'42 yıldır Trabzon'dayım bunu ilk kez gördüm'

Trabzon Sürmene'de başlayan ve dün gece söndürülen yangın tepkilere sebep oldu. Bakan Veysel Eroğlu yanan alanların ağaçlandırılacağını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trabzon Sürmene'de tabiat harikası Çamburnu mevkiinde önceki gün başlayan yangın gece geç saatlerde söndürüldü. Yaklaşık 20 hektar alanı etkileyen yangınla ilgili mevsim şartları, 7 ayrı yerde aynı anda çıktı iddiaları ve geç müdahale tartışmalarının yanı sıra bir başka iddia da konuşulanlar arasında.

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, Yangınla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Valisi Yücel Yavuz yangının, 25 dereceyi bulan sıcaklıkta insanların yoğun piknik faaliyetinin olduğu alanda başladığı tahminini yapıyor. Vali Yavuz, arazinin sarp olması nedeniyle de müdahale edilemediğini ileri sürdü. Yangının hemen ardından sosyal medya üzerinde başlayan tartışmalarda ise valinin açıklamalarının aksi yönde iddialar var. Adının haberde geçmesini istemeyen Trabzon'da yaşayan bir turizmci Sürmene yangı ile ilgili "tuhaflıkları" maddeler halinde sıralıyor;

1- Çamburnu sarıçamın denize indiği dünyadaki iki noktadan biriydi; arkasındaki eski maden ocaklarını çöp deposu yaptılar. Sürekli bir çevre tartışmasının odağıydı güzelim Çamburnu!

2- Geçen yıl yoğun kar yağdığında Çamburnu’nda tuhaf bir şey gözlemledim. Yoğun kar çamların bir kısmını kırdı. Ama nedense o kırık çamlar çok uzun süre öylece kaldı; çok sonradan kesildiler.

3- Heyelan tehlikesi sebebiyle dışarıdan mesire yerinin altından geçen yol trafiğe kapatıldı. Trafik tünelin içinden verildi. Hatta asfalt çam kozalaklarıyla doldu.

4- Petro-dolar bir Arap Karadeniz’in eşsiz florasına aşık oldu ve stadyum için kesenin ağzını sonuna kadar açtı.

5- Ve Çamburnu’da bugünkü korkunç yangın çıktı. (Söylenenlere göre altı-yedi noktadan!)

gagaga

Tonya'da yaşayan yerel gazeteci İnan Kalyoncu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı sorular şu şekilde;

1- Yangın, yedi ayrı yerde, aynı anda nasıl çıktı?

2- Şenol Güneş Stadı'nın açılacağı gün, Katar Emiri'nin helikopter ile bölgeyi dolaşmasının yangınla bağlantısı olabilir mi?

3- Çamburnu gibi doğa harikası bir yere Araplar'ın beş yıldızlı oteli yakışır mı?

4- Yangın karşısında yetkililer neden bu kadar çaresiz ve seyirci kaldılar?

YANGIN SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

Sürmene yangını Twitter'da da uzun süre en çok konuşulan konu olmaya devam etti. Buradaki yorumlarda da yangının çıkış yeri - şekli, kış mevsiminde, son derece nemli bir yerde böylesi büyük bir yangının olmasının yarattığı soru işaretleri ve özellikle rant iddiaları yoğun olarak paylaşılan tepkiler şu şekilde:

  • Bir insanın parmağı olmadan kış ortasında güzelim orman nasıl yanar?! Doğa senden ne çekti be insanoğlu!
  • 42 yıllık Trabzonluyum. 42 yıldır bu şehirde yaşıyorum. Bu şehirde ilk defa orman yandığını gördüm. Hem de en gözde mesire yerimiz.
  • Yaz mevsiminin en kurak zamanlarında bile bu bölgede çıkmayan yangın bu zamanda çıkıyor. Kafamda deli sorular???
  • Kış ortasında yangın çıktı ve cayır cayır yanıyor. Çam kokusu değil, rant kokusu var.
  • Hala can kaybı yok diyenler var. Ömründe ağacı orta refüjden başka yerde görmeyen adama ormanın can olduğunu anlatamazsın zaten.

'KIŞIN ORMAN YANMAZ'

Kendisi de Sürmeneli olan TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük yangına başka bir boyuttan yaklaşıyor. "Kışın orman yanmaz" düşüncesinin doğru olmadığını belirten Küçük; "Kasım ayından sonra nem biter Karadeniz'de. Esen rüzgarlar da yaprakları kurutunca küçük bir kıvılcımdan yangın çıkarabilir. O küçük yangın yürür çeşitli yerlere. Yangının birden fazla yerden başlaması da böyle olmuş olabilir" dedi. Yangın sonrası Trabzon da hemen ağaçlandırma ekiplerinin kurulduğunu, bunun doğru olmadığını söyleyen Küçük, "yanan orman alanına yangın söndürüldükten sonra asla dokunulmamalı. Oraya dokunulduğu anda alttaki flora fauna değişir.

Düzenleme yapalım derseniz orası genişler. Çamburnu'nda herhangi bir yere dokunmaya gerek yok. Hiç bir ağaçlandırma çalışması dahil alan girilmemeli. Doğanın kendi kendisini yenilemesi için zaman bırakılmalı. Bu arada dokunulmasın dediğimiz bütün inşai faaliyetler içinde geçerlidir."

afafa

'KASIM-OCAK YANGIN AYLARIDIR'

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuzhan Kurdoğlu yangınlar Karadeniz'de genel olarak Kasım-Ocak arası (eğer yağış da olmamışsa) yaygın olduğunu dile getiriyor. Kurdoğlu; "Çünkü diken, ölü materyal birikir ve kışın özellikle sıcak rüzgar olduğu günlerde (Bizim tarafta kalaş denen fön rüzgarları) yangınlar çıkar" dedi. Rüzgar olması durumunda yangının komşu alanlara sıçrayabildiğini kaydeden Kurdoğlu, Sürmene yangını ile ilgili şunları söyledi; "2-3 gündür sıcaklık 16-18 derece idi. Dün ise 21'i gördük. Bunun anlamı; risk çok yükselir. Diğer yandan dün anormal rüzgar vardı ki bu da yanıcı materyali iyice kurutur. Bu alan en yoğun kullanılan mesire alanı. Piknik masalarından ateş, rüzgar sayesinde kaçmışsa kuru madde çokluğu da olduğu için kolayca tutuşur. Bir kaç yerde başlama işi belki de bu nedenle konuşuluyor. Bu alan sarıçam ormanıdır ve ağaç dikeni, sarmaşık, diken gibi kolayca tutuşan kuru materyal doludur. Hem ağaç hem de diğer unsurlar çok yanıcıdır özetle" dedi.

Bu alanın dünyada ve Türkiye'de deniz seviyesine inen 2 Sarıçam alanından/ormanından biri olduğunun altını çizen Kurdoğlu; "Diğeri benim memleketim Artvin/Arhavi Çamburnu dur ki orası Tabiatı Koruma Alanıdır (120 Ha kadar, en sıkı koruma sahası). Burası ise Sürmene Çamburnu (5 Ha) ki burası mesire yeri olarak kullanılıyor (10-15 bin kişi yılda). Son düzenlemede Tabiat parkı oldu ama kullanım şekli aynı".

'YANAN ALANLAR AĞAÇLANDIRILACAK'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Twitter hesabından paylaştığı twitlerde yanan alanın ağaçlandırılacağını söyledi. Eroğlu'nun Sürmene yangını ile ilgili twitleri şöyle:

"Hükümetimiz döneminde yanan bir metrekare dahi orman alanı başka bir maksatla tahsis edilmemiştir ve aynı yıl ağaçlandırılmıştır. Yanan orman sahalarını 1 yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Yanan alanlar kati surette başka maksatla tahsis edilemez."