Gizli tanık ifadesi ile tutuklanan Lütfiye Duymak'ın çocukları: Babamızı aldılar ama annemizi bize geri versinler

Cizre'de bodrum katlarında öldürülen Mahmut Duymak'ın eşi Lütfiye Duymak tutuklandı. Beş çocuğu ise annelerinin serbest bırakılmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçtiğimiz günlerde ev baskınları sırasında 28 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 3'ü çıkartıldığı mahkemece tutuklandı. Tutuklananlar arasında Cizre’de 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra bodrumlarda hayatını kaybeden Mahmut Duymak’ın 43 yaşındaki eşi Lütfiye Duymak da yer alıyor.

'Örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklanan Duymak'la ilgili gerekçe ise gizli bir tanığın, 'Ben bir gece o evde kaldım' sözlerinden ve basına verdiği demeçlerden oluşuyor. Duymak'ın 5 çocuğu ise annelerine bir an önce kavuşmayı bekliyor. 20 yaşındaki oğlu Fırat Duymak; "Annem bizim için ayakta durmaya çalıştı. Biz de annemize bakarak kendisinden destek alıyorduk. Şimdi ne yapalım?" diyor.

ÇOCUKLARI ANNELERİNE KAVUŞMAYI BEKLİYOR

Duymak, çocuklarıyla birlikte, sokağa çıkma yasakları döneminde eşinin cenazesini günlerce aramıştı, sonunda aileye poşet içerisinde birkaç kemik verilerek 'Buyurun cenazeniz' denilmişti. Bu olayların ardından Duymak eşinin ölümünü duyurmaya çalıştı. Geçen hafta gözaltına Duymak'a gizli tanığın ifadesi soruldu. Daha sonra tutuklanmasına karar verilen Duymak 6 gün önce Şırnak Cezaevi'ne gönderildi. Şimdi 5 çocuğu annelerine kavuşmayı bekliyor.

Fırat Duymak, annesinin bir an önce serbest bırakılmasını istiyor...

Annesinin tutuklanmasına tepki gösteren Fırat Duymak, bu durumdan en çok 5 yaşındaki kardeşi Aram'ın etkilendiğini söylüyor: "Annemin nerede olduğunu sorup duruyor. Artık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Annemi örgüt üyeliği nedeniyle tutukladılar. İddiaya göre bir kişi bizde bir gece kalmış... Biz Kürtlerin geleneğinde bu var. Biz kapımızı çalan insanları, kim olursa olsun geri göndermeyiz. Bu kişi kim onu bile bilmiyoruz. Buna ilişkin bir bilgi de yok. İddia üzerine annemi tutukladılar. Bir başka iddiaysa annemin basına verdiği demeçler. Annem hayat arkadaşını kaybetti. Bunu basına konuşmayacak da nereye konuşacak? Bunlar bir tutuklama sebebi olamaz. Biz barış istiyoruz. Gözaltıların, tutuklamaların bir sonu bir sonucu olmaz.  Bu durum akla ve mantığa aykırı."

'BİR KANADINI KAYBETTİ AMA...'

Babasını kaybettikten sonra annesinin her şeye rağmen hayata tutunduğunu söyleyen Duymak sokağa çıkma yasakları sonrası olanları ise şöyle anlatıyor: "Annem yasaktan sonra çok yıprandı. Babamla çok iyi arkadaştı. Babamı kaybettikten sonra annem bir kanadını kaybetti. Ama bize bakarak hayata tutundu. Sokağa çıkma yasaklarından sonra da bir baskı vardı. Anneme gelip 'burada ne oluyorsa bize de haber vereceksin' deniliyordu."

51 yaşındaki Mahmut Duymak, Cizre’de bir bodrum katında öldürülmüştü...

Anne Duymak tutuklandıktan sonra çocukları yalnız kalmasın diye kardeşi Mersin'den Cizre'ye geldi. Duymak ailesi şu an evin kalabalık olduğunu, fakat bir süre sonra yine yalnız kalacaklarını söylüyor. Fırat Duymak şöyle devam ediyor; "Teyzem de en fazla iki ay yanımızda kalabilir. Sonuçta onun da bir ailesi ve bir hayatı var. Yine biz bizeyiz! Ben de üniversiteye hazırlanıyordum. Artık o psikolojide değilim. Benim de okul hayatım bitecek. Ailemin çektiği maddi sıkıntılar da var. Şimdi onunla da uğraşacağım. Kimse eve bir şey getiremeyeceğine göre mecburen aileme bakmak zorundayım. Annemi bıraksınlar. Babamızı aldılar ama annemizi bize geri versinler."