Gaziosmanpaşalılar ne istiyor?

Gaziosmanpaşa uzun yıllardır süren kentsel dönüşümden en çok etkilenen ilçelerden biri. Barınma Hakkı Meclisi, 'Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm ve hak ihlalleri' adlı bir rapor hazırladı. Raporda Gaziosmanpaşalıların talepleri yer alırken, Barınma Hakkı Meclisi'nden Canan Can; "Kimsenin buradan kovulmayacağı bir Gaziosmanpaşa istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzun yıllardır kentsel dönüşümün sürdüğü yerlerden biri İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde yaşayanlar haftada birkaç kez zabıta ekiplerinin evlerinden zorla karot aldıklarını söylüyor. Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi çatısı altında bir araya gelen Gaziosmanpaşalılar, kentsel dönüşümle mağdur olmamak için seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor. Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi 'Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm ve hak ihlalleri' adlı bir rapor yayımladı. Raporda, Gaziosmanpaşalıların talepleri, yapılan itirazlar ve daha birçok konu yer alıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİNİN ÖZELLİKLERİ....

Raporda Gaziosmanpaşa'da yapılmak istenen kentsel dönüşüm bölgelerinin özelleri ayrıntılı bir şekilde yer aldı. Rapora göre kentsel dönüşüm bölgesinin özellikleri şöyle:

- İlkokul sayısı 8

-İbadethane sayısı, 19 cami 1 Cemevi

- Park sayısı 10'dan fazla

- Mezarlık sayısı: 2

- Gaziosmanpaşa'daki kentsel dönüşüm bölgesi Haliç kıyılarından TEM'e kadar uzanan bir bölgede olup riskli alan ilan edilen bölgede 120 bin insan yaşamakta.

- Gaziosmanpaşa, İstanbul'un en büyük Türkiye'nin ise 2'nci büyük riskli alan bölgesi olarak ilan edildi.

- İstanbul'da 12 milyon metre karelik alan riskli alan olarak ilan edildi bu sayının 3'te 1'i Gaziosmapaşa'dadır.

İTİRAZ SÜREÇLERİ

Gaziosmanpaşalılar her ne kadar 26 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanarak ilan edilen riskli alan  kararına itiraz için Danıştay’a başvurmakta geç kalmış olsa da , Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi etrafında bir araya gelen  vatandaşlar 15 Aralık 2013 tarihinde alınan riskli alan kararı için gerekli hukuki işlemleri başlatmıştır. Mahalleli avukatları aracılığıyla davalar açtı ve Gaziosmanpaşa’da hukuk alanında birçok alandaki riskli alan kararları iptal edildi.

Ayrıca raporda, 15 Aralık 2013 tarihli “Riskli Alan” kararının iptali amacıyla açılmış olan davada , 2014’ün Aralık ayında yürütme durdurma  kararı alındığı bu kararın da ülke genelindeki “Riskli Alan” kararlarından ilk yürütmesi durdurulan karar bu karar olduğu belirtildi. Davanın devamında ise Danıştay 14. Dairesi  vatandaşlar lehine iptal kararını açıklamıştır.  Böylece Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı  tarafından yaklaşık 4,3 milyon  metrekarelik bir alanda yürütülmek istenen kentsel dönüşüm çalışmaları , Yenidoğan, Sarıgöl ve Bağlarbaşı Mahalleleri özelinde  durduruldu. 

Fakat işbu mahkeme dosyasındaki iptal kararına dayanak teşkil eden bilirkişi raporunun (bilirkişi keşif tarihi 8 Mayıs 2015 ) yazımı öncesinde 10 Mayıs 2015 tarihinde mahkemeye konu olan mahalleler için Bakanlar Kurulu  2. kez  “Riskli Alan” kararı aldı.

Sarıgöl, Yenidoğan ve Bağlarbaşı Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan 10 Mayıs 2015 tarihli bu “Riskli Alan” kararına karşı yine Gaziosmanpaşalılar tarafından yeni bir dava açıldı. Bağlarbaşı Mahallesi için  açılan davada Aralık 2015 tarihinde yapılan tebligatla bir kere daha itiraz yolu kapalı olarak yürütme durma kararı alınmıştır. Yenidoğan ve Sarıgöl ile ilgili açılan dava halen sürerken henüz bir karar alınmadı.

TALEPLER

Raporda Gaziosmanpaşalıların talepleri şöyle sıralandı:

-Her şeyden önce Gaziosmanpaşalılara sorulmadan ilan edilen, tüm “Riskli Alan” kararlarının geri alınmasını ve evlere gönderilen riskli yapı tebligatlarına son verilmesini talep ediyoruz.

-Gaziosmanpaşa'da barınma hakkımızın korunmadığı, ev sahibi ile, kiracısı ile, esnafı ile, işçisi ile Taşlıtarla’yı Gaziosmanpaşa yapan bizlere sorulmadan herhangi bir "Kentsel Dönüşüm" uygulamasının yapılmasını istemiyoruz.

-Gaziosmanpaşa'da bir “ Kentsel Dönüşüm” yapılacaksa bu da mahallelerin kendi gerçekleri ile özdeşleşen, bölge halkının içinde olduğu ve karar verdiği, Mimarlar Odasının, Şehir Plancıları Odasının, Çevre Mühendisleri Odasının ve halkın avukatlarının içinde olduğu, masa başında değil, halkın tüm bileşenleri ile hep birlikte karar verdiği bir dönüşüm istiyoruz.

-İnsanımızın, ağaçlarımızın, müşterek kamusal alanlarımızın, kent hayvanlarımızın da korunduğu planlar görmek istiyoruz.

-Sulukuleliler gibi, Ayazmalılar gibi yerimizden yurdumuzdan sürülmek istemiyoruz.

-Gaziosmanpaşalılar olarak barınma ve kent hakkımızın tanındığı, okul, park, hastane gibi kamusal alanlarımızla birlikte mahallerimizin bir bütün olarak var olduğu, kiracısı ile ev sahibi ile, işçisi ile esnafı ile hepimizin birlikte yaşayacağı, hiç birimizin buradan kovulmayacağı bir Gaziosmanpaşa istiyoruz.

'KİMSENİN KOVULMAYACAĞI BİR GAZİOSMANPAŞA İSTİYORUZ'

Raporun ardından Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi'nden Canan Can kısa bir açıklama yaptı. Can, "Her şeyden önce Gaziosmanpaşalılara sorulmadan ilan edilen, tüm “Riskli Alan” kararlarının geri alınmasını ve evlere gönderilen riskli yapı tebligatlarına son verilmesini talep ediyor ve yurttaşların barınma ve kent hakkını hiçe sayan herhangi bir dönüşümün HALK yararına bir dönüşüm değil RANTSAL dönüşümü amaçladığını biliyoruz. Bu sebeple de herhangi bir Gaziosmanpaşalıyı dışlayan hiç bir kararı kabul etmiyoruz. Bir dönüşüm olacaksa bu dönüşüm , Gaziosmanpaşalıların barınma ve kent hakkının tanındığı, okul, park, hastane gibi kamusal alanlarla birlikte mahallelerin bir bütün olarak var olduğu, kiracısı ile ev sahibi ile, işçisi ile esnafı ile herkesin birlikte yaşayacağı, kimsenin buradan kovulmayacağı bir Gaziosmanpaşa istiyoruz" dedi.