Sağlık Bakanı: 4 ayda bin doktor kaybetmişiz!
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık hizmetlerinde 'personel ve hizmet açısından' bir gerileme yaşandığını kabul etti. 'Yeni bir reform süreci başlattıklarını' söyleyen Akdağ, "Doktorları stratejik personel olarak tanımlamıştık, eş durumu tayini yapmıyorduk. Danıştay bunu bozmuş ve 4 ayda bin uzman kaybetmişiz" dedi.
DUVAR - Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinde personel ve hizmet açısından bir gerileme ve sıkıntı yaşandığını kabul eden Bakan Recep Akdağ, "sorunları aşmak için yeni bir reform süreci başlattıklarını" açıkladı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir grup gazeteciyle sohbetinde, sağlık hizmetlerindeki memnuniyette gerileme, özellikle doktor ve sağlık personelinde ‘kanama’ yaşadıklarını söyledi. Bu nedenle sorunları önce tespit edip sonra aşmak için ikinci sağlık reformu sürecini başlattıklarını açıklayan Bakan Akdağ, doktorlarla ilgili dört önemli kararı da içeren yeni reformların 2017 yılının ilk üç ayında uygulanabilir aşamaya getirileceğini belirtti. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre Akdağ'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
ZENGİN ÜLKELERİN HASTALIK YÜKÜNE SAHİBİZ: Bakan olduğum dönemler dahil, sağlıkta bazı alanlardaki ilerme ve iyileşme durdu. Şimdi gelişmiş ve zengin ülkelerin hastalık yüküne sahibiz. Şişmanlık,yüksek tansiyon, diyabet; bunlara bağlı kalp hastalıkları ve kanserler. Hem tedavi ve önleme hem de sağlık sistemindeki tıkanıklıklar açısından çalışma başlattık.
YENİ DOKTOR KARARLARI: Şu anda sahada harıl harıl çalışan bir ekibimiz var. Sistemi iyi bilen arkadaşlar, her bölgeye gidip, sistemin her tarafına bakıyorlar. Acilde saatlerce oturuyor, polikliniklerde vatandaşla konuşuyorlar. Yabancı uzmanları da çağıracağız. Sahadan topladığımız bilgilerle yeni programı kısa sürede aktif hale getireceğiz. Doktorları stratejik personel olarak tanımlamıştık, eş durumu tayini yapmıyorduk. Danıştay bunu bozmuş ve 4 ayda bin uzman kaybetmişiz. Şimdi bunu kaldırdık.Mecburi hizmet yükümlülüğü olduğu halde, İstanbul başta büyük şehirlerde kaçak çalışan çok sayıda hekim var. Özel sektöre, ‘Başınız yanar’ dedik. Bu 1.500 arkadaş mecburi hizmetlerini yapınca açığımız azalacak. Pratisyen hekimliğini 5-6’ncı bölgelerde yapanlar için de uzmanlıktan sonra zorunlu hizmet olacak.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA FAZLA MAAŞ: Doğu ve Güneydoğu için 11 bin ilave hekim kadrosu aldım. Oradan başlayarak sözleşmeli alacağız. 657’ye geçme hakkı da veriyoruz. Normal hekimden 1.5 kat fazla maaş alacaklar. Batı illerindeki sözleşmeli kadroları kaldırıp, eleman temininde güçlük çektiğimiz bölgelere koyacağız.