Tarihi Keşişin Bahçesi’ndeki ağaçlar kesildi

Doğubayazıt’taki Keşişin Bahçesi’ndeki ağaçlar mülk sahibi tarafından kesildi. SİT alanı olarak tescillenen Keşişin Bahçesi’nin tarihi, 16 Yüzyıl'a dayanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğubayazıt’ta halk arasında “Keşişin Bahçesi” olarak bilinen yeşil alandaki ağaçlar, bölgenin tapusuna sahip Mustafa Ünal tarafından kesildi. Ünal, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikileceğini duyururken çevreciler ağaçların kesilmesine tepki gösterdi.

Keşişin Bahçesi, Eski Doğubayazıt’ın hemen altında, yeni Doğubayazıt’a ise yukarıdan bakan bir vaha görünümünde, yemyeşil büyük bir bahçedir. Asırlarca Anadolu’da dilden dile anlatılan “Kerem ile Aslı” hikâyesinin bu bahçede geçtiği söylenir. Söylenceye göre Kerem, Ağrı Dağı’nı aşarak buraya gelir ve Aslı ile burada buluşur. Keşişin Bahçesi’nin tarihi ise iddialara göre 16. Yüzyıl'a kadar uzanıyor.

Keşişin Bahçesi'nin eski hali Keşişin Bahçesi'nin eski hali

ANF’de Oktay Candemir imzasıyla yayınlanan habere göre Doğubayazıt halkı Keşişin Bahçesi’ndeki ağaçların kesilmesine tepki gösterdi. Doğubayazıt halkı, “Bunlar yakında İshak Paşa Sarayı’nı karakola çevirse şaşırmayın” diyerek endişelerini dile getirirken, çevreciler de ağaçların kesilmesini kınadı.

KORUMA ALTINDAYDI

Keşişin Bahçesi, 1987 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Doğal Varlıkları Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Buna rağmen arazinin tapusunu elinde bulunduran iş insanı Mustafa Ünlü tarafından hazırlanan ve Tarım Bakanlığı tarafından desteklenen ceviz ekme projesi kapsamında yapılan çalışmalarla Keşişin Bahçesi tamamen ortadan kaldırıldı. Konuyla ilgili konuşan doğa aktivisti Adem Karahan, duyarlılık çağrısında bulundu. Doğubayazıt’ta son zamanlarda doğa katliamlarının artık aleni bir biçimde yapıldığını ifade eden Karahan, “Bu konuyla ilgili yargıya başvuracağız. Hepimize, ilçemize büyük bir kötülük yapıldı. Konuyu muhataplarına sorduğumuzda ‘Merak etmeyin, yeni ağaçlar dikeceğiz’ deniliyor. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

YÖNETMELİĞE AYKIRI

Ekoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Ekogenç aktivisti Cevahir Yiğit Böke de, Keşişin Bahçesi’nin yok edilmesine tepki gösterdi. Böke konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı, “Keşişin Bahçesi tarihi bir öneme sahip. Aynı zamanda ağaçlık bir alan olan bu bahçe, mülk sahibi Mustafa Ünal tarafından katledilmiştir. 6831 Sayılı Orman Kanunu ve buna istinaden 21528 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç ve Ağaçcıklardan Sahiplerinin Faydalanma Şekil ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe’ göre hem mülk sahibi hem de Tarım Bakanlığı suç işlemektedir. Yönetmeliğin 8. Maddesi açık bir şekilde özel mülk dahi olsa tarihi değeri toplumsal kabul gören mülkte bulunan ağaçların kesilmesini suç olarak kabul etmiştir. Tüm bunların yanında Bakanlığın buna göz yumması Türkiye’de hükümetin doğaya ve doğal varlıklara olan bakış açısını göstermektedir. Her geçen gün halkın yaşam alanları birkaç sermaye sahibine peşkeş çekilerek tarumar edilmektedir. Özellikle hem doğa alanlarının hem de tarihsel değeri olan yerlerin tarumar edilmek istenmesini tesadüfi bulmuyorum. Bu tamamıyla bizlerin geçmiş bağlarını kopararak kültürel dokumuzu yok etme çabasıdır. Edebiyatımıza, tarihimize, kültürümüze, doğamıza saldırıdır.”

ÜNAL’DAN AÇIKLAMA

Arsa’nın sahibi Mustafa Ünal ise sosyal medya hesabından oraya yeni ağaçların dikileceğini duyurdu. Ancak bu ağaçların ne olacağı ve nasıl yeniden dikileceği konusunda bir açıklama yapılmadı.

kesis1