Hamallık yapan astsubay göreve dönüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden atılan, ailesini geçindirebilmek için hamallık yapan Astsubay Üstçavuş Önder Çayır'ın açtığı davada haklı bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'deki tüm sanıkların beraat ettiği askeri casusluk soruşturmasında adı geçen ve 'örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen bir kadınla ilişkisi bulunduğu' gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) atılan Astsubay Üstçavuş Önder Çayır göreve geri dönecek. Ailesini geçindirebilmek için sebze halinde hamallık yapan Çayır, verdiği 5 yıllık hukuk mücadelesinde sona geldi. Çayır'ın görevine iade edilmesi ve TSK'dan ayrı kaldığı süre boyunca alması gereken yaklaşık 250 bin TL'nin de ödenmesi kararı verildi.

NE OLMUŞTU?

Manisalı Çayır, Diyarbakır'daki 8'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görev yaptığı sırada 2013 yılında FETÖ'nün kumpas davalarından olduğu anlaşılan İzmir merkezli askeri casusluk soruşturmasına dahil edilmişti. Çayır, örgüt yöneticisi olmakla suçlanan kadınla ilişkisinin bulunduğu, sık sık sanal ortamda cinsel içerikli konuştuğu, hem kendi birliği hem de farklı birlikler hakkında bilgiler verdiği iddia edilmişti. İddialar üzerine hakkında Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nın da soruşturma yürüttüğü Çayır, Şubat 2014 tarihinde ordudan atıldı. TSK'dan atılmasından sonra Çayır'ın ismi, suçlandığı askeri casusluk davasına da dahil edilmemişti. Bunları kanıt olarak sunan, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Çayır, kararın düzeltilmesi için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu ama Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 16 Aralık 2014 tarihinde ordudan ihraç kararını onadı.

'HUKUK MÜCADELESİNİ SÜRDÜRMEYİ BIRAKMADI'

Meslekten atıldıktan sonra  memleketi Manisa'nın Salihli ilçesine dönen Çayır, ailesini geçindirmek için inşaatlarda işçi olarak çalıştı. Daha sonra sebze meyve halinde hamallık yapmaya başladı. Çayır, hukuk mücadelesini sürdürmeyi bırakmadı. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullandı. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, 21 Mart 2018 tarihinde verdiği kararında Önder Çayır'ın ordudan atılması kararını hak ihlali saydı. Yüksek mahkeme, Çayır hakkındaki soruşturmanın kurallara ve yasalara uygun yapılmadığını gerekçe gösterdi.

'SUÇLAMA SOMUT DELİLLERE DAYANMIYOR'

Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra Çayır, avukatı Mehmet Erkan Akkuş aracılığıyla Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dava dosyasını inceleyen İdare Mahkemesi, Çayır'ın TSK'dan atılmasına neden olan soruşturmada suçlamanın somut delillere dayanmadığını, ifadeyi alan askeri görevlilerin kimliklerinin yazılmadığını ve ifadedeki bazı bölümlerin imha edildiğini saptadı. Suçlamaların özel hayatla ilgili olduğu kanaatine varılarak, Çayır'ın tekrardan görevine iade edilmesine karar verildi. Çayır'ın TSK'dan ayrı kaldığı süre boyunca alması gereken 250 bin TL'nin de ödenmesi hükmü verildi. Mahkemenin kararı sonrasında sevinen Çayır, mahkeme kararının bakanlığın onayıyla yürürlüğe girmesinden sonra üniformasına kavuşacağı günü sabırsızlıkla beklemeye başladığını söyledi.

'5 YIL SONRA MESLEĞİNE DÖNDÜRDÜK'

Avukat  Akkuş,"Hava Kuvvetleri Komutanlığı, İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki FETÖ üyelerinin anayasaya, savunma hakkına ve özel hayatın gizliliğine aykırı olarak yaptıkları sorgulama nedeniyle meslekten attığı Çayır'ı, beş yıl sonra mesleğine geri döndürdük. Bu emsal teşkil eden kararla Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yapılan sorgulamaların psikolojik baskı, tehdit ve yıldırmayla yapıldığı da karara bağlanmış oldu. Müvekkilim mesleğinden ayrı kaldığı süreçte, aile bütünlüğü dağılma noktasına gelmiş, müvekkilimin çocukları dahi TSK'dan atılmış olmanın toplum nezdindeki öteleme ve hor görme psikolojisini yaşamıştır. Müvekkilim mesleğinden ayrı kaldığı süreçte çoğu zaman işsiz kalmış çoğu zaman da yevmiye usulü gündelik, vasıfsız işlerde çalışarak alın teriyle, ailesiyle birlikte hayata tutunmaya çalışmıştır" dedi. (İZMİR/DHA)