70 yaşındaki hasta mahpus: Ne oturabiliyor ne uyuyabiliyorum

İzmir Ali Ağa cezaevinde kalan 70 yaşındaki Halim Kırtay defalarca ameliyat oldu. Ring araçlarıyla muayeneye götürülmek istenen Kırtay, araçta oturamadığı için muayeneye gitmiyor. Şu an vücudunda kanamaların başladığını söyleyen Kırtay, "Şu an ne oturabiliyor ne de uyuyabiliyorum" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 70 yaşındaki Halim Kırtay 26 yılını çeşitli cezaevlerinde geçirdi. En son İzmir'deki Aliağa Cezaevi'ne sevk edilen Kırtay, ileri yaşından dolayı çeşitli ameliyatlar geçirdi. Ameliyat sonrası vücudunun çeşitli bölgelerine deri grefti yapılan Kırtay, ring araçlarında oturamıyor. Kırtay tedavi görmesi için kamuoyunun desteğine ihtiyacı olduğunu söylüyor; "Şu an ne oturabiliyorum ne de uyuyabiliyorum. Yemeklerimi bile ayakta yemek zorunda kalıyorum"

'70 YAŞINDAYIM 26 YILDIR CEZAEVİNDEYİM...',

Kırtay'ın Balıkesir-Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldığı dönemde, tedavi başvurularına zamanında yanıt verilmemesi üzerine testisleri patlamıştı. Kırtay rahatsızlandığı dönemde sevk edildiği Burhaniye Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde nereli olduğu sorulup, bir iğne vurulduktan sonra cezaevine geri gönderilmişti. Kırtay'ın sağlık durumu daha da kötüleşince 2017 yılının Ocak ayında kaldırıldığı Çiğli Devlet Hastanesi’nde ameliyat edildi.

Ameliyat sonrası sağlık durumu daha da kötüye giden Kırtay, ring araçlarıyla hastaneye gidemediği için muayene olamıyor. Kırtay, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne yaşadıklarını şöyle anlattı; "Ben 70 yaşındayım. 26 yıldır cezaevindeyim. Hem yaş hem de uzun süre cezaevinde kalmamın getirmiş olduğu sıkıntılardan dolayı bazı rahatsızlıklar yaşadım ve hala yaşıyorum. Bu cezaevinde ameliyat olma zorunluluğu gibi nedenlerden dolayı Balıkesir Burhaniye Cezaevine getirildim. 2017 yılında ameliyat oldum. Ameliyat esnasında bedenimin değişik bölgelerinden ameliyatlı bölgelere parçalara yapıştırılmak üzere deri alındı. Uzun süre geçmesine rağmen yaralarda bir iyileşme olmadığı gibi giderek daha da kötü olmaya başladı. İltihaplar ve bununla beraber kanamalı akıntılar oluştu. Şu an ne oturabiliyor ne de uyuyabiliyorum. Yemeklerimi bile ayakta yemek zorunda kalıyorum. Kontrollere ring aracıyla götürülmek istemediğimden dolayı gidemiyorum. Çünkü oturamıyorum. Yolculuk boyunca ayakta kalmak zorunda kalıyorum. Kontrollere gidebilmem için ambulans veya nakil aracı istiyorum."

MECLİS İNSAN HAKLARI KOMİSYONU'NA BAŞVURU

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'na dilekçe yazarak, Kırtay'ın sağlık durumunu sordu. Yapılan başvuruda, "Derneğimize mektup yazarak başvuran Halim Kırtay kendisinin 70 yaşında olduğunu ve birçok sağlık problemi yaşadığını ve yaşı dikkate alınarak gerekli önlemler alınmadığı için aşağıda ki sorunları yaşadığını aktarmış. İzmir 2 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Halim Kırtay’ın yaşı dikkate alınarak bir an önce ring aracı dışında bir araçla hastane sevklerinin yapılmasını ve daha iyi bakım görebilmesi için Metris R Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilmesini ve bu konudaki girişimlerinizin tarafımıza da bildirilmesini talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.