'Çingene Kızı' mozaiği getirilen parçalarıyla ziyarete açıldı

1960 yılında yurt dışına kaçırılan ve sergilendiği ABD'den geçen ay sonu getirilen 'Çingene Kızı' mozaiğinin eksik 12 parçası, düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yurt dışına götürülen tarihi eserlerin tekrar Türkiye'ye getirilmesi için çalıştıklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda yurt dışına kaçırıldıktan sonra ABD'nin Şikago eyaletindeki Bowling Green Devlet Üniversitesi zemininde sergilenen ve uzun uğraşlar sonrasında evine geri getirilen 'Çingene Kızı' mozaiğinin parçaları, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un katıldığı törenle tanıtılarak ziyarete açıldı.

'KÜLTÜREL MİRASLARIN ANA YURDUNA DÖNDÜRÜLMESİ TÜM İNSANLIĞA KARŞI SORUMLULUĞUMUZ'

Zeugma Mozaik Müzesi'nde düzenlenen törende yaptığı açılış konuşmasında Bakan Ersoy, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin takipçisi olacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Zeugma keşfedildiği günden bu yana 2'nci yüzyıl ile bugünün dünyası arasında bir kültür köprüsü oldu. Gerçek bir markaya dönüşen Çingene Kızı, bu gizemli bakışlı portre belki ana tanrıça Gaia'ya belki Büyük İskender'e veya başka bir kişiye ait. Bilimsel verilerin dışında bu portre ile ilgili kesin olan bir şey varsa o da belleklerimize kültür tarihimizin bir parçası olarak kazınmış olmasıdır. İşte kültürel mirası bir materyal olmanın ötesine geçiren de bu aidiyet duygusudur. Bu sebeple kültürel miras aynı duyguları paylaşmayı sağlayan güçlü bir bağlılıktır. Çingene Kızı'nın resmedildiği kompozisyona ait 12 parça, eşsiz mozaik bizlerle ana yurdunda buluşuyor. Bu kavuşmanın ilk 11 ayda 251 bin ziyaretçi sayısı ile kendi rekorunu kıran Zeugma Müzesi'ne olan ilgiyi katbekat artıracağına inanıyorum. Altını kuvvetle çizmek isterim ki topraklarımızda yaşanmış tüm uygarlıkların kültürel mirasına sahip çıkmak politikalarımızın temelidir. Bu coğrafyadan koparılan kültürel mirasların ana yurduna döndürülmesinin ısrarla takipçisi olacağız. Bu, bizim ülkemize ve tüm insanlığa karşı sorumluluğumuzun gereği."

Törene katılan diğer mülki amirlerin de konuşmalarının ardından Çingene Kızı mozaiği ziyarete açıldı. (GAZİANTEP-DHA)