Polis, Onur Haftası kutlamasına saldırdı

LGBTİ+ Onur Haftası nedeniyle yapılacak kutlamayı Taksim'i adeta ablukaya alarak engelleyen polis, Mis Sokak'taki açıklama sonrası da grubu biber gazı ve kalkanlarla dağıttı. Grubun açıklamasında, "Yasaklarla birlikte LGBTİ+ düşmanlığı neredeyse bir devlet politikası haline getirilmiştir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - LGBTİ+ Onur Haftası'nın, İstanbul Taksim'de bulunan Mis Sokak'taki kutlamasına polis saldırdı. Evrensel'de yer alan habere göre, Onur Haftası nedeniyle yapılacak açıklama öncesi Taksim'e çok sayıda TOMA ve barikat yerleştiren polisler, İstiklal Caddesi'ne bağlanan her sokağın girişine konuşlandı. Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelmek isteyen LGBTİ+ yurttaşlar polis tarafından dağıtıldı.

Fransız Kültür Merkezi önünde yapılacak açıklamaya polisin izin vermemesi üzerine yapılan görüşmeler sonucu kalabalık Mis Sokak'ta bir araya geldi.

Burada "Susma haykır, eşcinsel vardır", "Aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret", "Nerdesin aşkım? Buradayım aşkım" sloganları atıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde "Nefret öldürür", "Yasak ne ayol", "Normalleşmiyoruz" dövizleri taşınırken ailelerden de destek geldi. Aileler "Yanındayım annem", "Elalemi değil çocuğumu seçtim" dövizleri taşıdı.

'DÜŞMANLIK NEREDEYSE BİR DEVLET POLİTİKASI'

Mis Sokak'ta okunan basın açıklamasında şöyle denildi: "Bugün burada 17.’sini düzenlemekte olduğumuz İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Valilik tarafından 5. kez yasaklandı! Güvenlik gerekçesiyle İstiklal Caddesi’ni tüm toplumsal muhalefete kapatan İstanbul Valiliği, Bakırköy için yaptığımız başvuruyu toplumsal tereddütlü grup olduğumuz iddiasıyla hukuksuzca reddetti. Antalya, Mersin, ODTÜ ve İzmir’deki yasaklarla birlikte LGBTİ+ düşmanlığı neredeyse bir devlet politikası haline getirilmiştir. Halkın huzur ve güvenliği, terör, genel ahlak, genel sağlık gibi birbiriyle alakası olmayan kopyala yapıştır gerekçelerle yürüyüşümüzü yasaklayanlar, devleti yönetemeyeceklerini bir kez daha göstermiştir."

KALABALIK DAĞILIYORDU

Mis Sokak'ın İstiklal Caddesi çıkışını kapatan polis, açıklamanın ardından "Dağılın" anonsu yaptı. Grup dağılırken polis biber gazı sıktı ve sokaktaki mekanların da önünü kapattı. Bazı kişilerin gözaltına alındığı öğrenildi.

Etiketler LGBTİ LGBT homofobi onur