Fırtına Vadisi için yeni koruma planı
Dünyanın koruma altına alınması 200 ekolojik bölgesi arasında gösterilen Fırtına Vadisi'ndeki kaçak yapılaşmaya karşı ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ için çalışma başlatıldı.
DUVAR - Rize'nin Çamlıhemşin-Ardeşen İlçeleri arasında kalan ve 4 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği; Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Fırtına Vadisi’nde, ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ için çalışma başlatıldı.
1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise doğal SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan ve aynı zamanda belediye mücavir alanı olan Fırtına Vadisi, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edildi. 1998 yılında Doğal SİT alanı ilan edilen vadi için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 19 yıl geçmesine rağmen vadi için imar planları hazırlanmadı.
Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Fırtına Vadisi’nde her geçen kaçak yapıların sayısı arttı. Yüzlerce kişi kaçak yapılaşmadan dolayı yargılandı ve ceza aldı. Vadide 6 ay önce kaçak olduğu gerekçesiyle işyerleri mühürlenen vatandaşlar ise eylem yapmıştı.
YIL SONUNA KADAR HAZIRLANACAK
Rize Valiliği İl Özel İdare Genel Sekreterliği’ne bağlı İmar Müdürlüğü tarafından Fırtına Vadisi’nde ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ için çalışma başlatıldı. Çalışma ile yapılaşma tipi ve yoğunluğu belirlenecek, hazırlanacak örnek projelerle vatandaşlara ev ve işyeri örnek modelleri sunulacak. Ruhsatsız yapılar yeni tip projelere göre dizayn edildikten sonra ruhsata bağlanacak. İmar planı hazırlandıktan sonra ise onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. İmar Planının yıl sonuna kadar hazırlanacağı öğrenildi.
(DHA)