Plakalara darphane mühürü

TŞOF, Başkanı Fevzi Apaydın, plaka basımında kullanılan mühürlerin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde bastırılması için başvurduklarını açıkladı. Sahte plakaları engellemeyi amaçlayan uygulama İlk etapta 7 ilde başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, plakalara sahte mühür basımını engellemek için yeni bir yöntem kullanılması için çalışma başlattıklarını açıkladı. Apaydın, plaka basımında kullanılan mühürlerin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde bastırılmasına yönelik müracaatta bulunduklarını söyledi. Yeni sistem ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın, Balıkesir, Samsun, Bursa'da hayata geçirilecek. Apaydın bunun için 115 meslek odasının mühürlerinin yapımına başlandığını bildirdi.

'TERÖR VE GASP İÇİN KULLANILIYOR'

Plakalarda yapılması öngörülen yenilikle ilgili yazılı bir açıklama yapan Apaydın, "Sahte plakalı araçlar, başta terör olayları olmak üzere gasp, hırsızlık gibi yasa dışı işlerde kullanılıyor. Bu nedenle plakaların mevzuata uygun orijinal ve okunaklı olması büyük önem arz ediyor" dedi.

TŞOF olarak bunların önüne geçmek hukuki mücadele başlattıklarını belirten Apaydın, şöyle devam etti: "Daha önceden Trafik Tescil Kuruluşu ile birlikte federasyonca yetkilendirilen meslek odalarının mühürleri kullanılırken, yapılan değişiklikle tescil kuruluşunun mührün kaldırılarak sadece plakanın basımını gerçekleştiren TŞOF'un mührünün yeterli görülüyor."

'YASA DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

Sahte plakaların basım ve satışını önlemek amacıyla bazı illerde suç duyurularında bulunarak konuyu yargıya intikal ettirdiklerini aktaran Apaydın, şunları kaydetti: "Söz konusu basılı kağıtlar ve tescil plakalarının TŞOF dışında basımını veya dağıtımını yapanlarla ilgili önlem alınmasına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü ile uzun süredir çalışma sürdürülüyor. Bunun sonucu olarak yasa değişikliği gerçekleşmiştir. Ayrıca Federasyonumuzca plaka basımında kullanılan mühürlerin yeknesaklığını sağlamak, sahte mühür basımını engellemek amacıyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde bastırılmasının caydırıcı olacağı değerlendirilmiş ve ilgili kuruma müracaat edilmiştir. İlk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın, Balıkesir, Samsun, Bursa il ve ilçelerindeki 115 meslek odasının mühürlerinin yapımına başlandı. Yapımı tamamlanan yeni mühürlerin yetkili odalarımıza dağıtımı peyderpey gerçekleştirilmeye başlanmıştır." (HABER MERKEZİ)