Eşinin akıbetini soran kadına 14 kurum eksik rapor verdi

Ankara’da 19 Şubat’ta eşi Mustafa Yılmaz’ın kaçırıldığını belirten Sümeyye Yılmaz, 14 farklı kamu kuruma yaptığı başvurudan sonuç alamayınca Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’ne gitti. ‘Zorla kaybetme’ iddiasını inceleyen merkez, kamu kurumlarınca yapılan soruşturmaların bir dizi eksiğini tespit etti. Rapora göre Yılmaz’ın son görüldüğü yere ait MOBESE görüntüleri dahi soruşturma dosyasına girmedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sümeyye Yılmaz eşi Mustafa Yılmaz’ın Ankara’da, 19 Şubat 2019 tarihinde kimliği belirsiz kişilerce siyah renkli bir araca bindirilerek kaçırıldığını söyleyerek Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’ne başvurdu.

Özel bir şirkette fizyoterapist olarak çalışan Mustafa Yılmaz’ın "FETÖ/PDY üyesi" olduğu gerekçesiyle 6 yıl 3 aylık cezanın istinaf incelemesinde olduğunu tespit eden merkez, ön başvurunun onaylanmasının ardından izleme raporu hazırladı.

Yapılan hukuki incelemeler sonunda raporda, Yılmaz’ın son görüldüğü yerdeki MOBESE kayıtlarının incelenmediği, kolluk tarafından görgü tanıklarının bulunmasına yönelik çalışılmadığı tespit edildi. Öte yandan Mustafa Yılmaz hakkında yürütülen soruşturmadaki eksikliklerin giderilmesi ve yenilenmesi talep edilen raporun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulması talep edildi.

14 FARKLI KAMU KURUMA BAŞVURU

Sümeyye Yılmaz’ın, eşinin akıbeti için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Valiliği gibi kurumların aralarında bulunduğu 14 farklı kamu kurumuna başvurduğunun tespit edildiği raporda, başvurulara ilişkin hukuki süreç özetlendi. Yılmaz’ın Kamu Denetçiliği Kurumu’na yaptığı başvuruda idari başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle dosyanın İçişlerine Bakanlığına gönderilmesine karar verildi.

Yılmaz ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada ise şahsın reşit olduğu, kendi iradesiyle evden ayrıldığının anlaşıldığı belirtilerek kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Konuya ilişkin Anayasa Mahkemesine 30 Nisan’da yapılan bireysel başvurunun üzerinden yaklaşık bir buçuk ay geçmesine karşın herhangi bir tedbir kararı da alınmadı.

GÖRÜNTÜ DE SORUŞTURMA DOSYASINA GİRMEDİ

Yılmaz’ın son görüldüğü belirtilen metro istasyonuna ilişkin görüntülere dair hukuki süreç de raporda yer aldı. Raporda, “Emniyet Müdürlüğü Kayıp ve Aranan Şahıslar Büro Amirliği bir metro istasyonu görüntü kaydı tespit ettiklerine ilişkin bilgi sunmuş, ancak bu kayıt soruşturma dosyasına girmemiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Şube Müdürlüğü dosyanın savcılık aracılığıyla takip edilmesi gerektiği yönünde karar vermiştir” denildi.

‘MUHTEMEL GÖRGÜ TANIKLARI BULUNMAYA ÇALIŞILMADI’

Raporda, Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’ne Şubat 2019’den bu yana zorla kaybetme iddiasıyla 6 başvurunun olduğu belirtildi. Merkez tarafından hazırlanan raporda Yılmaz’ın soruşturmasına ilişkin ihlaller şu ifadelerle sıralandı:

-Kaçırıldığı bildirilen kişinin getirilebileceği ilgili jandarma, polis merkezi ve diğer binaların incelenmesi, olayla ilgili muhtemel görgü tanıkları bulunmaya çalışılmamıştır.

-Kişinin gözaltına alınıp alınmadığını belirlemek amacıyla ortadan kaybolduğu belirtilen tarihlerde ilgili jandarma ve polis merkezlerinde gözaltında tutulanlar soruşturulmamış ifadeleri alınmamıştır.

-İlgili tarihlerde kaçırma olayının gerçekleştiği iddia edilen bölgede görevli kolluk görevlilerinin ifadeleri alınmamıştır.

‘MOBESE KAYITLARI TOPLANIP İNCELENMEDİ’

-Kaçırma olayının gerçekleştiği iddia edilen bölgelerdeki MOBESE kayıtları ve varsa özel kamera kayıtları araştırılmamış, bu görüntüler toplanıp, incelenmemiştir.

-Kaçırılma esnasında kullanıldığı iddia edilen araca ilişkin bir araştırma yapılmamıştır.

-GPRS vb. yer bildirimi sağlayabilecek kayıtların araştırılması yapılmamıştır.

-Başta MİT olmak üzere diğer kolluk birimlerine durum bildirilmemiş, bu birimlerin bilgisine başvurulmamıştır.

-Başvurucu ve kaçırıldığı iddia edilen kişinin yakınları, çevresinin ifadesine başvurulmamış, olası risk ihtimalleri değerlendirilmemiştir.

RAPORUN SAVCILIĞA SUNULMASI TALEP EDİLDİ

Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasına ilişkin yetkili makamların yaşamı koruma ödevi ve etkili soruşturma yükümlülüğünün yerine getirilmediğinin düşünüldüğü belirtilen raporda soruşturmanın eksikliklerinin derhal giderilmesi ve yenilenmesi talep edildi. Raporun sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Başvurucu Sümeyye Yılmaz'ın eşi Mustafa Yılmaz'ın zorla kaybedilmesi iddialarına ilişkin olarak yürütülen soruşturmanın yasal mevzuata uygun bir şekilde yürütülmediği saptanmıştır. Bu saptama doğrultusunda, aşağıda belirtilen adımların atılması için iş bu raporun Ankara Barosu Yönetim Kuruluna sunulması uygun görülmüştür. Başvurucunun eşi Mustafa Yılmaz'ın zorla kaybedilmesine ilişkin iddiaların eksik soruşturulması nedeniyle, gereğinin yapılması talebiyle iş bu raporun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmasını talep ederiz.”