Ağaç dikmek için orman kesildi!

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Keltaş Köyü ile Behram köyü arasında kalan üç kilometreye yakın uzunluktaki bir orman arazisi 'fidan dikmek için' kesildi! Bu bölgenin yüzde 10'una ağaç dikimi yapılması bekleniyor. Geri kalan bölgeye ne olacağı ise meçhul.

Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden yukarıya, dağlara doğru çıkmaya başladığınızda çoğrafya hemen değişmeye başlar... Mustafakemalpaşa’nın arkasında bulunan düz ova her metrekaresi ekili, Türkiye’nin en verimli arazilerinden biridir. Eski adıyla 'Kirmastı çayı'nı geçip hemen dağlarda bulunan köylere giden yola girerseniz tarlaların, ormanların ortasında kaybolmaya başladığını görürsünüz. Mustafakemalpaşa’nın çıkışında ilk köy olan Keltaş köyü Mustafakemalpaşa ovasına tepeden bakar. Köyün hemen çıkışında sağınızda artık orman başlamıştır. Genellikle sık ağaçlı çalılık küçük ağaçlardan oluşur. Ve kimbilir ne zaman kesilen ağaçlar artık yavaş yavaş büyümeye başlamıştır. Daha doğrusu başlamıştı... Başlamıştı diyoruz çünkü burası artık buldozerlerle sürülmüş ve boş bir arazi haline getirilmiş!

ORMAN ARAZİSİ ORMANDAN ARINDIRILDI!

Köyün hemen çıkışındaki bu araziye girip biraz ilerleyince tepeden aşağıya doğru kilometreler boyunca durumun aynı şekilde olduğunu görüyorsunuz. Peki ormana ait bu geniş arazi neden ormandan arındırıldı? Sorunun cevabını merak ettik. Bu bölgede daha önce de zaman zaman orman işletmesi 'seyreltme' denilen ağaç kesimi yapıyordu. Fakat bu 'seyreltme' değil ormanın tamamen, en ufak ota kadar yok edilmesiydi. Bu kadar geniş bir ormanlık alanın yok edilmesinin nedenini Doğa Der Mustafakemalpaşa temsilcisi Seyit Ali Geçici’ye sorduk. Ulaşabildiği bilgileri şöyle aktardı, "Resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak aldığımız duyumlar buranın orman işletmesi tarafından 'çalılık' ve 'küçük boy ormanlık' alan olduğu gerekçesiyle tıraşlandığı ve buldozerlerle sürüldüğü yönünde. Buralarda ağaçlandırma çalışması yapılacağı, köylü isterse şahıs adına değil ama köy adına ceviz ve benzeri meyve ağacı dikmek üzere arazinin yüzde 10 kadar alan verileceği söyleniyor.”

ORMAN İŞLETMESİ SORULARA CEVAP VERMEDİ

Doğa Der'in ulaştığı bu nedenler Orman İşletmesi tarafından henüz doğrulanmadı. Doğa Der’in yanıtlanması istemiyle Orman Bakanlığı ve Bursa Orman İşletmesi'ne sorduğu şu sorulara da aradan üç ay geçmesine rağmen cevap verilmemiş durumda:

- Müdürlüğünüzün sorumlu olduğu orman alanları içinde belirlenen bölgelerde ağaçları tümüyle tıraşlayarak yerine fidan dikilmesi şeklinde planlanan çalışmalar var mıdır?

- Varsa nerede ne kadar büyüklükte kaç ağacın kesilmesi şeklinde planlanmıştır?

- 'Çalılık' ve 'bodur ağaç' diye küçümsenen bu alanlar doğanın kendi yarattığı ekosistemlerdir. Bu alanları yeterince verimli yada göze hoş görünmüyor diye değiştirme hakkınız var mıdır?

- Bu alanlar aynı zamanda doğadaki canlıların en fazla barındığı alanlardır. Kuşlar, yaban hayvanları yuvalarını buraya yapar. Çünkü insanları ve kendilerine düşman canlıların girmesinin zor olduğu alanlardır. Tam da bu canlıların üreme mevsiminde böyle bir tahribatı yapmanın nasıl bir gerekçesi olabilir?

Bölgede çekilen fotoğraflar çok geniş bir arazinin ormandan arındırıldığını çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Orman alanları açısından fakir olan bir ülkede kendi eko sistemi olan yeşil bir alanın neden ağaçlandırılma ihtiyacı duyulduğu ise belki orman işletmesinden gelecek cevapta bulunur...

Etiketler Bursa orman ağaç