'Engelli öğretmenlere verilen atama sözü neden yerine getirilmedi?'
Başbakan Binali Yıldırım'ın bin 500 engelli öğretmen ataması için, 'Bin 500 öğretmen bulamadık' açıklaması hakkında engelli öğretmenler hâlâ açıklama bekliyor. Engelli Öğretmenler Platformu Başkanı Erhan Dinçer "Bu devletin ayıbıdır'' derken, atanamayan görme engelli Tarih Öğretmeni Gülşah Dilbirliği ise "Bütün ümitlerimi yitirdim..." sözleriyle tepkisini dile getirdi.
DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım'ın 'bin 500 engelli öğretmen atanacak' sözünün üzerinden 8 ay geçti. Ancak bin 319 engelli öğretmen atanırken geriye kalan yüzlerce engelli öğretmen hâlâ görev bekliyor.
Engelli Öğretmenler Platformu Başkanı Erhan Dinçer, bu yıl mezun olan engelli öğretmenlerle birlikte en az 500 engelli öğretmenin atama beklediğini ancak bu atamaları devletin yük olarak gördüğünü söyledi. Dinçer, üstün başarı belgeleri ile üniversitelerden mezun olduklarını belirterek, "Hak ettiğimiz öğretmenler olarak atanmak için tam karar kılınmış iken Milli Eğitim Bakanlığı bize kesin ve net tavır koyarak, 'Ben engelli öğretmen istemiyorum' diyor. Fakat basına, 'İhtiyacım yok' diyor. Tüm engelli öğretmenlerden her branş bazında 30 kişi atayarak bu hatayı telafi edebilirler" diyor.
'BİZLERİ YÜK OLARAK GÖRÜYORLAR'
"Bizler de bu devletin birer bireyiz" diyen Dinçer, engelli öğretmenlerin atanmamasını şöyle yorumluyor: "Devletin engellilere sahip çıkarak ekmeklerini vermesi gerekiyor. Bizleri yük olarak görüyorlar. Bu çok ayıp bir şey. Milli Eğitim Bakanlığı devletin başı olan bakanının sözünü yerde bıraktı. Engellilere verilmiş bin 500 öğretmen sözünün yerine getirilmesi için ortada hiçbir sebep yokken geriye kalan yüzlerce engelli öğretmeni mağdur ediyorlar. Bu durum bir devletin ayıbı."
'ÜMİTLERİMİ YİTİRDİM...'
Başbakan Binali Yıldırım'ın, Engelliler Haftası ve Dünya Engelliler Günü'nde yaptığı bin 500 engelli öğretmen atanacak açıklamasının ardından, öğretmenlik hayallerine kavuşmayı bekleyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nden mezun olan yüzde 90 görme engelli Tarih Öğretmeni Gülşah Dilbirliği ise atanamamasının ardından hayal kırıklığı yaşadığını belirtiyor. Dilbirliği, her engelli öğretmen atamasının yapılması gerektiğini ifade ederek şunları söylüyor: "Şöyle, böyle olacak diye bizleri çocuk oyalar gibi oyalıyorlar. Niye bin 500 öğretmen sözü verdiler ve daha sonra bin 300 öğretmeni atadılar? En başta bunun bir açıklaması olmalı. MEB'in daha duyarlı çalışmasını bekliyoruz. Şu an bütün ümitlerimi yitirmiş durumdayım. Her ne kadar öğrencilerimize kavuşmamız için önümüze engeller konulsa da öğrencilerimizin sevgisi o engellerden güçlüdür ve asla pes etmeyeceğiz."
'SÖZ NEDEN TUTULMADI?'
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da geçtiğimiz Haziran ayında konuyu Meclis gündemine taşımıştı. Sarıhan, “Engelli öğretmenler için 1500 kişilik kadro sözü verilmiş olmasına rağmen mevcut kadronun hepsine neden öğretmen atanmamıştır?” diye sorarak Başkan'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sormuştu:
- İddialara göre ön başvuru sayısı ve kontenjan ayrılan branş arasındaki korelasyon doğru kurulamadığı için 181 kişilik kontenjan boş kalmış ve yaklaşık 150 engelli öğretmen de açıkta kalmıştır. Hangi branşlara ne kadar kontenjan ayrılması gerektiğine nasıl bir çalışma sonucunda karar verilmiştir?
- Engelli öğretmenlere ikinci kez, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından, Mayıs sonunda atamaların yapılacağına dair verildiği ifade edilen dair söz neden tutulmamıştır?
- Atanma bekleyen 150’ye yakın engelli öğretmenin 181 kişilik boş kontenjana yerleştirilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
- Öğretmenlerin söz verilen zamanda atanmamasından kaynaklı mağduriyeti nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?
- 2016 verilerine göre kamuda istihdam edilmesi gereken engelli kontenjanından 21 bin 40 kişilik bölüm boştur. Bu kontenjanı 2017 yılı içinde doldurmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? Farklı meslek grupları için yeni engelli atamaları düşünülmekte midir?”