Halepçe Katliamı protestosuna 20 ay hapis!

Mersin Üniversitesi kampüsünde Halepçe katliamını protesto eden öğrencilerden 9'una 20 ay hapis cezası verildi. Yargıtay tarafından onaylanan cezaya tepki gösteren ve şu an mezun olan bir öğrenci, "Halepçe Katliamı'nı anmak ne zaman suç sayıldı?" diye soruyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin Üniversitesi'nde 2014 yılındaki Halepçe katliamını protesto eylemine katılan öğrencilerden yaklaşık 30'una soruşturma açıldı. 'Terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanan 9 öğrenciye Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 1 yıl 8 aylık hapis cezası ise Yargıtay'a taşındı. Yargıtay, geçtiğimiz hafta öğrencilere verilen hapis cezasını onayladı.

Cezası onaylanan öğrencilerin birçoğu ise şu an üniversiteden mezun olmuş durumda. Aldığı cezayı önceki gün öğrenen üniversitenin eski öğrencilerinden biri; "Halepçe Katliamı'nı protesto etmek ve hayatını kaybedenleri anmak ne yazık ki suç sayıldı! Şu an hukuksuz bir kararla cezaevine gireceğim” diyerek karara tepki gösterdi.

'HALEPÇE KATLİAMI'NI PROTESTO ETMEK SUÇ MU?'

Kuzey Irak'ın Halepçe kasabasında 16 Mart 1988’de kimyasal silahlarla düzenlenen saldırıda en az 5 bin kişinin öldüğü Halepçe Katliamı'nın 26'ncı yıl dönümünü protesto eden üniversite öğrencileri, Yargıtay tarafından onaylanan hapis cezasına tepkili. Üniversite kampüsünde Halepçe Katliamı'nı anmak için yürüyüş düzenlediklerini söyleyen ve cezası onaylanan bir öğrenci; “Yürüyüşümüz basın açıklamasıyla son bulmuştu. Bu sırada da herhangi bir gerginlik falan olmadı. Daha sonra öğrendik ki aralarında benim de olduğum 30 öğrenciye soruşturma açıldı. Üniversiteden mezun olduktan sonra devam eden davamız Yargıtay tarafından onaylanarak bize 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Halepçe Katliamı'nı protesto etmek ne zamandan beri suç sayıldı, birinin bunu açıklaması lazım.”