Meclis önünde kadınlara polis barikatı

Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı hakkında Meclis önünde açıklama yapmak isteyen kadınlar, polis barikatıyla engellenmek istendi. Çok sayıda kişi biber gazlı müdahalenin ardından gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis’te görüşülen ve müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı TBMM Dikmen kapısı önünde basın açıklaması yapmak isteyen Kadın Platformu üyeleri, polisin biber gazlı engellemesiyle karşılaştı.

Polisin “Açıklama yapamazsınız. Derhal dağılın” anonsunun ardından biber gazı ile zor kullanılarak kadınlar Meclis’ten uzaklaştırıldı. Meclis önünden uzaklaştırılan kadınların, “İtaat etmiyoruz” İstediğimiz yerde basın açıklaması yapma hakkımız var. İçeride kadınların hayatına dair bir karar veriliyor” sözlerinin ardından arbede çıktı. Meclis’in yanında polisin çembere alarak kalkanlarla kapatıp kelepçe taktığı kadınlar gözaltına alındı.

Müftü nikahı bugün Meclis'teMüftü nikahı bugün Meclis'te

‘NE İTİYORSUNUZ, GÖZALTINA ALIN!’

Meclis önünden uzaklaştırılan kadınların, “İtaat etmiyoruz” sloganları attığı sırada arbede çıktı. Biber gazıyla Meclis önünden itilerek uzaklaştırılan kadınlar sloganlarını sürdürdü. Bu sırada bir polis amirinin, "Ne itiyorsunuz gözaltına alın" çağrısından sonra çok sayıda eylemci gözaltına alındı.

Meclis’in yanında polisin kalkanlarla çembere alıp, kelepçe taktığı kadınlar karakola götürüldü.

'DÖRT KIZ ÇOCUĞU İÇİN KIRK TANE POLİS YIĞMIŞSINIZ’

Polisin Meclis önündeki kadınlara müdahalesinin ardından çok sayıda CHP Milletvekili Meclis kapısına çıktı. Bir polis amiri ile tartışan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Bu yapıyor hepsini. Kadınlara saldıran bu, eylemcilere biber gazı sıkın diyen bu” sözlerinin ardından emniyet amiri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Müdahalenin ardından açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, kadınların müftülüklere evlendirme yetkisi veren yasa tasarısına karşı kaygılı olduğunu ve açıklama yapmak istediğini söyleyerek, “Çocuk gelinlerin artacağı gibi bir endişe taşıdıkları için geldiler Meclise girmeleri engellendi. Herkesin sustuğu ortamda nasıl demokrasi sağlanabilir. Sokakların, alanların, Meclisin herkese açılmasını özellikle de kadınlara açılmasını istiyoruz” dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse ise şöyle konuştu: "Dört kız çocuğundan korkan iktidara ne diyetim. Dört kız çocuğu için kırk tane polis yığmışsınız. Neden korkuyorsunuz bütün kız çocukları bütün kadınlarımız için mücadelemiz. Bizi sokaklarda adalet aramak zorunda bırakan bu zihniyete yazıklar olsun diyorum."

SARIHAN: HERKESİN SUSTURULDUĞU BİR ORTAMDA DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLEMEZ

Olay yerinde bulunan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ise “Kadınların kazanımlarını yok eden bu tasarı hakkında kadınlar kaydılar taşıyor ve bunları ifade etmek istiyor. Protesto hakkını barışçıl bir şekilde kullanmak isteyen kadın arkadaşlarımıza reva görülen bu muameleyi ve Meclis yasağını kınıyoruz. Herkesin susturulduğu bir ortamda demokrasiden nasıl söz edilebilir?” dedi.