İzmir, Alan Kurdi Mülteci Çalıştayı'na hazırlanıyor

İzmir, 3. Alan Kurdi Mülteci Çalıştayı'na hazırlanıyor. Çalıştay 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen Halkların Köprüsü Derneği, 3. Alan Kurdi Mülteci Çalıştayı'na hazırlanıyor. İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde 5-6 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek çalıştayda "Mülteci Hayatlar" isimli fotoğraf sergisi de ziyarete açık olacak. "Kent Mültecileri ve Yerel Yönetimler" başlığı altında yerel yönetimlerin mültecilerle ilgili sorumluluğu ve mültecilerin kent yaşamı içerisinde yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alınacağı çalıştayda iki gün boyunca konuyla ilgili sunumlar ve atölye çalışmaları yapılacak.

Bu yılki çalıştayda "Kent Mültecileri ve Yerel Yönetimler" başlığını seçmelerinin detayını sorduğumuz Halkların Köprüsü Derneği üyesi akademisyen Adil Çamur şu bilgileri verdi:

"Dernek olarak Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye gelmeye başladıkları günden beri mülteciler neredeyse oradayız. Yüz binden fazla mülteci ile yüz yüze etkileşim kurduğumuzu düşünüyoruz. Saha deneyimi ve alana dair bilgisi fazla olan bir derneğiz. Bu deneyimimizi paylaşmak ve farklı deneyimlerden öğrenmek için düzenlediğimiz Alan Kurdi Mülteci Çalıştayının konusunu belirlerken de deneyimlerimizden ve gözlemlerimizden yararlanıyoruz. İlk yılımızda mültecilerin sorunlarına odaklanmıştık. İkinci çalıştayımızda ise Birlikte Yaşam Kurmak, Vatandaşlık başlığıyla Suriyelilerin Türkiye’deki geleceklerine ilişkin yaklaşımımızı ortaya koymuştuk."

"Çalıştayımızın üçüncü yılında Suriyeli mültecilerin de Türkiye’deki yedinci yılları oldu. İlk gelişlerinden bu yana yaklaşık yedi yıldır Türkiye’de geçici koruma statüsünde olan Suriyeli mülteciler ve yıllardır bu ülkede yaşayan aynı statüdeki diğer mülteciler, artık bu ülkenin geçici değil kalıcı üyeleridir. Ancak bu kalıcılığa uygun statüyü yaratacak olan iltica hakkı hali hazırda mevcut değildir; vatandaşlık hakkı ise eğitim, sınıf vb. bakımından avantajlı bir grup Suriyeliye tanınmıştır" vurgusunda bulunan Çamur, sözlerine, "Türkiye’de merkezi yönetimin mülteci politikası, Bakanlıklar, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlar eliyle yürütülmektedir. Ancak gerek geçici koruma statüsünde olmaları gerekse yerleştikleri kentsel alanlarda halen “yabancı” addedilmeleri nedeniyle, mültecilere ilişkin hak temelli çalışmalarda büyük bir eksiklik var.

Yerel yönetimler işte bu eksikliği kapatabilmek, mültecilerin kamusal hizmetlere erişmesini sağlamak için özel bir öneme sahiptir. Zira yerel yönetimler, bazı iyi örneklerde de tanık olabildiğimiz üzere, özellikle hemşehrilik hukuku vesilesiyle bu güvencesiz hayatları bir ölçüde güvenli bir çerçeveye kavuşturabilir gibi görünüyor. Biz de bu yaklaşımla, yerel yönetimleri mültecilerle ilgili sorumluluk almaya davet etmek için bu başlığı seçtik. Mülteci dostlarımızı ve mültecilerle ilgili sözü olan herkesi çalıştayımıza davet ediyoruz" diyerek devam etti.

ÇALIŞTAYDA NELER KONUŞULACAK?

Dernek gönüllülerinin İzmir’de yaklaşık 300 mülteci ile gerçekleştirdikleri "Barınma Çalışması"nın sonuçlarının da açıklanacağı çalıştayın açılış konuşmasını Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi yapacak. İlk oturumun konukları olan Yunanistan Livadias Belediye Başkanı Polyiou Panagiota, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Akdeniz Belediyesi Eski Eş Başkanı Yüksel Mutlu yerel yönetimler olarak bu konudaki uygulamaları ve yaklaşımları üzerine konuşacaklar.

İkinci oturumda ise deneyimlere ve çalışmalara yer verilecek. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesinin yayınladığı "Kent Mülteciliği ve Planlama Açısından Yerel Sorumluluklar Değerlendirme Raporu"nu hazırlayan ekipte yer alan Erhan Kurtarır "Kent Mültecileri, Yerel Sorumluluklar ve Kapsayıcı Kent Yönetimi" başlıklı sunumuyla mülteci meselesini şehir planlama yaklaşımı ile ele alacak. Ezgi Tuncer Gürkaş "Yemek ile Yerleşmek: Suriye Mutfakları" sunumuyla mültecilerin yaşam pratikleriyle mutfak kültürlerinin ilişkisi üzerinde duracak. Suriyeli mülteci ve aktivist Ahmad Bakjaji ise "Kamplarda ve Kentlerde Mülteciler" sunumuyla mültecilerin iki farklı yerleşim alanına dair deneyimlerini paylaşacak. Atölye çalışmaları ise "Mülteciler ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu" ve "Mülteciler İçin Kent Yaşamı: Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı iki çalışma grubu şeklinde olacak.

Tüm katılımcılara açık olan atölyelerde yapılan tartışmaların rapor haline getirileceği çalıştay sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erecek. (DUVAR)