Haksız gözaltıya 100'er lira tazminat!

İzmir'de 'haksız gözaltı' için şikayetçilere 100'er lira tazminat ödenmesine karar verildi. Karar benzer davalarda emsal teşkil edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir valilik binası önünde yasa dışı protesto gösterisi yaptıkları iddiasıyla 7 saat gözaltında tutulan, yargılandıkları davadan beraat eden 11 protestocudan 3’ünün açtığı manevi tazminat davası karara bağlandı. İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davada haksız olarak gözaltında tutulduklarını belirten Coşkun Üsterci, Süleyman Eryılmaz ve Nevin Aytekin, bin lira manevi tazminat talep ettiklerini belirttiler. Duruşmaya 10 dakika ara veren mahkeme heyeti, bin lira talep eden 3 davacıya 100’er lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Dava açmalarının nedeni para olmadığını belirten davacıların avukatı Arif Ali Cangı, “Birçok protesto olayında haksız gözaltılar oluyor. Bu tür haksız gözaltıların yaşanmaması için sembolik olarak manevi tazminat talep ettik. Bu karar aynı olayda gözaltına alınan 8 protestocu açısından da emsal teşkil ediyor. Gözaltı kararı veren Güvenlik Şube Müdürü ile yardımcısı FETÖ’cü olmak suçundan tutuklu. Mahkemenin verdiği 100 liralık manevi tazminatı bu kişilerden talep edeceğiz” dedi.

OLAY NEYDİ?

Diyarbakır ve Silvan İlçesi’nde sokağa çıkma yasağını protesto etmek için 10 Kasım 2015 tarihinde Konak'taki Valilik binası önünde ağızları bağlı bir şekilde eylem yapmak isteyen 11 kişiye polis müdahale etti. Emniyete götürülen 11 protestocu, savcılık talimatıyla 7 saat sonra serbest bırakıldı. Haklarında, ‘Kanuna aykırı toplantı, yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ suçundan dava açılan 11 protestocu ilk celpte beraat etti.

Sanık olarak yargılandıkları mahkemenin beraat kararının kesinleşmesinden sonra protestoculardan Coşkun Üsterci, Süleyman Eryılmaz ve Nevin Aytekin, 7 saat haksız yere gözaltında tutulduklarını belirtip bin lira manevi tazminat talebiyle dava açtılar. (Kaynak: Yargının Nabzı)