Kurnaz: Kadıköy metro girişi deniz altında kalacak!

Profesör Levent Kurnaz küresel ısınmanın Türkiye üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Kurnaz "Deniz seviyesi Kadıköy metro girişini aşarak yükselecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi Profesörü Levent Kurnaz iklim değişiklikleri hakkında konuştu. 2050 yılından itibaren İstanbul’da hava sıcaklıklarının 45 dereceye ulaşacağını belirten Kurnaz, deniz seviyesinin yükselmesiyle Kadıköy’de metronun girişinin sular altında kalacağını söyledi. Küresel ısınmanın turizme etkisine de dikkat çeken profesör, "Bugünün kayak tesisleri, 20 yıl sonra yaz tatillerinin vazgeçilmezi olacak" dedi.

Hürriyet'in haberine göre; küresel ısınma ve iklim değişikliği etkilerinin 2050’den sonra daha fazla hissedileceğini belirten Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Levent Kurnaz, "2070 yılından itibaren Erzincan’ın batısında kalan bölgelerde kar görme olasılığı giderek ortadan kalkarken, 2100 yılından sonra ise Türkiye’nin güney yarısı çöl olacak" dedi. Hava sıcaklıklarının en az 6 derece arttığına dikkat çeken Kurnaz, kar ve kayak tesisi kurmak isteyen yatırımcıların sürdürülebilir olması için tesislerin aynı zamanda yaz aylarında da kullanılabilirliğini hesaba katmaları gerektiğini vurguladı.

'YAZ AYLARINDA TATİL MEKANI KAYAK MERKEZLERİ OLACAK'

Güney bölgelerimizde yazın 38-40 dereceyi bulan sıcaklıkların ilerleyen yıllarda 45-50 derecelere çıkacağının altını çizen Kurnaz, "Eskiden insanlar yaz aylarında serinlemek için yaylalara giderlerdi. Bu örnekten yola çıkarak bugün yapacağımız kar ve kayak mekanlarını gelecekte insanların yaz aylarında ormanda yürüyüş yapma olanağı bulacağı serin ve keyifli tatil mekanları olarak planlamamız gerekiyor. Sadece bir kayak pisti ve buna özel tasarlanmış bir otel olarak bugüne yönelik planlama yapıldığında, 20-30 yıl sonra turizmciler için bu tesislerin ömrü de bitecek” diye konuştu.

Etiketler Levent Kurnaz