Bombalara karşı imam ve psikolog

İçişleri Bakanlığı, merkez teşkilatı ile 81 valiliğe genelge 'Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkez’ kurulması talimatı verdi. Koordinasyon Merkez’'inde 'sosyal önlemlere' değinildi. Genelgede, “Terör saldırılarında mağdur olan vatandaşlara psikolog ve din görevlisi gönderilecektir' dendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliklerine gönderdiği yazıda, isim vermeden peş peşe gerçekleşen bombalı saldırıların kamu eliyle engellenemeyeceğini savunarak, acil durumlara ilişkin bir merkez kurulmasını kararlaştırdı. Kurumda din adamlarının ve psikologların çalışması bekleniyor.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, 22 Aralık 2016’da İçişleri Bakanlığı, merkez teşkilatı ile 81 valiliğe bir genelge göndererek ‘yurtiçinde kamu düzenini ve güvenliğini ciddi şekilde bozucu nitelikte olayların yönetimi ve koordinasyonu’ amacıyla ‘Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkez’ kurulması talimatı verdi.

İçişleri Bakanı Soylu 22 Aralık 2016’da İçişleri merkez teşkilatı ile 81 valiliğe “Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi” başlıklı bir genelge gönderdi. 2016/27 sayılı genelgede Soylu, “yurtiçinde kamu düzenini ve güvenliğini ciddi şekilde bozucu nitelikte olayların yönetimi ve koordinasyonu” amacıyla bakanlıkta “Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nin kurulacağı talimatını verdi. Soylu, valiliklerde de benzer birimlerin Emniyet Müdürü, Sahil Güvenlik Birimi, İl Göç İdaresi Birimi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Aile ve Sosyala Politikalar Müdürlüğü, müftülük, Kızılay Başkanı ve sivil toplum kuruluşu ile özel sektör temsilcilerinden oluşacağını bildirdi.

Soylu genelgesinde, valiliklerde merkez ile Bakanlık’taki koordinasyon merkezinin kurulma amacını uzun bir metinle anlattı. Soylu, “Son yıllarda dünyada ve ülkemizde toplumun düzenini ve güvenliğini, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini olumsuz etkileyen, huzurunu bozan, yaşam standardını ve kalitesini düşüren, bireylerin ve toplumun refahını azaltan olaylarda artış gözlemlenmekte ve bu olaylar yönetimsel açıdan daha karmaşık, çok katmanlı, bütün toplum kesimlerini ve kurumsal yapıları etkileyen bir özellik göstermektedir” ifadelerini kullandı.

SOSYAL ÖNLEMLER ÖNERDİ

Soylu, terör saldırılarının oluşturduğu ortam ile ilgili olarak alınması gereken “sosyal önlemleri” de anlattı. Genelgede, “Terör saldırıları, toplumsal olaylar ve acil durumlarda mağdur olan vatandaşlara ve ailelere psikososyal destek ve acil sağlık hizmetleri dahil, her türlü maddi ve manevi desteği ve hizmeti sunmak üzere; yeterli sayıda psikolog, sağlık personeli, sosyal çalışmacı, sosyal yardım uzmanı ve din görevlisi ile tam teşeküllü ambulans görevlendirilecektir. Bu hizmet mağdur olan her bir birey ve aile için ayrı ayrı yerine getirilecektir” ifadeleri kullanıldı.

Soylu genelgesinde kurulacak Güvenlik ve Acil Durumlar Merkezi’nin görevlerini şöyle sıraladı:

-Kamu düzeni ve güvenliği, toplumsal olaylar dahil bütün riskleri gözlemleme, izleme, risk analizleri yapma, risk haritaları ve senaryoları oluşturmak.

-Toplumda farkındalığı ve sahiplenmeyi arttırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak.

-Kent Bilgi Sistemleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri, OGS, EDS, HGS Acil Durumlar Bilgi Sistemleri, Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi, Sayısal Emniyetli Muhabere Sistemi’nin güncel ve güvenilir bir şekilde merkeze aktarılmasını sağlama, tek ekran sistemi ile bütünleşik, görüntü, bilgi ve veri sistemleri oluşturmak.

-Kamu binaları, havaalanları, liman, lojistik alanlar, sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, enerji tesisleri, benzin istasyonları, spor kompleksleri, stadyum, ulaştırma ağları, yolcu ve yük terminalleri, gar, kültür ve kongre merkezleri, ticari kompleksler ve binalar, otel, pansiyon, öğrenci yurdu, konaklama mekanlarının mimari ve acil durum planları merkezlere aktarılacak.

-Meydana gelen olaylar ile ilgili bilgiler vakit geciktirmeksizin, bakanlığa yani Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ne bildirilecek. (HABER MERKEZİ)