İstihdam uzmanı Sinan Ok: İŞKUR'un işe yerleştirme rakamları hormonlu

İŞKUR, resmi internet sayfasından anlık paylaştığı işe yerleştirme sayılarına göre 2018 yılında bugüne kadar bir milyona yakın kişiyi iş sahibi yaptı. İŞKUR'un sayılarını, "Hormonlu işe yerleştirme" olarak değerlendiren istihdam uzmanı Sinan Ok, "İŞKUR bir milyona yakın kişiye iş bulsa işsizliğin artmaması gerekirdi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Amacı, “Türkiye'de istihdamın korunmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak” diye tanımlanan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), resmi internet sitesinden anlık paylaşımlarla iş sahibi yaptığı kişi sayısını paylaşıyor. Türkiye haritası üzerinde yer alan sayaca göre İŞKUR, 13 Ekim itibariyle, 2018 yılında 921 bin 649 kişiyi istihdama kazandırdı.

SON BEŞ AYDA YARIM MİLYON KİŞİ İŞE 'YERLEŞTİRİLDİ'

İŞKUR tarafından aylık işe yerleştirme istatistikleri de kurumun resmi internet sitesinde açıklanıyor. Bu rakamlara göre mayıs ayı içerisinde 104 bin 760, haziran ayı içerisinde 98 bin 197, temmuz ayında 134 bin 40, ağustos ayında 92 bin 284 ve eylül ayında 105 bin 892 kişi İŞKUR programlarıyla çeşitli işlere yerleştirildi. Yani son beş ay içerisinde 513 bin 173 kişi İŞKUR aracılığıyla istihdama kazandırıldı.

.

'İŞKUR BİR MİLYONA YAKIN KİŞİYE İŞ BULSA İŞSİZLİĞİN ARTMAMASI GEREKİRDİ'

İstihdam uzmanı Sinan Ok, “Bunlar gerçek olarak tam zamanlı bir istihdam değil. Zaten İŞKUR bir milyona yakın kişiye iş bulsa işsizliğin artmaması gerekirdi” diyerek şunları söyledi: "İŞKUR'un verilerinde aynı insanlar yıl içerisinde birden fazla işe yerleştiriliyor. Yani bu 921 bin 649’un içerisinde birden fazla kez işe yerleştirilenler de var. Bir diğer faktör de taşeron çalışanlar. Kadroya alınmadan önce taşeronlar İŞKUR üzerinden işe yerleştiriliyordu. Yani bu sayı içerisinde kamudaki işçi istihdamı da var. Başka bir husus da kamuda, Toplum Yararına Çalışma Programı ile işe yerleştirilenler. Bu program bittikten sonra İşsizlik Sigortası Fonu'ndan çalışanın ücretinin önemli bir kısmı karşılanarak istihdam edilmiş sayılıyor. Hormonlu rakamları bu şekilde yorumlamak gerekiyor."

'920 BİN YENİ SİGORTA KAYDI YAPILDIĞINI GÖREMİYORUZ'

Ok, sözlerini şöyle sürdürdü, "Bazı firmalar teşviklerden yararlanmak amacıyla kayıt dışı çalışanlarını İŞKUR üzerinden işe yerleştiriyor. İŞKUR kayıt dışı çalışanları kayıt altına alıyor ve bunları yeni bir istihdammış gibi gösteriyor. İŞKUR, 2018 yılı içinde işe yerleştirdiğini açıkladığı yaklaşık 921 bin kişinin kimlik numaraları üzerinden kim olduklarını ortaya koyabilir ama bunu yapmıyor. Bu, hormonlu işe yerleştirmedir. 921 bin 649 kişi işe yerleştirilmiş fakat biz 921 bin 649 yeni sigorta kaydı yapıldığını göremiyoruz."

'KAYIT DIŞINI AZALTMADAN İŞE YERLEŞTİRDİM DEMEK DOĞRU DEĞİL'

Kayıt dışı çalışmanın ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Ok, "Kayıt dışı çalışma 9 milyonu geçmişken uygulayacağınız herhangi bir politikayı ölçemiyorsunuz. Kayıt dışılığı azaltmadan şu kadar kişiyi işe yerleştirdim demek doğru değil. İnsanlar kayıt dışına çıkarılıyor daha sonra kayıt içine alınıyor. Bu da bir tür fırsatçılığa yol açıyor. İş başı eğitim programlarıyla teşvik edilen istihdam diye bir istihdam ortaya çıktı. AKP'nin ilginç bir keşfiydi. O da bir istihdam şekli değil. Önceden kurs ya da staj olarak adlandırılan şey, şimdi istihdam gibi gösteriliyor" dedi.