Çakmakçı kardeşlerin davası başlıyor: İnsan vurmanın cezası ne kadar?

Aracıyla çarparak, Evrim ve Ekin kardeşlerin ölümüne neden olan Ramazan T. hakkındaki 4 yıl 2 ay hapis cezasına ailenin yaptığı itiraza ilişkin dava 16 Temmuz'da görülecek. Çakmakçı kardeşlerin babası Ali Çakmakçı, İstinaf Mahkemesi'nde görülecek davadan adalet beklediğini söyleyerek, "Yaya geçidi olan bir yerde insanı vurmanın cezası ne kadar?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adana Bölge Mahkemesi 1'nci Ceza Dairesi 16 Temmuz'da bir trafik kazasında hayatını kaybeden 9 yaşındaki Evrim ve 6 yaşındaki Ekin Çakmakçı kardeşlerin davasını görüşmek için toplanacak. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Mersin Gözne yolu Sarnıç mevkiinde Çakmakçı kardeşlere ve teyzelerine aracıyla çarparak iki kardeşin ölümüne, teyzelerin de ağır yaralanmasına neden olan Ramazan T.'ye yerel mahkeme 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Çakmakçı ailesi ise karara itiraz etti. Çakmakçı kardeşlerin babası Ali Çakmakçı, mahkemeden adil bir karar beklediğini söyleyerek, “Yaya geçidi olan bir yerde insanı vurmanın cezası ne kadar?” diye soruyor.

'KAZANIN SEBEBİNİN HIZ OLDUĞUNU HEP ATLADI'

Mersin Gözne yolu Sarnıç mevkiinde geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Ramazan T., teyzelerinin elinden tutarak karşıdan karşıya geçmeye çalışan Evrim ve Ekin Çakmaçı kardeşlere aracıyla çarparak ölümüne neden oldu. Çakmakçı kardeşlerin yürüdüğü yolda yaya geçidi olmasına rağmen aracın saatte 95 km. hızla sürat yaptığını bilirkişi raporları tespit etti. Savcılık ise, Ramazan T. hakkında bilinçli taksirden iddianame hazırladı.

Çakmakçı kardeşlerin babası Ali Çakmakçı, mahkeme süreciyle ilgili şunları söylüyor: "Sanık mahkemede araç hızının 45 Km. olduğunu söyledi. Savcı ise kamera görüntülerini izleterek araç hızının 45 Km. olmadığını beyan etti. Mahkeme sürecinde sanık hız olgusundan uzaklaşarak birer veya ikişerli insanların bu yoldan geçtiğini, yaya geçidinin burada olmasının uygunsuz olduğunu söyleyerek Karayolları Bölge Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Bu kazanın sebebinin aslında hız olgusundan kaynaklandığını hep atladı."

Çakmakçı, "Bu olayın yaşanması mümkün müydü değil miydi?" sorusunun esas sorulması gereken soru olduğunu söyleyerek, "Bilirkişiler aracın çok hızlı olduğunu tespit etti. Tüm bu verilere rağmen mahkeme aracın 45 Km. hızla hareket ettiğine karar verdi. Buradaki görüntüler hiçbir şekilde akla mantığa sığmıyor. Çünkü raporlar da sürücüye kusurlu buluyor. Yaya geçidi olan bir yerde insana vurmanın cezası ne kadar?" dedi.

BİLİRKİŞİLER NE DİYOR?

İki emekli trafik polis memuru ve Adana Bilirkişi Bölge Kurulu'nda yer alan makine mühendisi olayla ilgili bilirkişi raporu hazırladı. Hazırlanan raporda aracın hızıyla ilgili çarpıcı bilgilere yer verdi. Raporda aracın hızıyla ilgili olarak, "Kaza mahallinde tüm araçların azami 50 km. hızla gitmesi trafik işaret ve levhalarıyla belirlenmiş. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 51'nci Maddesi'ne göre de  aracın hız tahdit levhasıyla belirlenmiş yol kesiminde azami 50 km. hızla gitmesi gerekirken, yapılan hız tespitinde 94,068 km/s. hızla gittiği, aracın yaya geçidine yaklaştığında kanunda ön görülen hız limitinin çok üzerinde seyir ettiği" tespitlerine yer verdi.