Mahpuslar için avukat aranıyor

CİSST/TCPS, gönüllü avukat ağı oluşturuyor. Avukatlar, tutuklu ve hükümlüler için çalışma yürütecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği / Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi, cezaevlerinde bulunan mahpusların insan hakları ve bunların kullanımının güçlendirilmesi için 10 yılı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalara Ceza İnfaz Sistemindeki Kişiler için Savunuculuk (APPS) isimli projesi ile devam ediyor. CİSST, Özel ihtiyacı olan mahpusların sorunlarını öğrenmek; bunlara ilişkin çözüm önerilerini geliştirmek ve yaymak amacıyla bir avukat ağı kurmayı hedefliyor.

Bu çalışma kapsamında genel olarak tüm mahpuslara hak temelli destek verilmesi amaçlanıyor. Özel olarak ise, özel ihtiyacı olan ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü mahkumlara, çocuk, engelli, hasta, işçi, kadın, LGBTİ, öğrenci, Roman ve yabancı mahpusların yaşadıkları hak ihlallerine yönelik destek verilerek gönüllü avukatlarla birlikte hareket edilecek.

'HAK İHLALLERİNE YÖNELİK HUKUKİ DESTEK SAĞLANACAK'

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Yönetim Kurulu Üyesi avukat İdil Aydınoğlu, gönüllü avukat ağı sayesinde mahpuslara birçok yönden dayanışma gösterileceğinin altını çizerek şunları söyledi: “Bu ağ sayesinde mahpusların gerektiğinde hapishanede ziyaret edilmelerinin yanı sıra danışma hattı ve mektuplarla gelen infaz hukukuna ilişkin sorulara ve mahpusların karşılaştıkları hak ihlallerine yönelik hukuki destek verebilecek bir iletişim kanalının da kurulmuş olmasını sağlamayı amaçlıyoruz.”

Gönüllü avukat olmak isteyenlere CİİST, avukatların temel ihtiyaçlarını belirlemek ve çalışmanın detaylarını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilecek bir tanışma toplantısı ve eğitim çalışması gerçekleştirecek. Eğitim çalışması kapsamında; Türkiye hapishanelerindeki mahpusların genel durumu; özel ihtiyacı olan mahpusların karşılaştıkları sorunlar ve hak ihlalleri ile bunlara yönelik izlenebilecek yöntem ve başvurulabilecek yerel mekanizmalar; mahpusların haklarına yönelik uluslararası metinler ve AİHM kararları katılımcılar ile paylaşılacak.

CİSST/TCPS’in avukat ağına dahil olmak ve eğitim planlamasına katılmak isteyenlerin başvuru formu linkine tıklayarak başvuru yapmaları gerekmektedir.