DEDAŞ, çiftçinin ekinlerini yakıyordu!

Mardin’in bazı köylerine yaklaşık 10 gündür elektrik verilmemesi üzerine DEDAŞ ile çiftçiler bir kez daha karşı karşıya geldiler. Topraktaki tohumları henüz gübreleyen çiftçiler kesinti nedeniyle sulama yapamayınca protestolara başladı. Bakan Fakıbaba, sorunun giderilmesi için Mardin’de çiftçilerle bir araya geldi. Görüşmenin ardından akşam saatlerinde köylere elektrik verilmeye başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEDAŞ, çiftçilerin elektrik borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle Mardin’in bazı ilçelerine bağlı köylerde elektrik kesintisine gitti. Kesinti 10 gün kadar sürünce topraktaki tohumu henüz ilaçlamış, gübrelemiş çiftçiler endişelenmeye başladılar. Çünkü bu işlemin ardından toprağın sulanması gerekiyordu.

Sorunun giderilmesi için AK Partili Mardin milletvekilleri, kaymakamlar, sivil toplum örgütleri devreye girdiyse de çözüm bulunamadı. Çiftçilerin yanı sıra bölgede yaşayan yurttaşlar da elektrik kesintisinden etkilendi. Çünkü DEDAŞ, toptan bir cezalandırma yöntemi uygulayarak, sadece borcu olan çiftçilerin elektriğini kesmekle yetinmedi, borcu olmayan meskenlerin de elektriğini kesti.

SULTAN ‘UZAYDAN TAKİPLEŞELİM’ DEDİ

Mağdurlardan biri olan ve 2 metre 51 santimlik boyuyla dünyanın en uzun insanı unvanına sahip Mardinli Sultan Kösem, sosyal medya hesabından şu ironik açıklamayı yapmak zorunda kaldı: “Mardin köylerinde 3 gündür kesilen elektrik yüzünden ben uzaya gitmeye karar verdim. Çünkü artık sosyal medya hesaplarıma bakamıyorum. Şarjım da bitti, haklarınızı helal edin. Artık uzaydan takip edersiniz.”

Bazı çiftçiler ise sorunlarını dile getirmek için yine sosyal medyayı kullandı. Mardin’in Derik ilçesinde çiftçilik yapan Kadir Genç, sosyal medya hesabında tarlasını satışa çıkardığını duyurarak, yaşadıkları sorunla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Ben yaklaşık 14 yıldır Mardin Derik’te çiftçilik yapıyorum. Genellikle buğday, mısır ve pamuk ekiyorum. Benim tarlam yılın 12 ayı da sürülmüş bir vaziyettedir. Sürekli ürün yetiştiriyorum. Son zamanlarda sürekli yaşanan elektrik kesintisi artık dayanılmaz bir hal aldı. Hemen hemen her gün saatlerce elektrik kesintisi yaşanıyor ve bu durum biz çiftçileri çok mağdur ediyor. Şu anda buğday ektim ve dönem itibarı ile buğdayın su istediği döneme girdik. Ama elektrik tek faz üzerinden verildiği için sondaj kuyularımızı çalıştıramıyor ve bu yüzden sulama yapamıyoruz. Ben tarlama bunca emek vermeme rağmen yaptığım işten kazancımın olmadığını görüyorum. Hükümet çiftçilere destek veriyor ama elektrik meselesinin üzerinde hiç durmuyor. Elektrik dağıtım şirketleri devlet tarafından özelleştirildikten sonra biz çiftçiler büyük sorunlar yaşamaya başladık. Elektrik dağıtımı devlet tarafından yapılırken yine sıkıntılar yaşanıyordu ama bu kadar da canımız yanmıyordu. Biz birkaç mahalle muhtarını yetkililerle görüşmeye gönderdik. Fakat bir sonuç alamadık. Gece geç saatte bir süre elektrik geliyor ama bu da işimizi görmeye yetmiyor. Biz çiftçiler gerekli olduğu zaman tarlamızı sulayamayınca verdiğimiz emeklerin karşılığını alamıyoruz. Gün içinde 6 saat elektriğin gelmediği oluyor. Sırf bu yüzden elektrik sorununa artık dayanamadım ve 50 dönümlük arazimi iki gün önce satışa çıkardım. Bu elektrik sorununa rağmen bir yılda 48 bin TL gibi bir elektrik borcu faturam var. Tarlamı sattıktan sonra da ne yapacağımı bilmiyorum. Elektrik, su ve BAĞ-KUR borcumu ödeyip ne yapacağımı düşüneceğim. Bize yaşatılan bu mağduriyetlerin bilinmesini istiyorum.”

BAKAN FAKIBABA MARDİN’E GELDİ

Mardin’de soruna çözüm bulamayan çiftçilerin temsilcileri Ankara’ya kadar gittiler. Bunlardan biri de Kızıltepe Çiftiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi idi. Erbeyi, bürokratlarla yaptığı görüşmeden umutlu dönmüştü Mardin’e ama sorun devam etti.

Bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, sorunun sahipleriyle yerinde görüşmek ve çözüm üretmek üzere dün Mardin’e geldi.

Mardin’de gerçekleşen toplantıya, AK Parti Mardin milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Valisi Mustafa Yaman, AK Parti İl Başkanı Nihat Eri, ilçe kaymakamları, muhtarlar, çiftçiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

'ENERJİ KESİNTİSİ ART NİYETLİ BİR YAKLAŞIM'

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, toplantıda söz alan çiftçilerin ortak taleplerini şöyle anlattı: “Tarladaki ürünün tam da döllenme döneminde gidilen enerji kesintisinin art niyetli bir yaklaşım olduğunu, burada çiftçinin borcunu ödemeye zorlamaktan ziyade, çiftçinin mağdur edilmesine neden olduğunu kaydettik. Toplantıda, yaşanan enerji kesiminden sadece tarımsal arazilerin değil, bölge tarımıyla birlikte sağlıktan eğitime kadar sosyal yaşamın her anında ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalındığını, sorununun çözümünün DEDAŞ’tan değil, aslında su ihtiyacı olduğunu ve bunun içinde bir an önce GAP Sulama Kanalları’nın Mardin ovasına ulaşması gerektiğine, çiftçinin DEDAŞ’a olan borçların uygun bir orana çekilerek, üreticinin mahsulünü kaldırdıktan sonraya ertelenmesi, prim desteğinin üzerindeki blokajın kaldırılması, verilen elektrik cezalarının bir defalığına mahsus affedilmesi, DEDAŞ’ın devlet tarafından kurulacak bir birim tarafından denetime tabi tutulması, enerji nakil hatlarının yenilenmesi ve enerji altyapısına yatırım yapılması, çiftçilerin kuruma olan borçlarının çiftçi temsilcilerinin görüşlerine başvurularak ödeme takviminin oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, taleplerimizi sıraladık.”

DEDAŞ’A DENETİM TALEBİ

Toplantının ardından görüştüğümüz Mikail Erbeyi, çiftçi temsilcisi olarak toplantıdan umutlu ayrıldıklarını söyledi. Bakan Fakıbaba’nın kendilerini dinlediğini belirterek, “Bakan bey taleplerimizde yüzde 98 haklı olduğumuzu söyledi. Sorunu hemen çözeceğine dair açıklama yaptı. Bunun gerçekleşeceğine inanmak istiyoruz. DEDAŞ, bütün bölge halkını cezalandırmaktan vazgeçmelidir ve bunun için aralarında çiftçi temsilcilerinin de olduğu bir heyet tarafından denetlenmelidir. Çünkü toptan cezalandırma yöntemine gittiği zaman borcu olanla birlikte hiç borcu olmayan da mağdur oluyor. Kimin borcu varsa onun elektriğini kessin, bütün halkı mağdur etmesi hiçbir hukukta, demokraside, dinde yoktur. Bunun için bir denetleme heyetinin oluşturulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

FAKIBABA SÖZ VERDİ

Toplantının ardından açıklama yapan Fakıbaba, “Şimdi Enerji Bakanımız Berat Albayrak beyle görüşeceğim ve en azından çiftçilerimizin bu sıkıntılı süreçte zarar görmemeleri için elektrik kesintisine gidilmemesini isteyeceğim” şeklinde konuştu. Fakıbaba, “Asılsız ve abartılı faturalardan söz ediliyor. Faturalara itirazı olan arkadaşlarımız, Valiliğimiz ve kaymakamlıklarımızın bünyesinde bulunan tüketici hakem heyetlerine gidecek ve bu itirazlar ivedilikle sonuca bağlanacak, haklarınız savunulacak. ‘Benim DEDAŞ’a borcum var, ben bu borcu şimdilik ödeyemiyorum, param yok’ diyen çiftçimize de zorluk çıkararak, hemen ödeyeceksiniz demek ve onları faizcilerin, tefecilerin eline zorlamak gibi bir durum da olmamalıdır, olmayacaktır. DEDAŞ’a borcu olmayan çiftçilerimizin elektrikleri derhal verilecek. Borcu olmayanın üzerindeki blokeler derhal kaldırılacak. Borcu olanlar da ilgili kurumun yetkilileriyle bir hafta içinde bir araya gelecek ve her iki tarafı da sıkıntıya sokmayacak şekilde çözüm endeksli uzlaşmaya gidilecek” dedi.