Ecrin'in umudu: Robotik cihaz

Sekiz yaşındaki Ecrin Akbal bir yaşından beri ayağa kalkamıyor, arkadaşlarıyla oyun oynayamıyor. Henüz bebekken geçirdiği hastalık sebebiyle şu an yüzde 99 engelli durumda. Babası Yusuf Akbal doktorların önerisiyle, kızının ayağa kalkabilmesi ve tedavisi için uygun olan bir robotik cihaz buldu, ancak ailenin bunu karşılayabilecek maddi imkanı yok. Akbal kızını anlatırken, "Ecrin dünyaya sadece gülümseyebiliyor" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ecrin Akbal henüz 8 yaşında... Bir yaşındayken geçirdiği havale sonucunda bir daha eski haline dönemedi. Ecrin şu an yüzde 99 engelli. Beyninde kan pıhtısı var ve vücudunu hareket ettiremiyor. Babası Yusuf Akbal, kızının iyileşmesi için kapı kapı dolaştı ve sonuçta doktorların önerdiği robotik bir cihaz buldu. Fakat cihazın ücreti 34 bin 500 Euro.

CİHAZ İTHAL EDİLEBİLİYOR

Ecrin'in babası Yusuf Akbal, geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından kızıyla ilgili bir paylaşım yaptı. Akbal paylaşımında, "Olmadı be kızım yapamadım özür dilerim  Nereye başvurduysam olmadı Çok uğraştım gücüm kalmadı. Herkes kapıyı yüzüme kapattı. Kızmazsın bana dimi. Kırılma darılma bana. İnşaallah mevlam güç kuvvet verir sana da kalkarsın ayağa..." dedi.

Bu paylaşımın ardından baba Akbal'la konuştuk. Akbal, eşi ve çocuklarıyla birlikte Düzce'de yaşıyor. Yaklaşık yedi yıldır eşiyle birlikte haftanın altı günü kızının tedavisi için hastane hastane dolaştı. Sonunda doktorlardan aldığı bilgiye göre kızının tedavisine iyi gelebilecek bir cihaz buldu. Fakat aile cihazı karşılayabilecek maddi imkanlara sahip değil.

Akbal kızının hastalığıyla ilgili şunları söylüyor: "Ecrin bir yaşını doldurunca soğuk havale geçirdi. Sonrasında vücudun sağ tarafı ve beynin sol tarafı etkilendi. Beyne pıhtı attı. Kızım şu an yüzde 99 engelli. Kızımın kanını İtalya'ya gönderdik. Atipik Hüs (Nadir görülen bir hastalık ve ölümcüldür) adlı bir hastalık teşhisi konuldu. Bununla beraber 7 yılı aşkın süredir tedavisini yapıyorduk. Fiziksel olarak iyileşebileceğine dair kesinlikle umudumuz var. Bugüne kadar aldığımız rehabilitasyonlardan olumlu sonuç aldık. Ellerini, kollarını hareket edebiliyor. Geçen sene robotik bir cihaz bulduk. Ankara'da bulunan ve distribütörlüğünü yapan bir yere gittik. Cihazı denedik. Cihazının ismi 'Innowalk Medium' Bu cihaz kas sitemi, sinir sistemi gibi birçok tedaviye iyi gelen bir cihaz. Doktorlar da bu cihazı önerdi. Cihaz Norveç'te bulunuyor. Ama Türkiye'ye satışı yapılabiliyor. Cihazın fiyatı 34 bin 500 Euro."

'ARKADAŞLARI GİBİ YÜRÜMEK, PARKTA OYUN OYNAMAK İSTİYOR...'

Akbal, gerekli parayı toplayabilmek için bir yıl önce Düzce Valiliği'ne başvurdu. Fakat valiliğin izin verebileceği kampanya ücreti 50 bin TL. Kızının tedavisi için kamuoyuna çağrıda bulunan Akbal, "7 yıldır haftanın altı günü kızımın hastalığıyla ilgileniyoruz. Eşimle birlikte kızımın tedavisinden başka bir şey yapamıyoruz. Türkiye'de bizim hastalığımızdan belki hiç yoktur. Nadir hastalıklarla ilgili cihaz, ilaç gibi konuları devletimizin ücretsiz bir şekilde hizmet sağlamalarını talep ediyorum. Kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.

Baba Yusuf Akbal son olarak şunları söyledi: "Ecrin dünyaya sadece gülümseyebiliyor. Anneyi, babayı, kardeşini tanıyor. Onlara mutlulukla bakan gözleri gülümsüyor. Tepki veriyor. O da arkadaşları gibi yürümek, parkta oynamak istiyor. Güzel şeylerle mutlu oluyor. Başkasına ihtiyaç duymadan su içmek ister. Bazı şeyler anlattığımda gözlerini kırpıyor."