HDP’li belediyeleri bekleyen bürokratik engeller
Kayyım marifetiyle yönetilen belediyeleri HDP’li adaylar 31 Mart seçiminde geri aldılar. Belediye başkanlarının ilk icraatları, kayyımların geride bıraktığı borçları ve belediyeye ait taşınmazların, parkların, araçların başka kurumlara kayyım tarafından hibe edilmesini ifşa etmek oldu. Kayyım gitti ancak belediyeleri şimdi de bürokratik engeller bekliyor.
DİYARBAKIR - HDP’li belediyelerin önemli hizmetlerinden biri Eğitim Destek Evi projesi olmuştu. İlk Eğitim Destek Evi, Diyarbakır’ın Sur Belediyesi tarafından 2003-2004 eğitim yılında açılmıştı. Eğitim Destek Evi projesi, ekonomik olarak dezavantajlı olan öğrencilere destek olmaktı. Dersanelere gidemeyen ya da özel ders alamayan öğrenciler daha çok gönüllü öğretmenlerin desteği ile eksikliklerini giderecek, sınavlara hazırlanacaklardı.
Bağlar Belediyesi 2004’te açtı Eğitim Destek Evi’ni. Sur’dakinin aksine buradaki Eğitim Destek Evi oldukça büyük ve kullanışlı bir yerdi. Burada da eğitimi ilk başta gönüllü öğretmenler ve üniversite öğrencileri verdi. Daha sonra belediye öğretmenleri de istihdam etti ancak gönüllü öğretmenler ile üniversite öğrencilerinin desteği hep devam etti.
Eğitim Destek Evi projesi daha sonra HDP’li birçok belediye tarafından hayata geçirildi. Burada temel derslerin yanı sıra müzik, spor, tiyatro kursları gibi etkinlikler de düzenleniyordu. Birçok etkinliğini gazeteci olarak bizzat izlediğim için diyebilirim ki bu kurumda çalışan eğitimciler hakikaten olağanüstü bir çaba sarf ediyorlardı çocuklar için ve gayet güzel işler çıkarıyorlardı. Eğitim seviyeleri yükselen çocuklar öte yandan tiyatro oyunları sahneliyor, konserler veriyor, sergiler açıyorlardı. Hele katıldığım medyayla ilgili programda çocukların beni bir hayli şaşırttığını söylemeliyim. Bu kurumlarda eğitim gören çok sayıda çocuğun tercih ettikleri üniversiteleri bitirdiklerini de eklemeliyim.
Belediyelere kayyım atandığında HDP’li belediyelerin yönettiği bütün kurumların içeriği değiştirildi. Bunlardan Eğitim Destek Evleri de nasibini aldı. Eğitim Destek Evi’nin adı değiştirildi, binaları başka amaçla kullanıldı ya da müfredatı tamamen değiştirildi. Ve sonunda kayyımlar, giderayak Eğitim Destek Evi binalarını değişik devlet kurumlarına hibe etti.
BELEDİYE HİZMETİNE ENGEL
Başka kurumlara hibe edilen binaların yerine kısa zamanda yenilerini yapmak oldukça zor görünüyor. Bilindiği gibi kayyımlardan belediye yönetimini devralan belediye başkanlarının ilk işlerinden biri, kayyımların bıraktığı borçları ifşa etmek oldu. Borç, belediyeleri çalıştırmayacak kadar büyük. Bazı belediyeler bu yüzden personel maaşlarını ödemekte güçlük çekerken hizmet için yatırım yapmaları ne kadar mümkün olacak, henüz belli değil.
Öte yandan bürokratik engeller de var elbette. Örneğin Mardin’de, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, belediyenin gerçekleştirmek istediği eğitimi izne bağladı.
KAYYIMA VAR, BAŞKANA YOK
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklama yaparak, il Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kayyımdan sonra belediye bünyesindeki tüm eğitim programlarını durdurduğunu ve yaptıkları başvurulardan yanıt alamadıklarını açıkladı. Türk, belediyenin Kadın ve Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı Gençlik Merkezi ve Konservatuarı ile Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesindeki tüm eğitim programlarına İl Milli Eğitim Müdürlüğünün engel olduğunu öne sürdü.
Toplumun gelişimini sağlayan en önemli unsurun eğitim olduğunu vurgulayan Türk, “Gençlere ve çocuklara eğitim imkanını sağlamak Milli Eğitim’le beraber bizim gibi kurumların da görevidir. Belediyemiz bünyesinde bulanan eğitim kursları, konservatuarlar gibi gençlere ve çocuklara faydalı olan eğitim alanları yeni nesillere hizmet etmek için varlar. Fakat halkın iradesine kavuşmasıyla beraber tüm kurs ve eğitim alanları Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından maalesef tekrar durduruldu” ifadelerini kullandı.
Seçimi kazandıkları günden beri tüm eğitimler için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayını beklediklerini paylaşan Türk, “Eğitimleri başlatmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurularda bulunuyoruz, fakat hiçbir destek göremiyoruz bu konuda. Kursların ve eğitimlerin tekrar başlaması için ve gençlerin geleceği için olumlu adımların atılmasını bekliyoruz. Yapılan hizmetlerin bir kişiye ya da partiye mal edilmemesi gerektiğini dile getirmek isterim” değerlendirmesinde bulundu.
Kayyımlar belediyeleri ele geçirirken eğitim alanında hatta tüm hizmetlerde kendilerine hiçbir problem yaşatılmadığına dikkat çeken Türk, “Şimdi halk iradesine sahip çıktığı için mi biz engellerle, problemlerle karşı karşıya kalıyoruz” diye tepki gösterdi. Türk, açıklamanın devamında şunları belirtti: “Bizlere engel olmaya çalışmak, maalesef hem gençlerin geleceğine hem halkımıza engel oluşturmaktadır. Umut ediyorum ki bu konuda bir an önce sağduyuyla hareket edilir ve gençlerimiz ile çocuklarımıza tekrar eğitim imkanı sağlamış oluruz.”
‘BEKLEYİP GÖRECEĞİZ’
Mardin Büyükşehir Belediyesi, çocuklara ve gençlere yüzme kursu için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izin çıkmasını bekliyor. Belediyenin konuyla ilgilenen yetkilisi Mustafa Yıldız, “Anayasa’nın Eğitim Müdürlüğü’ne verdiği bir yetkidir bu” diyerek, iznin hiç çıkmayabileceğine de dikkat çekiyor.
Yıldız, “Bir dönem Kürtçe kursları için çıkarılan zorluklar vardı. Mesela ‘yangın merdiveni yok’ ya da kapıları gerekçe göstererek zorluk çıkarılmıştı kurs açmak isteyenlere. Şimdi belediyenin çocuklar ve gençler için açmak istediği kurslar da benzer şekilde bahanelerle engellenebilir” diyor.
Yıldız’ın, “Yazışmalar devam ediyor. Bekleyip nasıl bir karar çıkacağını göreceğiz. Buna göre davranacağız” demesi de aslında belediyenin bürokrasi eliyle çalışamaz hale getirilmek istendiğini gösterir nitelikte.
HDP’li belediyeler Eğitim Destek Evi gibi kurumları yeniden faal hale getirmeye çalışacaklar. Ancak görünen o ki bu hiç de kolay olmayacak.