Lice'nin 23 yıllık hesabı yine sorulamadı

16 kişinin öldürüldüğü, çok sayıda ev ve iş yerinin yakıldığı Lice olaylarının üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen olayla ilgili davada karar çıkmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili açılan davada yine karar çıkmadı.

Güvenlik gerekçesiyle İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'taammüden öldürme', 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan dönemin Jandarma Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu katılmadı.

'LİCE YANIYOR'

Tarafların 11 mağdurun hazır bulunduğu duruşmayı HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, HDP İzmir İl Eş Başkanı Muhafiz Güleryüz ile HDP Parti Meclis Üyesi Dilek Aykan da izledi.

Duruşmada mağdur olarak ifade veren Şaban Maltaş, sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtirken 1993'te yaşananları şöyle anlattı:

“O gün ilçeden ayrılıp göz kontrolü için Diyarbakır'a doktora gittim. Abim aradı 'Lice yanıyor. Burayı yakıyorlar ' dedi. Ailem akrabalarım oradaydı. Üç gün sonra ilçeye giriş yapabildim. Ailemi alıp gitmek istedim. Olayların olduğu zaman devlet memuruydum. Beni işten attılar, ilçeye girişimi yasakladılar. Diyarbakır'a gidip yerleştim. Burada emri veren bir asker görünüyor, aslında orada yüzlerce asker vardı. Güvenlik bölgesi içine alınan her yeri ve iş yerlerini yaktılar. İlçede her hangi bir çatışma yoktu. Her yeri lav silahı ile yakıyorlardı. Bir çok akrabam yaşamını yitirdi. Sıra benim eve gelmişti. Abim Kıbrıs gaziziydi. Bizim ev bu şekilde yanmaktan kurtuldu. Bize bu acıları yaşatanlardan şikayetçiyim, yapanların cezasını almasını adaletin yerini bulmasını istiyorum. O gün anamuhalefet partili başbakan yardımcısı bile ilçeye giremedi."

'AHIRDA HAYVANLARLA BİRLİKTE KALDIK'

Diğer iki mağdur Abdurrahman Ayaz ve Murat Canpoyat da o dönemde yaşananları anlatarak bu olayı gerçekleştirenlerden şikayetçi olduklarını söyledi. Tanık olarak dinlenen ve olaylar olduğunda ilkokul 3'üncü sınıfta okuduğunu söyleyen Fesih Erdönmez , şu bilgileri verdi:

“Olaylar sırasında biz okuldaydık. Evleri yananlar okula koşuyordu. İlçedeki binalardan en sağlamı okuldu. Helikopterden açılan ateşle evlerin yakıldığını gördüm. Okulda mahsur kaldım. Okulun etrafındaki tüm evleri yaktılar. Silah sesleri kesilince öğretmenlerimiz bizi eve bıraktı. Evin çatısı kurşunlanmıştı. Sabaha kadar komşumuzun ahırına hayvanlarla kaldık. Çatışma yoktu. Asker anons edip 'Meydanda toplanmamızı 'istedi. Helikopterden ateş açıldı amcamın boynunu sıyırdı kurşunlar."

TAHİR ELÇİ'Yİ ANDI

Mağdurların avukatı Gül Kireçkaya, “Bu davanın açılmasında buyük emek sarfeden Tahir Elçi'yi anıyorum. Olayların yaşandığı yerde keşif yapılsın" dedi.

Mağdurların avukatı Suat Çetinkaya da, “Bu olay gizli tanıklara dayanmıyor. Olayın vehameti sadece mağdurların beyanlarıyla bile ortada. İnsanlığa karşı suçların zaman aşımı olmaz. Bu davanın gideceği yer uluslararası mahkemelerdir. Tüm tanıkların mahkeme huzuruna gelip bu olayı anlatması aydınlatması gerekir. Lice de o dönem görevli olan rütbeli subayların Genelkurmay'dan isim listesi istensin. İlçeye gelip giremeyen Deniz Baykal ile dönemin Olağanüstü Hal Valisi Ünal Erkan ve haber yapan gazeteciler Mithat Bereket ve Tayfun Talipoğlu da tanık olarak dinlensin" dedi.

Eşref Hatipoğlu'nun avukatı Mehmet Eren Turan, ise “Balyoz ve Ergenekon davasında gizli tanık olarak dinlenen ve bu dava da gizli tanık olarak ifade veren tanığın ifadeleri geçersiz olduğu ortaya çıktı. Bu kişinin soruşturması var mı yok mu araştırılsın. Keşif yapılmasını kabul etmiyorum" diye konuştu.

Mahkeme Başkanı talepleri değerlendirmek üzere duruşmayı gelecek kasım ayına erteledi.

LİCE NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te çıkan olaylarda 16 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Öldürülenler arasında 1993'te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan Bahtiyar Aydın da vardı. Aydın 22 Ekim günü  Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde vurularak öldürüldü. Ev ve iş yerlerinin yakıldığı ilçeden yüzlerce kişi göç etmek zorunda kaldı. Olaylarla ilgili zaman aşımına bir gün kala mahkemeye sunulan iddianamede saldırıyı o dönem yetkililerin açıkladığının tersine, PKK'nın yapmadığı belirtiliyor. İddianamede dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ olayın failleri olarak suçlanıyor. (DHA/İzmir)