Türkiye ne zaman 'yatırım yapılabilir ülke' olur?
Moody's Türkiye'nin kredi notunu tarihte ilk kez iki kademe birden yükseltti. Türkiye'nin "yatırım yapılabilir ülke" konumuna gelmesinin ise en az iki yıl alması bekleniyor.
DUVAR - Türkiye'de Mehmet Şimşek yönetiminde uygulanan ekonomi politikaları, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılanmaya devam ediyor. Fitch Ratings ve S&P'nin Mart ve Mayıs aylarında yaptığı not artırımlarından sonra, Moody's de tarihinde ilk kez Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden yükseltti.
Böylelikle Moody's kararı öncesinde Uganda, Moğolistan ve Kongo ile aynı seviyede yer alan Türkiye, iki kademe not artışından sonra ise Bangladeş, Kosta Rika ve Namibya ile aynı seviyeye yükselmiş oldu.
Ekonomideki sıkıntıları hafifletebilmek için uluslararası sermaye girişlerine ihtiyaç duyan Türkiye, hala her üç kuruluşun listesinde "yatırım yapılabilir ülke" seviyesinin dört basamak altında yer alıyor.
DW Türkçe'ye konuşan ekonomist ve yatırım danışmanlarına göre, AKP iktidarı ekonomide her şeyi doğru yapsa bile, Türkiye'nin "yatırım yapılabilir ülke" seviyesine çıkması en az iki yıl alacak. Olası bir erken seçim kararı ve sonrasında "rasyonel" politikalardan uzaklaşılması halinde ise ülke notu yeniden düşüşe geçebilir.
İKİ KADEME BİRDEN YÜKSELTTİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Moody's raporunda, Türkiye'nin kredi notunun tarihte ilk kez iki kademe birden yükseltilmesinin temel nedeni olarak ortodoks para politikasına kararlı ve "giderek daha iyi yerleşen geri dönüş" gösterildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) olan güvenin arttığına ve uygulanan para politikasının güçlendiğine işaret edilen raporda 2025 yılı sonu enflasyon beklentisi de yüzde 38'den yüzde 30'a çekildi.
Ayrıca sıkı politika duruşunun Türkiye'nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığına işaret edilen açıklamada, pozitif görünümün yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı kaydedildi. Öte yandan ülkedeki siyasi risklerin kredi notunu olumsuz etkileme potansiyelinin devam ettiğine vurgu yapıldı.