Türkiye rotalı gemide 117 kilo kokain ele geçirildi
Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde bulunan Santos Limanı’nda 117 kilogram kokain ele geçirildi. Geminin rotasının İtalya, Türkiye ve Mısır olduğu belirtildi.
DUVAR - Brezilya resmi makamları, 19 Nisan Çarşamba gecesi Sao Paulo eyaletinde bulunan Santos Limanı’ndaki bir gemiye düzenlenen operasyonda 117 kilogram kokain ele geçirildiğini duyurdu. Plastik ambalajların içinde muhafaza edilen kokain tabletlerin, geminin su altında kalan kısmında bulunan ve geminin soğutma sistemlerini beslemek üzere deniz suyunun toplandığı deniz sandığı adı verilen bölme içine gizlendiği kaydedildi.
VOA Türkçe'den Mustafa Özdemir'in aktardığına göre, selüloz yüklemesi için Santos Kanalı’ndaki limana yanaşan gemide yapılan incelemelerde, uyuşturucunun yerini tespit etmek ve kokaini çıkarmak için özel dalgıçların getirildiği, geminin rotasının İtalya, Türkiye ve Mısır olduğu açıklandı.
Kokainin Federal Polis, Brezilya Deniz Kuvvetleri ve Federal Gelir Servisi’nin uluslararası uyuşturucu kaçakçılığını önlemeye yönelik ortaklaşa yürüttüğü bir operasyonla ele geçirildiği beyan edildi.
290 KİLOGRAM KOKAİN BULUNMUŞTU
Türkiye varışlı gemilerde daha önce de kokain yakalanmıştı Geçen yıl toplamda 162,4 milyon ton yükleme yapılan Santos Limanı, Latin Amerika’nın en büyük gemi limanı olmasının yanısıra özellikle Afrika ve Avrupa’ya kokain sevkiyatındaki önemli merkezlerden biri olmasıyla dikkat çekiyor.
Brezilyalı narkotikle mücadele ekipleri bu yılın ocak ayında da Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan Martaş Limanı’na gitmek için bekleyen selüloz yüklü bir gemide 290 kg kokain ele geçirmişti.
Ayrıca geçen yıl temmuz ayında da Tekirdağ İl Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, yine Marmaraereğlisi’ndeki bir limanda Brezilya’dan gelen bir kuru yük gemisinde 200 paket içinde 242 kilogram kokain ele geçirmişti.
BREZİLYA'DA TOPLAM 96,6 TON KOKAİN ELE GEÇİRİLDİ
Geçtiğimiz yıl resmi verilere göre 96,6 ton kokain ele geçirilen Brezilya’nın; Kolombiya, Peru ve Ekvador gibi Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) doğrudan hedefinde olmaması ve yoğun gemi trafiğinin sağladığı görece 'avantajlardan' dolayı uluslararası uyuşturucu kaçakçıları tarafından son yıllarda daha çok kullanılmaya başlandığı bildiriliyor. (DIŞ HABERLER)