Taşıma suyla göl dolmaz!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Burdur Gölü’ne Büyük Menderes’ten su verileceği yönündeki açıklamaları Büyük Menderes İnisiyatifi ve bölge halkını tedirgin etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çağrı yapan inisiyatif, ‘’Taşıma suyla göl dolmaz’’ dedi.
İZMİR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Burdur mitinginde yaptığı “Büyük Menderes Nehri kaynaklarından su vereceğiz, böylece ülkemizin bir tabiat harikası olan Burdur Gölü’ndeki su çekilmesini telafi edeceğiz” açıklaması, 548 km’lik Büyük Menderes Nehri yakınındaki yerleşim yerlerinde yaşayan on binlerce köylü ve çiftçiyi endişelendirdi.
Bafa ve Menderes Gölü ile ilgili çalışmalarıyla bilinen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), bilim danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici Gazete Duvar’a konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kesici, ‘’Bir bilim insanı olarak kendisine dahi yetersiz olan bir suyun bir yerden bir yere taşınmasına karşıyım. Burdur’daki sorunu halletmezseniz, Menderes’in tamamını taşısanız yeterli gelmeyecektir’’ dedi.
DOĞANIN DÜZENİYLE OYNAMAMAK GEREKİR
Kesici, doğanın bir dengesi olduğunu ve müdahale edilmemesi gerektiğini belirterek şunları aktardı:
"Menderes nehrinin doğduğu yer Dinar’dır. Buradan çıkan su tertemiz, pırlanta gibi bir kaynak suyudur. Ama 580 km dönüp Ege Denizi’ne gelinceye kadar bütün yerleşimlerin atıklarını alıp buralara getiriyor. Bu kirlenmesinin temel nedeni. Menderes yapay bir kanal değil. Milyonlarca yıl içinde kendi dengesini ve kendi kararlılığını oluşturmuş bir doğal yapısı var. Bu doğal yapıya biz ne kadar çok müdahale eder, sekteye uğratırsak zaten rahatsız olan Menderes’i daha da çok rahatsız etmiş oluruz. Menderes’in Dinar’dan çıktıktan sonraki bölümde kendisinin temiz suya ihtiyacı var ki bugün Menderes’ten alınan suyla yapılan tarımın ne kadar şaibeli olduğu bilinen bir konu. Doğanın düzeniyle oynamamak gerekir. Bir yerdeki suyu başka bir yere hele Burdur gibi bir yere taşımak bu kez Menderes’e ve bölgede yapılan tarıma da sekte vuracaktır. Eğer suyu kaynağından almayı düşünüyorlarsa bu çok daha kötü bir durum."
MİLYONLARCA YIL ÖNCE OLUŞMUŞ BİR GÖLÜ SERUMLA İYİLEŞTİREMEZSİNİZ
Sorunun taşıma suyla değil Burdur Gölü’nün kendi havzasında çözülmesi gerektiğinin altını çizen Kesici şöyle devam etti:
"Bugün Burdur Gölü’nün bu hale gelmesinin temel nedeni etrafında çok sayıda gölet ve barajların yapılmasıdır. Baraj ve göletlere karşı değiliz ama neyi nereye niçin yapacağımıza karar verirken bunu doğal yapıyı gözeterek yapmalıyız. Gölün çevresinde on binlerce kaçak ya da yasal ama denetlenmeyen kuyular var. Bu şekilde Burdur Gölü’nün suyunu hem yüzeyden hem de kaynağından yani damardan çekmiş oluyorsunuz. Yine Burdur Gölü’nün bu hale gelmesinin nedenlerinden birisi de çevresinde çok sayıda taş ve mermer ocakları açılmasıdır. Bu nedenle sorunu kaynağında yani Burdur’da halletmeniz gerekiyor. Milyonlarca yıl önce oluşmuş bir gölü serumla iyileştiremezsiniz. Menderes’in suyu zaten yöre halkına yetmiyor. Bir nehrin doğal akışı varken bunu başka bir yere saptırmak hem nehre hem de Burdur Gölü’nün biyolojik çeşitliliğine de zarar verecektir."
Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Afyon, Uşak, Denizli ve Aydın bileşenleri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına ilişkin bir açıklama yaptı.
CUMHURBAŞKANINA YANLIŞ BİLGİ VERİLMİŞ!
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Sanırız sayın cumhurbaşkanına Burdur Gölü’nün suyunun çekilmesi ve kurumasına ilişkin yanlış bilgi verilmiş! Burdur Gölü’nün suyunun çekilmesinin en büyük nedeni; gölün çevresinde yapılan çok sayıda gölet ve barajlar ile yine gölün çevresinde yapılan sulu tarımda köylülerin topraklarını sulamak için açılan yasal ve yasal olmayan binlerce su kuyularıdır. Göllerde suyu tutan çanak çok önemlidir. Burdur Gölü çevresinde açılan çok sayıdaki taş ocağı, suyu tutan gölün doğal ekolojik yapısında hasarlar oluşturmaktadır. Bu da gölün suyunun yıllar içerisinde çekilmesine neden olmaktadır. Burdur Gölü’nün başlıca sorunları bunlardır ve yerinde çözülmelidir.
BU DURUMU ASLA KABUL EDEMEYİZ
Gölü besleyen dereler, kaynaklar ve yeraltı suları özgür bırakılırsa, göl yakınlarına taş ocakları, barajlar ve göletler yapılmazsa Burdur Gölü’nün Büyük Menderes’in kaynaklarına ihtiyacı olmayacaktır. Taşıma suyla göl dolmaz! Kaldı ki Büyük Menderes’in kaynağının (Dinar Su Çıkan’ın) yakınlarında kurulması planlanan termik santral, nehrin suyunu zaten kurutacaktır. Nehirdeki su, 548 km’lik havza için şu an bile yeterli değildir. Nehrin suyu, işletmelerin ve yerleşim yerlerinin atıklarıyla büyük oranda kirlenmiş, tarım ve sulama için kullanılamaz duruma gelmiştir.
Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle veya yanlış bilgilendirmeyle yapıldığını tahmin ettiğimiz bu açıklamada, Burdur Gölü’nün suyunun çekilmesinin Büyük Menderes Nehri’nin kaynaklarıyla giderilmesi durumunu asla kabul edemeyiz. Büyük Menderes Havza İnisiyatifi, böylesi açıklamalar karşısında Büyük Menderes Nehri’ni korumaya ve doğanın ekolojik dengesini bozmaya yönelik her durumda gereken duyarlılığı göstermeye devam edecektir."