Maltepe'nin kalbi ranta kurban gidiyor!
Maltepe Küçükyalı'da 132 bin metrekarelik Karayolları arazisi için önemli adım yarın... Emlak GYO tarafından habersiz satılan araziye yapılacak kule ve AVM projesine karşı 4 dava var. Maltepe Belediyesi'nin açtığı dava için yapılacak bilirkişi heyeti incelemesi ilk inceleme ve emsal teşkil edecek. Küçükyalılı Tamay Önal Polat, süreci anlattı...
DUVAR - İstanbul’un Maltepe ilçesindeki toplam 132 bin metrekarelik Karayolları yerleşkesinin imara açılması ile ilgili açılan davada ilk bilirkişi heyeti yarın inceleme yapacak. Küçükyalı Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü arazisi, geçtiğimiz haziran ayında Emlak Konut GYO tarafından yapılan ihalede Tahincioğlu firmasına satıldı. Tahincioğlu firması; Ataşehir, Göztepe, Levent, Seyrantepe gibi kentin merkezi bölgelerinde inşa ettiği dev kulelerle tanınıyor.
'RAPOR EMSAL TEŞKİL EDECEK'
Projeye karşı açılan toplam 4 dava bulunuyor. İlk davayı açan ‘Diren Çınar’ isimli İdealtepe'deki mahalle örgütlenmesinin kurucularından Tamay Önal Polat, sorularımızı yanıtladı. 4 davacıdan CHP'li Maltepe Belediyesi’nin açtığı dava kapsamında yapılacak ilk bilirkişi heyeti gezisi oldukça önemli. Polat, bu bilirkişi heyeti incelemesinin çok önemli olduğunu ve çıkacak raporun diğer davalar için emsal teşkil edeceğini söylüyor ve ekliyor: Bu heyetin gelişi sırasında ne kadar kalabalık olursak çıkacak rapora o kadar etki etme şansımız olur.
KULE VE AVM'LER YAPILACAK
Karayolları arazisi, E-5 karayolunda İdealtepe ile Küçükyalı arasında, aşağı kısımda Atatürk Caddesi’ne uzanan geniş bir alana yayılıyor. İstanbul'un 470 deprem toplanma alanından biri olan, yeşillik ve ağaçlık araziye alışveriş merkezi (AVM) ve kuleler inşa edilmesi planlanıyor. Tamay Önal Polat, "Bu bölge deprem riski açısından kırmızı hat üzerindedir ve bölgemizde bu arazi dışında halkın gereksinimini karşılayabilecek deprem toplanma alanı yoktur" diyor.
Projeye, Maltepe Belediyesi dışında İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP’li Meclis üyeleri, Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası ve ‘Diren Çınar’ üyesi dava açmış durumda.
İLÇENİN DEPREM YERLEŞİM ALANI
Polat, deprem yerleşim alanı olarak belirlenen 470 alanın 300’üne bugün kuleler ve AVM’ler inşa edilmiş ve edilmekte olduğunu söylüyor. İçinde hâlen deprem konteynırlarının bulunduğu Karayolları arazisi de şu an aynı kadere mahkum olmak üzere. Süreci Tamay Önal Polat'tan dinliyoruz:
“Arazi halkın haberi yokken 2012 yılında önce özelleştiriliyor sonra TOKİ ve Emlak GYO devirleri yapılıp projelendiriliyor ve yapılan proje askıya çıkarılıyor. Bu süreç içerisinde halkın hiçbir konuda bilgisi olmuyor. Askı sürecinde Maltepe Belediyesi’nin yaptığı bir toplantı ile halk bilgilendirildi. Ben de konuyu orada öğrendim. Bize aktarılan proje akıl almaz ve kabullenilemez bir proje idi.
DİLEKÇELER YANITLANMADAN İHALEYE GİDİLDİ
Bu bilgilendirme sürecinin ardından yapılan projeye itiraz eden yaklaşık 580 kişi olduğunu biliyorum. Ben de onlardan birisiyim. Ancak bu kadar çok itiraz dilekçesi olmasına karşın süreç işledi. Dilekçelerimiz yanıtlanmadan ihale gerçekleşti. Arazinin ihalesini Tahincioğlu konsorsiyum aldı.
İDEALTEPE'DEN 30 VATANDAŞ DAVA AÇTI
Arazinin önemini ve daha önce yaşanmış gerçekleri de göz önüne alarak Prof. Dr. Lale Afrasyap, Hüseyin Ayvataş ve ben; ‘Diren Çınar’ adı altında bir platform oluşturduk. Amacımız, arazinin Küçükyalı halkının kullanımına açık park spor tesisleri, deprem toplanma alanı olarak tahsisini sağlamak. Bu amaçla tüm siyasi partilere, derneklere ve meslek kuruluşlarına çağrıda bulunduk. 30 kişilik davacı grubundan oluşan plan iptal ve yürütmenin durdurulmasını talep ederek bir dava açtık.
AKIL ALMAZ PROJE
Adı geçen bölge D-100 karayoluna sınırı olan bir bölge, aynı karayolunun diğer tarafında (Aydınevler) şu an Rönesans firmasının inşa ettiği bir AVM ve kuleler bütünü zaten yükseliyor. Karşılıklı iki AVM ve beton yığını ile öncelikle halkın hava akımı kesilecek. Küçükyalı esnafının önü tıkanacak, halk zor koşullarda yaşamaya mahkum edilecek. Bu projenin gerçekleşmesi halinde bölge trafiği tıkanmayacak, tamamen duracak."