Kirazlıtepe'de cami yıkıldı namaz sokakta kılındı!

Kirazlıtepe mahallesinde bulunan Esentepe Camisi kentsel dönüşüm kapsamında yıkılınca mahalleli dün evden getirdikleri seccadelerle beton üzerinde cuma namazını kıldı. Mahalleli olayın herkesi bir araya getirdiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Kirazlıtepe mahallesinde bulunan Esentepe Camisi kentsel dönüşüm nedeniyle yıkıldığı için mahalleli cuma namazını yıkılan caminin yanında kıldı. Üsküdar'ın dört mahallesinde bulunan 180 dönümlük araziyi 18 ayda dönüştürmek için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Üsküdar Belediyesi arasında çalışmalar geçtiğimiz aylarda başlandı. Mahallede yaşayanlar önlerine konulan sözleşmeleri 'adil' olmadığı gerekçesiyle sözleşmeleri imzalamıyor.

'BİZ NAMAZIMIZI HER YERDE KILARIZ AMA...'

Geçtiğimiz hafta sabahın erken saatlerinde zabıta ve polis mahalleye giderek evlerin yıkılacağını mahalleliye bildirdi. Direnen 20'nin üzerinde kişi gözaltına alındı. 4 yıl önce Üsküdar Belediyesi tarafından restore ettirilen ve 2014 yılı Eylül ayında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in katıldığı törenle ibadete açılan Esentepe Camisi böylece yıkıldı. Mahalleli ise olaya tepkisini dün cuma namazını caminin yıkıldığı yerde kılarak gösterdi.

Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Rıza Şener, caminin yıkılmasına, "Bu bir zulüm" diye tepki gösterirken şunları söyledi: "İnsanların gözünü korkutarak kendi istediklerini yaptırmak istiyorlar. Biz de bunun farkındayız. Bu olay insanları daha da birleştirdi, insanların arasındaki bağları daha da güçlendirdi. Biz namazımızı her yerde kılarız. Ama bunların yaptıkları yanlarına kalmaz. Önümüze sandıklar gelecek. Mahallemize gelip oy isteyebilecekler mi? Bunu yapanlar bu mahallenin çocuğu. Bu insanlarla artık nasıl bir araya gelebiliriz?"

Cami yıkılınca mahalleli sokakta namaz kıldı...

'YAŞANANLAR SANDIĞA YANSIYACAK'

Üsküdar'daki kentsel dönüşümü yakından takip eden başka bir isim ise CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu. Üsküdar'da büyük bir rant olduğunu söyleyen Bekaroğlu şöyle konuştu, "Gariban insanları oradan çıkartmak istiyorlar. Orada kaçak yapılar var doğrudur, buna bir şey demiyoruz. Ama bunun için İmar Affı çıkardılar. O zaman burayı neden yıkıyorlar? Başka bir yerde, başka bir kişi ormanın içerisinde yasaya aykırı bir biçimde İmar Affı'ndan yararlanmaya çalışıyor. Ama buradaki insanların camisini, evlerini yıkıp burayı ranta açacaklar. Oturup insanları ikna etmeye çalışmıyorlar. Eğer kandırabiliyorlarsa kandırıyorlar kandıramadıkları yerleri ise yıkıyorlar."

Bekaroğlu, 2019 yerel seçim tarihinin yaklaştığını, Üsküdar'da yaşananların sandığa yansıyacağını söylüyor: "CHP Üsküdar'ı çok rahat şekilde alacak. Bizim elimizde dokunduğumuz zaman hemen halledebileceğimiz bir değnek yok. Ama oradaki belediyeciler insandan yana olacak. Bütün kararları yerel belediyelerin lehine olacak. Yıkmayacağız. İnsanların başlarına binalarını evlerini yıkmayacağız. Yasaları insanların lehine kullanacağız. 'Önce insan' diyeceğiz. Rantçı olmayacağız. Oradaki insanların daha güvenceli ve daha rahat bir yaşam sürdürmeleri için çalışacağız."

'İNSANLARIN BİR ARAYA GELDİKLERİ HER YERİ YIKTILAR'

HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya da cami yıkıldığı an olay yerinde bulunan isimlerden... Kaya, Kirazlıtepe'de farklı kültürlere, inançlara sahip kişilerin yaşadığını belirterek şunları söyledi, "Kirazlıtepe çok güzel bir mahalle. Boğaziçi ön görünümüne sahip bu mahallede ne hikmetse sarayın yaptırdığı caminin tam altında bulunan evler kentsel dönüşüm kapsamına alındı ve daha sonra yıkımına başlandı. Kirazlıtepe mahallesi bütün inançların bir arada olduğu bir mahalle. İnsanlar buradaki camide bir araya gelip mahallenin sorunlarını tartışıyorlardı. Alevisi, Sünnisi, inanmayanı herkes burada bir araya geliyordu. İnsanların bir araya geldikleri her yeri yıktılar. Anadolu'nun her yerinden insanlar burada yaşıyor. Ama evlerini yıkıyorlar. İnsanlar orada asbest tehlikesi ile karşı karşıya. Burada yaşayanlar büyük bir baskı altında bırakılıyor."

Cami yıkılmadan aylar önce Üsküdar Belediyesi ile görüştüklerini belirten Kaya, “Cami belirtilen tarihten çok önce yıkıldı. Normalde bu tarihte yıkılmayacaktı. Ama insanlar bir araya gelmesin diye apar topar yıktılar” dedi.