Diyarbakır'da kum ocağı tepkisi: Mezarlarımızı bulamıyoruz

Diyarbakır Çınar'da bulunan Görece köyünde kum ocağına tepki var: Mezarlarımız tahrip ediliyor, tarlalarımızdan kamyon geçiriliyor, köyün merası bitti!

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Görece köylüleri çimento fabrikası için çalışan kum ocaklarının mezarlarını tahrip ettiğini ileri sürdü. Köydeki tepenin üç tarafında mezarlık olduğunu belirten köylüler, “Mezarlığımızı da kazmışlar, insanlar yakınlarının mezarlarını bulamıyorlar” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Çalışmanın durdurulması için kum ocağına yürümek istediklerini söyleyen köylüler, “Ancak jandarma tarafından durdurulduk. Kum ocağının yasal olduğunu söyleyen jandarma da kum ocağını koruyor” ifadelerini kullandılar.

Kum ocağı nedeniyle burada bulunan bazı mezarların artık yerinde olmadığını belirten köylüler, “Dünyanın neresinde var böyle bir şey? Yetkililer mezarlığımıza sahip çıksın” dediler. Jandarmanın kum ocağının etrafında geniş güvenlik önlemi aldığını aktaran köylüler, ne mezarlığa ne de kum ocağının bulunduğu bölgeye yaklaşamadıklarını vurguladılar.

TARLALAR DA İŞGAL EDİLDİ

Köylüler, kum ocağı için çalışan iş makineleri ile kamyonların tarlalarına da zarar verdiğini dile getirdiler. Görece köyünden Mehmet Özpınar (64), iş makinelerinin ve kamyonların izni olmadan tarlasından geçtiğini belirterek, “Bu yolu tarlamızın bakımını yapmak için biz açmıştık. Dar bir yoldu. Ancak kum ocağında çalışan araçlar buradan geçmeye başladı ve yol genişledi. Tarlamdan birkaç metre içeriye genişledi yol. Kaymakama gittik, ‘araçlar buradan geçmesin, tarlamız işgal edildi’ dedik. Kaymakam, ‘araçların havadan geçecek hali yok ya, buradan geçecek’ diyor. Bu tarla bana dedemden kaldı, tapum var. Ben izin vermedim ki kamyonlar nasıl buradan geçebiliyor?”

Kum ocağının bulunduğu yerin mera olduğuna da dikkat çeken Mehmet Özpınar, “Köyün merasını da bitirdiler, hayvanları otlatacak yer de bırakmadılar” dedi. Kum ocağının bulunduğu yerde derin bir çukur açıldığını da belirten Özpınar, çobanlık yapan bir köylünün bu çukura düşerek ağır yaralandığını söyledi.

ŞİRKETİN RUHSATI VAR AMA…

Mardin Çimento’ya Görece’deki kum ocağından çimento malzemesi taşıyan kum ocağının 2010’da aldığı bir ruhsat var. Bu ruhsata göre şirket, hazine arazisinde faaliyette bulunabilir. Köylülerin iddiası ise kum ocağını işletenlerin meralarını, bağ ve bahçeleri ile mezarlıklarını tahrip ettiği yönünde. Ayrıca iş makineleri ile kamyonların, köylülerin tarlarında açtığı yolları genişlettiği ve bu nedenle topraklarının işgal edildiğinden şikayet ediyorlar. Mardin Çimento sanayii ve Ticaret A.Ş., 1975 yılında faaliyete başladı. Görece köyünden çıkarılan çimento malzemesi, fabrikanın bulunduğu Mardin’in Kabala beldesine götürülüp işleniyor.