Beyoğlu'nda binalar neden çöküyor?
Bir yıl içerisinde en az 6 eski binanın kendiliğinden çöktüğü Beyoğlu'nda vatandaşlar belediyeyi suçluyor. Belediyeye göre ise binalar, tadilat ve restorasyon için sahiplerinin alakasını bekliyor.
DUVAR - İstanbul Beyoğlu'ndaki Şehit Muhtar, Dolapdere, Bülbüloğlu mahallelerinde ve Kurtuluş Caddesi'nde bulunan eski binalar bakımsızlık ve ilgisizlikten birbiri ardına çöküyor. Bir yılda 6 binanın yerle bir olduğu Beyoğlu'nun kenar mahallelerinde yaşayanlar tedirgin. Bugün sabah saatlerinde Kurtuluş Caddesi'ndeki 3 katlı bir binanın çökmesi Beyoğlu'ndaki metruk binaların durumunu tekrar gündeme getirdi. Mahalleli durumu muhtarlıklara ve belediyeye bildirerek, metruk binalara ilgisiz kalan belediyeye tepki gösteriyor.
'ANITLAR KURULU CEVAP VERMİYOR'
Bülbüloğlu Mahallesi muhtarı Mehmet Ali Bilir, metruk binalarla ilgili sürekli başvuru ve şikayetler aldıklarını belirtirken şu bilgileri veriyor:
"Aileler boş olan yapıların tadilatı için bize başvuruyor. Ayrıca mahalle sakinleri evlerin yıkılmasından korktukları için çocuklarını sokağa göndermek istemiyor. Çünkü her an bir bina yıkılabilir. Metruk binaların çoğu vakıflara ya da özel kişilere ait. Bu binaların çoğu da tarihi yapı. Bu yüzden tadilat yapılamıyor. Biz çürümüş haldeki binaların raporlarını belediyeye gönderiyoruz. Belediye de bu raporları Anıtlar kuruluna gönderiyor. Bize başvuran mülk sahiplerinin geneli binalara yasalara uygun olarak restorasyon yapılmasını istiyor. Ancak, Anıtlar Kurulu'ndan mülk sahiplerine tarihi binaların tadilatı için cevaplar geç gönderileriliyor Bazen de geri dönüş olmuyor. Bazı binaların sadece iskeleti ayakta kalmış. Olası bir depremde hepsi yıkılır. Mahalle muhtarlarının ve mahalle sakinlerinin ortak isteği metruk binalarla ilgili olarak hazırlanan şikayet dilekçelerine cevapların Anıtlar Kurulu'ndan erken çıkması."
Beyoğlu'nda 3 katlı bina çöktü
'RESTORASYONA İZİN VERİLMİYOR'
Şehit Muhtar Mahallesi’nde toptancılık yapan Murat Arpaç ise 9 ay önce dükanının üzerine yandaki binanın çöktüğünü söylerken şunları anlatıyor:
"Mahallemizde tarihi özelliği bulunan birçok bina var. Bunlar 2'nci derecede tarihi binalar olduğu için yıkılamıyor. Ayrıca restorasyon da yapılamıyor. Mülk sahipleri bu konuyla ilgili olarak belediyeye başvuruyor fakat bina sahiplerine olumlu bir cevap verilmediği için bir düzenleme olmuyor. 3 ay önce Şehit Muhtar Mahallesi'nde yıkılan binanın altınada dükkanım kaldı. Yaklaşık 9 bin 6 yüz liralık bir zararım oldu. Orası benim ekmek teknemdi. Burda harabeye dönmüş binalar kontrollü bir şekilde yıkılmalı ya da belediyeden ve ilgili yerlerden restorasyon için izin verilmeli. Eğer bu şekilde sessiz kalınırsa mahallede birçok bina çökebilir ve çöken binaların altında insanlar ölebilir. Bu yüzden acil bir şekilde bina sahipleri ve belediye arasında bir çözüm bulunmalıdır."
BAŞKAN DEMİRCAN: 2 BİN BİNAYA DOKUNDUK
İlçe sakinlerinin ilgisiz kalmakla eleştirdikleri Ak Partili Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise sorunu denetleme bürolarıyla çözdüklerini söyledi. Demircan, belediyenin resmi internet sitesinde konuya ilişkin 6 ay önce yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“Beyoğlu’nda yüz-yüz elli yıllık tescilli yapılar var. Göreve geldiğim günden bu yana bu konuda sürekli kampanyalar yapıyoruz. Denetleme büroları kurduk, yeter ki vatandaşlarımız binalarını restore ettirmek istesinler. Herhangi bir yapı sahibi binalarına bakım yapmak, tadilat yapmak istediğinde bu bürolar gerekli ruhsatları ve izinleri veriyor. Bugüne kadar da, toplam 6 bine yakın tescilli binamızdan 2 bin tanesine bir şekilde dokunduk. 700 tane yeni bina yaptık ve tamamen restore olan büyük dönüşüme tabii tuttuğumuz 300 yapımız da şu an yapılıyor. Bina stokunun yarısına kadarı vatandaşlarımızın ilgi ve alakasını bekliyor.”