Talimhane otelleri kapılarına kilit vuruyor

İstanbul'un turizm 'merkez'lerinden biri olan Talimhane'de işler kötü... Bölgede en az altı otel kepenk indirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Çok değil, daha 2-3 yıl öncesine kadar lüks otelleriyle özellikle Arap turistlerin ‘gözbebeği’ olan, restoran ve barlarıyla Beyoğlu’na alternatif oluşturan Talimhane, İstanbul’da ekonomik krizden en çok etkilenen semtlerden biri. Öyle ki, meşhur ‘Talimhane otelleri’ bir bir kepenk indiriyor; restoranlar ve seyahat acentaları da kapanıyor.

150 METREDE ÜÇ OTEL

Talimhane’de otellerin kapanmaya başlaması yeni değil. Ancak son iki ayda en az altı otel kapısına kilit vurdu. Bazısı tamamen kapattı, bazısı masraf kısmak için ‘en az altı ay sonra bakmak’ üzere personeli eve gönderdi… Sadece 150 metrelik bir alanda, semtin bir zamanlar en hareketli noktalarından olan Topçu Caddesi’nde yan yana üç otel şu an hizmet vermiyor.

talimhane-1

'16 TEMMUZ’DA GİTTİLER, BİR DAHA DA GELMEDİLER’

Esnaf, özellikle Sultanahmet saldırısından sonra sürekli bir düşüş yaşadıklarını anlatıyor. Biri, “15 Temmuz’un ertesi günü gittiler, bir daha da gelmediler” diyerek en azından kendi işletmesinin krizini özetliyor. Misafirlerin yüzde 65-70’ini Arapların oluşturduğu bir oteldeyse, Arap turistlerin de hayatını kaybettiği Reina saldırısının Talimhane’ye yansımasını sorduğumda “Hiç iş olmadığı için bir etkisi olduğunu da söyleyemeyiz” yanıtı geliyor.

talimhane3

‘GEZİ’DEN SONRA DOLULUK YÜZDE 90’A ULAŞTI’

Peki, bu düşüş ne zaman başladı? Kapanan otellerden birinin işletmecisi, doğalgazı açmadıkları için elektrikli ısıtıcıya sokularak yaptığımız söyleşide, “Herkes Gezi olayları diyor ama bizim otel Gezi’den sonra yüzde 90 dolmuştu. Gezi’den sonra işler düzelmişti. Fakat son 16 ayda hızlı bir düşüş yaşandı” diyor. İşletmeci, semtte son iki senedir ‘nedense’ çözülemeyen bir ‘kadın ticareti’ sorunu olduğuna da dikkat çekerek “Bunu kabullenmeyen misafir gelmez” deyip, Talimhane’de işleri değiştirecek kadar etkili bir yeni ‘arz-talep dengesi’ kurulduğuna dikkat çekiyor.

Turizm devi 2017'de Türkiye'yi sildiTurizm devi 2017'de Türkiye'yi sildi

‘TECAVÜZ DE TERÖR GİBİ GÜVENLİK SORUNU’

Kapanan otellerden birinin sahibiyse, “Bir insanın bir yere gitmesi için önce orayı güvenli bulması gerekir” diyor ve yurtdışındaki turizm fuarlarındaki Türkiye anketlerinde artık “Türkiye güvenli bir yer mi?” sorusunun ilk sıralarda yer aldığını anlatıyor. İşletmecinin çarpıcı bir tespiti daha var. Güvenlik sorununu sadece terör saldırılarıyla sınırlamıyor: “Batılı ve Japon turistlere tecavüz vakalarında ne yaptık? Hukuksal açıdan hak edilen cezayı verebildik mi? Turizm sektöründe altyapı sorunları hep vardı ama eskiden ülkenin kültürü, mutfağı, coğrafyası bunları kamufle edebiliyordu. Artık yetmiyor.”

ÜNLÜ KEBAPÇI DA GİTTİ

Hal böyleyken, Talimhane’de eski şaaşalı günlerini geride bırakan tek ticari işletmeler oteller değil. Türkiye çapında şubeleri bulunan büyük bir kebapçı semtten ‘çekilmiş’ durumda. Keza yıllardır Talimhane sokaklarını ‘seyir’ imkânı veren şık bir kafe de… O kafenin bulunduğu dükkan, aylardır kiraya verilemiyor.

Turizmde umutsuz tablo: Oteller satılıkTurizmde umutsuz tablo: Oteller satılık

‘YILBAŞI HASILATI YÜZDE 80 DÜŞTÜ’

Bir restoranın çalışanı, “Ciro söylenmez” diyor ama yılbaşı gecesi ‘hasılatlarının’ eski yıllara kıyasla yaklaşık dörtte birine düştüğünü de gizlemiyor. Bu, neredeyse yüzde 80 oranında bir gerilemeye işaret ediyor…

500 binden fazla turizmci işsiz500 binden fazla turizmci işsiz

SEYAHAT ACENTALARI DA ZORDA

Tüm bunların doğal bir sonucu olarak, seyahat acentaları da ‘kapananlar’ arasında yerlerini alıyor yavaş yavaş. Bir acentanın müdürü, rezervasyon iptallerinin bir süredir devam ettiğini ve çok sayıda acentanın kepenk indirdiğini söylüyor. Zaten görünen köy de kılavuz istemiyor; Talimhane’de çok dükkan ‘tadilat nedeniyle’ kapalı, bir o kadar başka dükkan ve ofislerden boşalan daire de kiralık…

talimhane2