CHP’den 6 ay askerliğe 'beka' şerhi
Askerliği 6 aya düşüren, bedelli askerliği sürekli kılan kanun teklifi bu hafta Meclis’te görüşülecek. CHP’ye göre tek tip askerlik doğru, ancak askerliğin kısaltılması ve bedelli askerlik etkisiyle ordunun ihtiyaç duyacağı er-erbaş sayısı azalır, bu da zafiyet yaşanmasına, beka sorununa yol açabilir. CHP, 31 bin TL bedelli askerlik ücretine de, “vatandaşların eşitlendiği tek alan olan asker ocağı da eşitsizlikten nasibini almış olacak” tepkisi gösterdi.
ANKARA - CHP yeni askerlik kanunu teklifine “beka” şerhi düştü. Tek tip askerliğin özü itibariyle doğru olduğu ancak 6 ay sürenin kısa olduğu belirtilen şerhte, “12 ay zorunlu olduğunda dahi karşılanamayan erbaş-er sayısı zafiyet yaratacak seviyeye düşebilir bu da beka sorunu yaratabilir” denildi.
CHP, Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülerek oy çokluğuyla kabul edilen 65 maddelik yeni askerlik kanunu teklifine muhalefet şerhi verdi. Komisyon’un asker kökenli üyelerinden CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar!ın imzası ile verilen şerhte, teklifin objektif bir çerçevesi ve netliği olmadığı söylendi, “Objektif kriterlerin yokluğu, gizli politik ajanda ile birleştiğinde ürkütücü bir manzara ile karşı karşıya kalmaktayız. Türk Milleti’nin gözbebeği olan TSK ordu-millet anlayışından koparılarak ve cemaatlerin oyun sahasına dönüştürülerek, Cumhuriyet’in kurucu iradesi ve hafızası, aklın ışığına dayanan ehliyet-liyakat-bilimsellik anlayışı tasfiye edilmek istenmektedir” denildi. Muhalefet şerhinde şu eleştiriler getirildi:
ASKERLİĞİN 6 AYA DÜŞÜRÜLMESİ ER SAYISINDA ZAFİYET YARATIR: 12 ay zorunlu olarak yerine getirilmesinde bile karşılanamayan erbaş/er mevcut durumu askerliğin kısalması ve bedelli askerlik etkisiyle zafiyet yaratacak seviyeye düşebilecektir. Kadrolarının yüzde 60’ının yükümlü personelden müteşekkil olduğu değerlendirildiğinde, vazifede devamlılık sağlanamayacak, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğacaktır. Kadrolarının yeterince desteklenememesi beka problemi yaratacak, ordumuz vazifesini yerine getirmede problem yaşayacaktır.
DİĞER ORDULARDA YEDEK SUBAYLIK YOK: 2020 sonrasında Astsubay kadroları doluluk oranı yüksek seviyelere çıkabileceğinden söz konusu yedek astsubaylık statüsünün uygulanmasına ihtiyaç yoktur. Diğer ordularda uygulanmayan bir modeldir. Bu kadar statü artması insan kaynakları yönetiminde başarısızlık doğuracaktır. 2 yıllık yüksekokul mezunlarının söz konusu statüye geçmeleriyle erbaş ve er kaynağı ve niteliği düşecektir.
ASKER OCAĞI DA EŞİTSİZLİKTEN PAYINI ALACAK: Halen 15 bin TL vererek bedelli askerlikten yararlananlar ortadayken bedelli askerlik ücretinin keskin bir geçişle 31 bin TL yapılması doğru değildir. Maddede erbaş ve er ihtiyacının öncelikle karşılanması ve ihtiyaç fazlası yükümlülerin bedelli askerlikten yararlanmasına dair net hükümler bulunmadığından; ekonomik kaygılar güdülerek beka sorununa dönüşebilecek bir kaynak açığına sebep olunabilecektir. Bedelli askerliğin kalıcı hale gelmesiyle; zengin fakir ayrımının yapılmadığı, insanların sosyal statüleri, memleketleri gözetilmeden aynı muameleye tabi tutulduğu, vatandaşların eşitlendiği tek alan olan asker ocağı da eşitsizlikten nasibini almış olacaktır.
ASKERLERE EK PUAN KADROLAŞMA YARATIR: Askerlik hizmetini tamamlayanlara askeri öğrenci, dış kaynaktan muvazzaf subay/astsubay, sözleşmeli subay/astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş/er temininde, sınav tam notunun yüzde yirmisine kadar ilave puan verilebilmesinin, bunlardan meslek yüksekokulu veya meslek lisesi mezunu olanlara sınav tam notunun yüzde yirmi beşine kadar ilave puan verilebilmesinin net tarifi kadrolaşmadır. Maddede verilecek ilave puanın esnek bırakılması (1’den 20-25’e), iktidarın kendine yakın gördüklerine yüksek puanlar muhaliflere düşük puanlar verdirerek orduda kadrolaşmaya dönük hamlelerini serbest kılmaktadır. Hiçbir sınav öncesinde bu kadar yüksek puanlar kimseye verilmez, anayasal eşitliğe aykırıdır. Siyasetin orduya müdahalesi mümkün kılınmaktadır. Ordu siyasetin emrindedir ama siyasetin oyuncağı olmamalıdır.
TOKİ ÖNCELİĞİ SİLAH ARKADAŞLIĞINI ZEDELER: Askerliği yapsın diye erbaş ve erlerimize TOKİ’den öncelikli konut hakkı veriyorsak, bu memleket için peşinen ölüm tercihi yapmış, daha riskli bölgelerde görev yapan sözleşmeli erbaş ve erlerimize, uzman erbaşlarımıza, astsubaylarımıza, subaylarımıza, jandarmamıza, polisimize de TOKİ’den öncelikli konut edinebilme hakkı sağlanmalıdır. Mevcut haliyle silah arkadaşlığını zedeleyici mahiyettedir.
DEMOKRATİK DÜZENDE BÖYLE BİR MADDE OLAMAZ: Kanun Teklifinin 45. maddesinde barışta, olağanüstü hal veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllülerin askerlikten muaf tutulabilmesi bir ihtiyaç değil keyfiliktir. Hangi sahalarda görevlendirme yapılacağı, gönüllülerin kimlerden oluşacağı net tarif edilmemiştir, edilse dahi demokratik bir düzende böyle bir maddenin yeri olamaz.