Vietnamlı 'akvaryum köpekbalığı'nı Antalya'da ürettiler!

Anavatanı Vietnam olan ve 'tatlı su köpekbalığı' olarak da bilinen pangasius, Antalya'da yetiştiriliyor. Proje sorumlusu Soner Sezen, otçul balıkların 'yeni trend' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü, anavatanı Vietnam'da, tatlı suda yetişen ve 'akvaryum köpekbalığı' olarak da bilinen pangasius balığını Türkiye'de üretmeyi başardı.

Yaklaşık dört yıldır devam eden projede pangasius balığını üretmeyi başaran enstitü, türün özel sektör tarafından da üretimiyle yeni bir ihracat kapısı açmayı hedefliyor.

'60 MİLYON TON İHRAÇ EDİLİYOR'

Proje sorumlusu su ürünleri mühendisi Soner Sezen, pangasius balığının dünyada yüksek miktarda üretim ve tüketimi olduğuna dikkati çekerek, "Dört yıl önce getirdiğimiz yavru balıklar anaç duruma geldi. Bu sene üretimine çalıştık ve başarılı sonuçlar aldık. Balığın anavatanı Vietnam Mekong nehri. Burada yüksek miktarda üretimi yapılıyor ve tüm dünyaya yemeklik balık olarak 60 milyon ton civarında ihraç ediliyor" dedi.

Akvaryum köpekbalığı ismine değinen Sezen, “Sırt yüzgeçlerinin denizlerdeki köpekbalığına benziyor olması nedeniyle buna köpekbalığı demişler. Ama denizdeki köpekbalığıyla alakası yok. Panga olarak isimlendiriliyor. Dişli değil ve belli bir safhadan sonra da bitkisel yaşam sürüyorlar" dedi.

'OTÇUL BALIKLAR TREND'

Akdeniz ve Antalya bölgesinde de bu balığın üretilebildiğini göstermeyi amaçladıklarını belirten Soner Sezen, “Dünya genelinde artık etçil balık türlerinden otçul balık türlerine geçilmekte. Çünkü balık ununun az bulunması ve yem maliyetlerinin de yüksek olmasından dolayı otçul balıklar tercih ediliyor. Bunun için en uygun balık türlerinden birisi pangasius. Hızlı büyümesi, et veriminin yüksek olması, kötü su şartlarında bile yaşayabilmesi, örneğin oksijen düşükse bile rahatlıkla yaşamasından dolayı artık bu balık yeni trend" dedi. (ANTALYA/DHA)