Türkiye Nijer'de uranyum arıyor

Nijer'e ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başkanlığındaki heyetin gündeminde 'uranyum tedariki' olduğu bildirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Nijer'de Başbakan ve Ekonomi ve Finans Bakanı Ali Mahamane Lamine Zeine başkanlığında düzenlenen ortak çalışma toplantısına katıldı. Fidan'ın yanı sıra, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı  İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar da Nijer'de temaslarda bulundu. 

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Bakanımız Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanımız Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Alparslan Bayraktar, MİT Başkanımız İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanımız Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcımız Özgür Volkan Ağar ile birlikte Niamey'de Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine başkanlığında düzenlenen ortak çalışma toplantısına katıldı."

Bakan Fidan, çalışma toplantısının ardından başkent Niamey'de Nijer Dışişleri, İşbirliği ve Yurt Dışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Bakary Yaou Sangare ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bakan Fidan'ın, Niamey'de Nijerli mevkidaşı Sangare ile görüştüğünü duyurdu.

'NÜKLEER ENERJİYİ DESTEKLEMEK İSTİYORLAR'

Öte yandan Bloomberg'e konuşan kaynaklar, dünyanın en büyük uranyum tedarikçilerinden olan Nijer'e ziyaretin amacının, 'uranyum yataklarına erişim talebi' olduğunu bildirdi. "Türkiye Dışişleri, Savunma ve Enerji Bakanları, Batı Afrika ülkesi Nijer'in zengin uranyum yataklarına erişim sağlamak amacıyla ülkeyi ziyaret etti" ifadelerinin yer aldığı haberde, şöyle devam edildi: 

"Konu hakkında bilgi sahibi olan ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başkanlığındaki ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın'ın da aralarında bulunduğu heyet, Türkiye'nin yeni nükleer enerji sanayisini desteklemek için Nijer'den uranyum tedarik etmek istiyor."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)