İzmir Barosu 'İzmir İnsan Haklarının Başkenti' olsun kampanyası başlattı
İzmir Barosu, 8-15 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında ‘İzmir İnsan Haklarının Başkenti Olsun’ adıyla kampanya başlattı. Avukat Deman Güler, "İzmir insan haklarının yeniden inşa edildiği bir il olmalı" dedi.
İZMİR - İzmir Barosu düzenlediği basın toplantısıyla 8-15 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla ‘İzmir İnsan Haklarının Başkenti Olsun’ kampanyasını başlattığını duyurdu. Basın toplantısına İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer, insan haklarından sorumlu yönetim kurulu üyesi avukat Deman Güler ve baroya bağlı avukatlar katıldı.
Basın açıklamasını okuyan Avukat Deman Güler, "İzmir Barosu, görevi olan insan haklarını savunmak ve korumak ilkesi gereği İzmir’i İnsan Haklarının Başkenti yapmak için tüm yerel yönetimleri, kamu kurumlarını, sivil toplum örgütleri ve İzmirli yurttaşları birlikte hareket etmeye çağırıyor’’ dedi.
'TOPLUMUN YAŞADIĞI KAYGILARI PAYLAŞMAMAK MÜMKÜN DEĞİL'
Türkiye’nin 2019 yılına insan haklarının hemen her alanında büyük sorunlarla girdiğini vurgulayan Güler, ‘’Ülkemiz temel hak ve hürriyetlerin sadece kâğıt üstünde kaldığı, yurttaşların kendini güvende hissetmediği, yitirilen özgürlüklerin bir daha geri gelmeyeceği kaygısıyla insanların başka ülkelere göç etmeyi çözüm olarak gördüğü bir süreçten geçiyor. Toplumun yaşadığı bu kaygıları paylaşmamak mümkün değil. Zira ne medeni ve siyasal haklar bakımından ne de ekonomik, kültürel ve sosyal haklar açısından öngörülebilir bir zaman zarfında iyileşme emareleri görülmüyor. Dayanışma haklarından olan gelişme, çevre ve barış gibi haklar ise siyasal iktidar açısından hiçbir anlam ifade etmiyor’’ diye konuştu.
'İZMİR İNSAN HAKLARININ YENİDEN İNŞA EDİLDİĞİ BİR KENT OLMALI'
Yerelden insan haklarını gerçekleştirmek için en uygun yerin İzmir şehri olduğunu dile getiren Güler, şöyle devam etti: "Türlü vesileler ile çoğulcu bir demokrasinin beşiği olmaktan uzaklaştırılan meclisin yerine getiremediği görevleri yerel siyasetin yapmaması için hiçbir neden yok. Bizler İzmir’in 5 bin yılı aşkın tarihi, farklı kültürlerin bir arada barış içinde yaşama geleneği, dünyanın hayran olduğu güzellikteki coğrafyası, tarihsel ve anıtsal mekânları, dinamik ve genç nüfusu ile insan hakları alanında lider bir kent olacağına gönülden inanıyoruz. İzmir ülkemizin en büyük ihracat limanlarından biri olarak, yüz yıla yaklaşan fuar şehri geleneği ve Akdeniz çanağında tarihsel olarak oynadığı öncü rol ile Türkiye’yi bugün bulunduğu girdaptan çıkaracak potansiyele sahip yegâne kenttir. Bu nedenle İzmir, gerek demografik yapısı gerekse sahip olduğu ekonomik ve kültürel değerler ile insan haklarının yerelden inşa edildiği bir kent olmalıdır.’’
'İNSAN HAKLARI KİMLİĞİ İZMİR EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK'
"İzmir yerel seçimlerin arifesinde kendisine insan hakları alanında bir yol haritası çizmelidir. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri önceden belirleyecekleri ilkeler ve projeler uyarınca pilot uygulamalar yapmalıdırlar. Örneğin ilçe belediyelerimiz kendilerinin yetki alanı dahilinde sokak çocuğu bırakmamayı, tüm kaldırımlarını engellilere uygun hale dönüştürmeyi hedefleyebilir. Şeffaf bütçe yaratmak, mülteci çocukların okullaşma oranını yüzde yüze çıkarmak, kadın sığınma evlerinin sayısını belli oranda artırmak gibi sayısı çoğaltılabilecek yüzlerce konuda bir liste oluşturulması ve hedefler belirlenmesi belediyelerin gündemine alınabilir’’ sözleriyle devam eden Güler, “İnsan Hakları kimliği’’nin İzmir ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağının altını çizdi.
İzmir Barosu’nun 110 yıllık tarihi ve insan haklarındaki eşsiz birikimi ile İzmir yerel yönetimlerinin yanında olmaya hazır olduğunu söyleyen Güler sözlerini, ‘’Tüm yerel yönetimlerimizi, belediye başkanlarımızı, kamu kurum ve kuruluşlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi ve her şeyden evvel değerli İzmirli hemşehrilerimizi bu çağrımıza destek vermeye davet ediyoruz’’ dedi.
Avukatlar, basın toplantısının ardından Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Karşıyaka Çarşı'da insan hakları evrensel beyannamesi dağıttı. (HABER MERKEZİ)