Türkiye ve Ermenistan normalleşme temsilcilerinden sınır kapısında görüşme

Ermenistan ve Türkiye Dışişleri Bakanlıkları, normalleşme süreci özel temsilcilerinin iki ülke arasındaki sınır kapısında bir görüşme yaptığını açıkladı.

Fotoğraflar: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye ile Ermenistan normalleşme süreci özel temsilcilerinin Alican-Margara sınır kapısında bir araya geldiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada," Türkiye ile Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, beşinci toplantılarını 30 Temmuz’da iki ülkenin ortak sınırındaki Alican-Margara sınır kapısında gerçekleştirmişlerdir. Özel Temsilciler, önceki toplantılarında anlaşmaya vardıkları hususları teyit etmişlerdir" ifadeleri kullanıldı.

'SÜRECİ ÖN KOŞULSUZ SÜRDÜRME KONUSUNDAKİ MUTABAKAT TEYİT EDİLDİ'

Açıklamada ayrıca şöyle denildi: "Özel Temsilciler ayrıca, Akyaka/Akhurik demir yolu sınır kapısının bölgesel gelişmeler doğrultusunda faaliyete geçirilebilmesi durumunda gerekecek teknik ihtiyaçların değerlendirilmesi ve diplomatik/resmi pasaport hamilleri için karşılıklı vize prosedürlerinin kolaylaştırılması hususlarında da mutabık kalmışlardır. Özel Temsilciler son olarak, nihai amacı tam normalleşme olan bu süreci ön koşulsuz olarak sürdürmek konusundaki mutabakatı da teyit etmişlerdir."

Bu açıklamanın ardından görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasındaki ifadeleri yineledi.

SON RESMİ GÖRÜŞME TEMMUZ 2022'DE YAPILMIŞTI

Türkiyeli bir diplomatik kaynak, dün Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, iki ülke arasında normalleşme görüşmelerinin 2 yıllık aranın ardından, bugün yeniden başlayacağını söylemişti. Türkiye ve Ermenistanlı özel temsilcilerin bugüne kadar dört tur görüşme yaptığı ifade edilirken, Türkiyeli kaynak beşinci tur görüşmenin 30 Temmuz Salı günü Türkiye-Ermenistan sınırında yapılacağını bildirmişti.

Kaynak, konuya ilişkin olarak, "Toplantı sırasında, gelişmeler özel temsilciler tarafından gözden geçirilecek ve iki ülke arasında uygulamaya konulabilecek belirli güven inşa adımları ele alınacak" bilgisini paylaşırken, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden görüşmeyi doğrulamıştı. 

İki ülke yetkilileri arasındaki son resmi toplantı, Temmuz 2022'de yapılmıştı. Ancak, iki temsilci, bu sene Türkiye'de yapılan diplomasi forumu marjında da bir araya gelmişti. 

PAŞİNYAN, 26 TEMMUZ'DA TÜRKİYE SINIRINI ZİYARET ETTİ

Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da 26 Temmuz tarihinde Ermenistan-Türkiye sınırındaki Margara Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunmuştu. Başbakan Paşinyan sosyal medya hesabından Armavir Bölgesi'ne yaptığı çalışma gezisi kapsamında, sınırın Ermenistan tarafındaki Margara Sınır Kapısı'nı ziyaret ettiği bilgisini paylaşmıştı.. Başbakan Paşinyan, paylaşımında, Margara Sınır Kapısı'nın 1 milyar dramlık (yaklaşık 2 milyon 575 bin dolar) projeyle modernize edildiğini belirtmişti.

Halen kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırı, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Maraş merkezli depremlerin ardından Şubat 2023'te iki kez, insani yardımın geçişi için açılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)