sayılı gemilerden bir tanesi. Burada zaten İstanbul Boğazı'nı yönetiyor arkadaşlarımız. Arkadaşlarımız hazır bekliyor. Olumlu bir yardım çağrısı olursa gereğini yaparız." 

Bakan Karaismailoğlu, Nene Hatun Gemisi'nin oradaki çalışmalara nasıl destek verebileceğine ilişkin soruya, "Yani geminin kurtarılması ve Süveyş Kanalı trafiğinin açılması için önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Onlar ihtiyaç duyuyorlarsa elimizden geleni yaparız. Şu an bir yanıt gelmedi" cevabını verdi.

Geçtiğimiz haftalarda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'la 'diplomatik temasların başladığını' duyurmuş, Türkiye-Mısır ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinin ilişkilerde 2013'ten bu yana süren kopukluk nedeniyle 'zaman aldığını' belirtmişti. Ankara'nın, Mısır'a yönelik diplomatik adımlar atmaya başlamasının ardından 2013 yılında yaşanan askeri darbe sonrası Türkiye'ye gelen muhaliflerin kurduğu televizyon kanallarından 'yumuşama' istediği kaydedilmişti. “Türkiye kimseyi tutuklamayacak ve Mısır'a teslim etmeyecek. Türk makamları ile TV yetkilileri arasında görüşmeler var" diyen AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay'ın açıklamalarının ardından Mısır Enformasyon Bakanı Usame Heykel de, Türk yetkililerin ''Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, ve hükümetine eleştirileri durdurun'' talimatı vermesinden memnun olduklarını söylemişti. (AA)