Özel güvenlik çalıştırmayan alkollü mekânlar kapatılıyor

Ankara Valiliği, Ocak 2017'de umuma açık tüm mekânlarda özel güvenlik çalıştırma zorunluluğunu içeren bir genelge yayımladı. Ankara'da birçok alkollü işletme güvenlik görevlisi çalıştırmadığı gerekçesiyle bir aylık kapatma cezası aldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - IŞİD'in gece kulübü Reina'ya yılbaşı gecesi düzenlediği saldırının hemen ardından 11 Ocak 2017 tarihinde Ankara Valiliği yayımladığı bir genelgeyle, kamuya açık yerlerdeki istisnasız tüm eğlence mekânları ve kültür merkezlerinde özel güvenlik personeli çalıştırılması talimatı verdi.

Valiliğin genelgesinin üzerinden 15 ay geçti. Kolluk kuvvetleri özellikle Çankaya ilçesinde alkol satışı yapan mekânları denetlemeye başladı. Özel güvenlik personeli çalıştırmayan çok sayıda mekân bir ay süreyle kapatıldı. Konuyla ilgili bilgi eksikliğinin olduğunu savunan mekân sahipleri polisin, tuttuğu tutanağın ardından yönlendirdiği AŞTİ'deki özel güvenlik birimine ise mesafeli.

'OHAL BİTMEDEN BU İŞ BİTMEZ'

Valiliğin genelgesinden aylar sonra polisin genel denetim uygulaması yaptığı iş yerlerinden birinin sahibiyle konuştuk. Özel güvenlik görevlisi çalıştırmadığı gerekçesiyle bir aylık kapatma kararı tebliğ edilen iş sahibi kararı öğrenir öğrenmez Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Gerekli belgeyi Valiliğe götürdüğünde 'OHAL döneminde yetkilerin Valilikte' olduğu cevabını alan iş yeri sahibine, yürütme kararına 30 gün içerisinde cevap verileceği söylendi. Yaklaşık 15 gündür güvenlik görevlisi çalıştırmadığı gerekçesiyle mekânı kapalı bulunan işletmeci şunları söyledi:

"Tebligatın ulaştığı gün sigortalı güvenlik görevlisini işe aldık. Dükkân kapalı olmasına rağmen 12 kişinin hâlen sigortasını ödüyorum. Kira ve diğer masraflar da devam ediyor. Bizler günlük kazançlarıyla işletmesini döndüren insanlarız. Dışarıdan borç alarak cep harçlığı şeklinde para vermeye çalışıyorum çalışanlarıma. Dükkân kapalı olunca çalışanların başka yerde çalışma ihtimali de ortaya çıkıyor. Sürecin sonunda ortalama 60-70 bin lira borçlanacağım. Güvenlik saplantısıyla hareket ediliyor ama bunun farklı önlemleri, yolları olabilir. Diğer işletmeci arkadaşlarımız da bize ne zaman sıra gelecek diye bekliyor. Gerekli görüşmeleri yaptığımız kişiler 'OHAL bitmeden bu da bitmez' diyorlar."

'İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM YARATIYOR OLABİLİRLER'

Konuyla ilgili konuştuğumuz bir diğer işletmeci ise Valiliğin kararının güvenlik kaygısıyla değil 'yeni istihdam alanları' açmak için olduğunu savundu. Kaç güvenlik görevlisi bulundurulacağı, kaç metrekarelik dükkânları kapsayacağı gibi bilgilerin kendilerine verilmeden yaptırıma maruz kaldıklarını savunan işletme sahibi şöyle devam etti:

"Güvenlik görevlisi 24 saat mi çalışacak? Kaç güvenlik bulunduracağız? Bunlar kimse tarafından cevaplanmıyor. Şimdi herkes kapatılmamak için kulaktan dolma bilgilerle yönlendirilen yerlere başvuruyor. Yeni bir iş sahası yaratıp işsizliğe çözüm de yaratıyor olabilirler."

'CEZA 'SİZİ BİTİRECEĞİM' DEMEKTİR'

Genelgenin tüm restoran ve kafeleri kapsaması gerektiğini fakat denetimlerin alkol satışı yapan yerlerle sınırlı tutulduğunu söyleyen işletme sahibi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu uygulama tamamıyla insanların yaşam biçimlerine dönük bir şey. Başka yerlere müdahale edilsin demiyorum elbette ama yalnızca alkol satışı yapan yerlere güvenlik görevlisi olmadığı gerekçesiyle kapatma cezası vermek bende yaşam biçimlerine saldırı düşüncesini uyandırıyor. Bir işletmeye 6 bin lira para cezası ve bir ay kapatmak demek, 'Sizi bitireceğim' demektir. Bitirmenin aracı da ekonomik olarak gösteriliyor."