Eğitim 'açığa' alındı
Eğitim-Sen, rapor hazırladı: Açık öğretim lisesi öğrencilerinin sayısı 5.8 kat arttı.
ANKARA - İlk ve orta eğitim kurumlarında eğitim gören milyonlarca öğrenci yarın karne heyecanı yaşayacak. 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısı tamamlanırken Eğitim - Sen değerlendirme raporu hazırladı.
Hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Eğitim koşullarından eşit şekilde yararlanılamadı. Taşımalı eğitimde sayı bir buçuk milyona dayandı ve öğretmenler güvencesiz çalışma koşullarına teslim edildi” diye konuştu.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNDE OKUYANLARIN SAYISI ARTTI
2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk dönemindeki tartışmalı kararın müfredat değişikliği olduğu belirtilen rapora göre yapılan değişiklikle laik ve bilimsel eğitim anlayışıyla çelişen adımlar atıldı. Bu dönemde 1 milyon 312 bin 238 öğrenci taşımalı eğitim sistemini kullandı ve bu nedenle 17 bin köy okulu kapatıldı.
Eğitim- Sen'in hazırladığı raporda bir diğer dikkat çeken veri ise açık öğretime yönelen öğrencilerin sayısındaki artış. 2003-2004 eğitim öğretim yılında açık öğretim lisesi bünyesinde 267 bin 235 öğrenci eğitim görürken, bu sayı 15 yıl içerisinde 5.8 artarak 1 milyon 554 bin 938'e çıktı. Açık öğretim liselerine yönelen öğrenci sayısındaki artışı eleştiren Aydoğan, "Okullaşma ve örgün eğitimden uzaklaşmada her geçen gün sayıların arttığını görüyoruz" dedi.
'HİÇBİR ÖĞRENCİ AYNI MÜFREDATLA BAŞLAYIP MEZUN OLAMADI'
"Son 15 yıllık AKP iktidarı boyunca altı bakanın değiştiği ve hiçbir öğrencinin aynı müfredatla, sınav sistemiyle eğitime başlayıp mezun olamadığı dönemi yaşıyoruz" diyen Aydoğan'ın 2017- 2018 eğitim öğretim yılının ilk dönemine dair tespitleri şu şekilde:
DİNİ VAKIF VE CEMAATLER: Dini vakıf ve cemaatlere ait okullar, yıllar içinde hızla dinselleştirilmiş olan eğitim sistemi içinde ayrı bir dinsel eğitim sisteminin inşa edilmesini sağlamıştır.
ÇOCUK YAŞTA EVLENMEYİ ÖZENDİREN DÜZENLEMELER YAPILDI: Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamış, çocuk yaşta evlenmeyi özendiren düzenlemeler yapılmış, çocuk işçiler sorunu büyümüş, okullarda, yurtlarda, kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet vakaları artmıştır.
ÖĞRETMENLERE ŞİDDET: İkili öğretim, niteliksiz eğitim hizmeti, eğitimin özelleştirilmesi, kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, altyapısı bozuk okullar, okullarda öğretmenlere yönelik yaşanan şiddet dikkati çekici boyutta arttı.
Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan açıklamada Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan hazırlanan raporu paylaştı.