GOP'ta kamulaştırma keşmekeşi

Gaziosmanpaşa'da riskli alan ilanının ardından gelen 'acele kamulaştırma' kararına vatandaşlar tepkili. Belediye başkanı kimsenin mağdur edilmediğini öne sürüyor. Yargıya giden mahalle sakinleri ise 'Kamulaştırma kararı alınmadan önce 3 daire için anlaştığımız müteahhit şimdi bir daire veriyor' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Gaziosmanpaşa’nın 13 mahallesi, 2013 yılında 'riskli alan' ilan edildi. İlk önce 3 milyon 930 bin metrekarelik alan için alınan karar, daha sonra buna 350 bin metrekarelik bir bülüm daha eklenerek genişletildi. Ardından bu bölgelerdeki evler için yıkım kararları çıkmaya başladı. Ancak hak sahipleri itiraz edince Bağlarbaşı, Sarıgöl ve Yenidoğan mahallelerinde alınan yıkım kararlarının yürütmesi durduruldu ve ardından üç mahallede ikinci kez 'riskli alan' kararı alındı. İk 'riskli alan' kararı Danıştay 14. Daire tarafından iptal edildi fakat ertesi gün ikinci 'riskli alan' kararı için toplanan aynı dairenin üyeleri Yenidoğan mahallesi için açılan iptal davasını Bakanlığın lehine sonuçlandırdı. Şimdi temyiz süreci devam ediyor. Üç mahallede bunlar yaşanırken 14. Daire bir kere 'riskli alan' ilan edilen Yıldıztabya, Pazariçi, Mevlana ve Karayolları mahallelerinde iptal kararı verdi.

ACELE KAMULAŞTIRMA

Tartışmalar devam ederken, 2016'da riskli alan ilan edilen tüm bölgeler için 'acele kamulaştırma' kararı çıktı. Bakanlar Kurulu'nun 'acele kamulaştamı kararı' 10 Nisan 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğü girdi.

Bu karara da tepki gösteren mahalleliler 'Barınma Hakkı Meclisi' çatısı altında bir araya gelerek  kararın iptali için mahkemeye başvurdu.

Barınma Hakkı Meclis üyesi Korkmaz Aslan, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin mahallede yaşayan yurttaşlara evlerini boşaltmaları için baskı uyguladığını öne sürdü. Belediye ise bu iddianın doğru olmadığını belirtti.

10 BİN EV YIKILACAK

Acele kamulaştırma kararının belediyeler için bir rant haline geldiğini iddia Korkmaz, şunları anlattı: “Açtığımız dava sonucu, riskli alan kararı alınan Bağlarbaşı mahallesi için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ayrıca Sarıgöl ve Yenidoğan mahalleleri için  1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlara karşı açılan iptal davaları devam ediyor.  Acele kamulaştırma kararı çıkınca mahalleli tepki gösterdi. Eğer kamulaştırma kararı uygulanırsa 10 bin ev yıkılacak. Böyle bir durumda 120 bin insan evsiz kalacak. Ayrıca Gaziosmapaşa Belediyesi  Avukat Arman Yılmaz ve Can Atalay hakkında, acele kamulaştırma davasında avukatlık yaptıkları için suç duyurusunda bulundu ve avukatlarımızı İstanbul Barosu'na şikayet etti.”

589 KİŞİ TOPLUCA DAVA AÇTI

Aslan, 9 Mayıs'ta Acele Kamulaştırma kararının tümüyle iptal edilmesi için 589 kişinin topluca dava açtığını, fakat Bakanlar Kurulunun dilekçeleri reddetmesinin ardından ağustos ayı içerisinde 200 davanın tekrar açıldığını ve Acele Kamulaştırma kararının iptal edilmesini beklediklerini söyledi.

Ayrıca Korkmaz, kararın iptali için mahkemeye başvuran yurttaşların evlerine belediye tarafından 'kaçak yapı tutanağı' asıldığını ve vatandaşların korkutularak davalarından vazgeçirilmeye çalışıldığını da iddia ediyor.

Gaziosmanpaşa'daki acele kamulaştırma kararına itiraz eden mahalle sakinlerinin avukatı Can Atalay ise davaların bölge idare mahkemelerinde devam ettiğini söyledi.

gop-haci-biskin

BELEDİYE: GENEL BİR KARAR

Gaziosmanpaşa'nın AK Parti'li Belediye başkanı Hasan Tahsin Usta ise kimseyi mağdur etmediklerini öne sürdü.  Konuyla ilgili olarak Doğan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan  Usta, şunları söyledi:

“Şu anda Gaziosmanpaşa'da hiçbir eve acele kamulaştırmayla ilgili yıkım kararı gitmemiştir. Burada binası yıkılmış olan mağdur insanlarımız var. Bizim aciliyetimiz, süreç uzadığı için çalışmalar kapsamında hangi parselde sorun olacağını bilemediğimizden dolayı, hangi mülk sahibinde sorun yaşamayacağımızı bilmediğimiz için, genel alınmış bir karardır. Bu, uygulanması anlamına gelmez. Asla vatandaşların mağdur edileceği bir çalışma söz konusu değildir.”

DAİRE SAYISI ÜÇTEN BİRE DÜŞTÜ

30 senedir Gaziosmanpaşa'nın Bağlarbaşı mahallesinde yaşadığını söyleyen Murşit Sepetçi ise “Benim çocukluğum bu mahallede geçti. Mahallemi terk etmek istemiyorum. Mahallemize kamulaştırma kararı gelmeden önce müteahhit bana 3 daire verecekti. Kamulaştırma kararı geldikten sonra belediye bana bir daire vereceğini söylüyor. Ayrıca kamulaştırmayla ilgili olarak belediyeye gidip tek taraflı imza atmam gerekiyor. İmza atacağım belgenin altında hiçbir şey yazmıyor. Eğer imza atmayı kabul etsem Gaziosmanpaşa Belediyesi İstanbul'un başka mahallelerinde bana bir daire verecek. Doğup büyüdüğüm mahallemi asla terk etmeyeceğim.” diye konuştu.