Dört çocuk hakkında 40 yıl hapis talebi

Dargeçit'te operasyonlar sürerken, sığındıkları evden gözaltına alınarak tutuklanan 4 çocuk hakkında, 40 yıla kadara hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Dargeçit ilçesindeki sokağa çıkma yasakları sırasında sığındıkları evden gözaltına alınarak tutuklanan 15-16 yaşlarındaki 7 çocukla ilgili iddianame tamamlandı. Çocuklardan 4’ü hakkında “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozdukları” iddiasıyla 40 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan edilen Dargeçit’te silah ve patlama sesleri üzerine 15-16 yaşlarındaki K.S, Ö.K, İ.A, B.A, H.T, R.A. ve S.D. isimli çocuklar bir eve sığındı. Çatışmaların sona ermesinin ardından, bulundukları eve yapılan baskında özel harekât timlerince gözaltına alınan 7 çocuk, “devletin egemenliği ve bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyeliği” ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek” iddialarıyla tutuklanarak Mardin Midyat M Tipi Hapishanesi’ne konuldu. Çocuklar, daha sonra İzmir Aliağa’daki Şakran Çocuk ve Gençlik Hapishanesi’ne gönderildi.

'ÇATIŞMA ÇIKTI' İDDİASI

Soruşturmayı yürüten savcılığın hazırladığı fezlekede çocukların baskın sırasında emniyet ekiplerine taciz ateşi açtığı ve kısa süreli bir silahlı çatışma yaşandığı iddia edildi. Çocukların kaçmak için emniyet güçlerine mukavemet gösterdiği de öne sürülen fezlekede "Kolluk kademeli güç kullanarak “S.S.Ç.’leri (suça sürüklenen çocuk) etkisiz hale getirip yakaladı” ifadesi yer aldı.

Savcılık sorgularında hendeklere merak ettikleri için gittiklerini belirten çocuklar, yüzleri maskeli kişilerin barikat kurarken kendilerinden yardım istediğini söyledi. Korktukları için orada kaldıklarını söyleyen çocuklar çatışma başladığında bir eve girmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Evin sahibi Aysel S.'nin üstlerinde silah olmadığı için kendilerini eve aldığını söyleyen çocuklar, “Evine zorla girmedik. Eve sabah gittik, akşam polisler bizi yakaladı” dediler.

RAPORA GÖRE KANIT YOK

Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’ndan alınan Uzmanlık Raporu’nda çocuklardan alınan el svaplarında atış artıklarına rastlanmadığı belirtildi.

Soruşturma sonrasında hazırlanan iddianamede 4 çocuk hakkında devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, örgüt üyeliği, Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet ve konut dokunulmazlığının ihlali iddialarından toplam 40.5 yıla kadar hapis cezaları istendi. Üç çocuğun ise dosyası ayrıldı.

İddianameyi kabul eden mahkeme çocukların tutukluluğunun devamına hükmederek 29 Eylül'ü duruşma tarihi olarak belirledi.

Dargeçit'te operasyonlar sürerken, sığındıkları evde gözaltına alınarak tutuklanan 4 çocuk, 40 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Haberin tamamı