Alevi lisesine tepki: Alevilik ezberlenmiş dua değildir
Halkalı'da 600 kapasiteli Hacı Bektaş Veli Anadolu Proje Lisesi'nin bu yıl açılması bekleniyor. Alevi kurumlarının temsilcileri ve milletvekilleri liseye tepki gösteriyor: Devlet inkarcı asimilasyon politikasına bir çözüm bulacağına, kalkıyor Alevi Lisesi açıyor.
Ferhat Yaşar
DUVAR - İstanbul Halkalı'da Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle kurulan özel statülü Hacı Bektaş Veli Anadolu Proje Lisesi'nin bu yıl eğitim vermesi bekleniyor. Temeli atıldığı dönemde bütün tepkilere rağmen okulun açılmasının bu yıl gerçekleşeceği belirtilirken pek çok Alevi kurumu durumu 'asimilasyon' olarak gördüklerini söyledi.
'BUNU KABUL ETMEDİĞİMİZİ BÜTÜN DÜNYANIN BİLMESİ GEREKİYOR'
Halkalı Atakent Mahallesi 2'nci Etap Sakarya Caddesi üzerindeki yaklaşık 16 dönüm arazi üzerinde yapılan 600 öğrenci kapasiteli Hacı Bektaş Veli Proje Lisesi'nin önümüzdeki dönem faaliyete başlaması bekleniyor. Alevi kurumlarının tepkisine neden olan okul için Alevi öğretmen bulunamazken, bu güne kadar sadece 3 öğrenci ön kayıt için başvurdu.
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Musa Kulu, söz konusu lisenin gerekli olmadığını, böyle bir taleplerinin de bulunmadığını söyledi. Kulu'nun açıklamaları şu şekilde: "Türkümüz, Kürdümüz, Arabımız ve Acemimiz var. Ama sonuçta bir inançtır bu. Öyle bir şey ki devlet bizi kendi kalıpları içinde tutmaya çalışıyor. Bu bizim talebimiz değildir. Biz de imam, dede, hoca yetiştirmek diye bir kavram yok. Çünkü bu insan-ı kamil olma biçimiyle, yaşamla ilgilidir. Bu bir öğretinin ötesinde bir şeydir. Alevilik ezberlenmiş bir dua değildir. Alevilik, evrenin bütünlüğünün içerisinde kendini bilen, insan-ı kamil olma çabasıdır. Cumhuriyetin kuruluşundan beri devlet, Alevileri ya da başka halkları hep dizayn etmek, asimile etmek istiyor. Bizce bu Alevi İmam Hatip Lisesi tamamen bir projedir. Bir mühendisliktir. Bizim kenarından köşesinden tutacağımız, kabul edilebilir bir şey değildir. Devletten beslenen gri pasaportlu dedeler yahut istihbari anlamda devletin içinde olan bazı kişilerin, menfaatini bunun üzerinde kuranların böyle bir amacı olabilir. Bir kaç gri pasaportlu dedenin çocuğundan başka kimsenin teveccüh etmeyeceğini de göreceğiz. Kabul etmediğimizi bütün dünya bilmeli. Bu uygulamanın sahipleri de bilmeli. Bunu kabul etmeyeceğimizi bütün dünyaya söyleyeceğiz.”
'OKULLARA İNANÇ GİRMEMELİ'
Garip Dede Dergahı'ndan Hüseyin Doğan, dergah olarak liseye karşı olduklarını, okulların içine inancın girmemesi gerektiğini söylüyor. Doğan, okulların eğitim yuvası olduğunun altını çizerek şunları ifade etti: "Çocuklarımızın orada fizik, matematik, kimya öğrenip bilim insanı olmasını itiyoruz. Biz nasıl imam hatip okullarına karşı çıkıyorsak, buna da karşıyız. Her yerde cemevlerimiz var. Aleviler cemevlerinde, Sünni kardeşlerimiz camilerde, Hıristiyanlar kilisede inançlarını öğrenir. Böyle bir proje gerçekleştiği taktirde biz Aleviler olarak kullanılmış oluruz. Üç federasyonumuzla oturup bizim görüşlerimizi de dinlemelerini isterdik. Maalesef karşı çıkmamıza rağmen bu okulu yaptılar."
'ALEVİ ÇOCUKLARINI ASİMİLASYONA TABİ TUTAN BİR ALEVİLİK'
Alevi okuluna karşı çıkan bir başka isim ise HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu. Okutulması planlanan Aleviliğin kendi inanç değerleri üzerinden olamayacağını belirten Kenanoğlu şöyle konuşuyor: “Çünkü devlet bunu zaten kabul etmiyor. Alevilik zaten sistemle, hükümetle sorunu olan, yasaklı ve devlet tarafından tanınmayan bir inanç. Devletin tanımaya çalıştığı noktalar ise kendi arzu ettiği Alevilik üzerinde oluşan bir tanıma. Çalıştayların sonuçsuz kalma nedeni devletin istediği Aleviliği, Alevilerin kabul etmemesi. Çünkü onlar bize devlet Aleviliğini dayatıyorlardı. Tıpkı şu an Diyanet aracılığıyla devlet Sünniliği yaşandığı gibi. O okutulacak olan Alevilik, devletin tam da istediği ve Alevilerin gerçek özgün yapısını kıran, Alevi çocuklarını asimilasyona tabi tutan bir Alevilik. Bu yüzden biz buna karşıyız ve böyle bir şeyin olmaması gerekiyor.”
'ALEVİ LİSESİ AÇMAK DALGA GEÇMEKTİR'
Aleviler üzerine çalışmalar yürüten bir başka HDP milletvekili olan Kemal Bülbül de Alevi lisesine karşı çıkanlardan. Bülbül, Alevi toplumunun devletten okul kurmasını istemediğini, aynı zamanda okullarda inanç eğitimi de istemediklerini belirterek, "Alevi toplumu devlete, 'Bizim inancımızı tanı, demokratik haklarımızı kabul et' diyor. Peki devlet ne yapıyor? Alevi açılımı adı altında 6 tane çalıştay yapıyor, bu çalıştaydan bir şey çıkmıyor. Bakıyorsunuz bir devlet yetkilisi cemevini ziyaret ediyor. Devletin şu anda yürürlükte olan yasalarında Alevi inancı yasaktır. Tekke ve Zaviye Kanunu'yla Alevilik yasaklandı. Kanunda, 'Pirlik, Mürşitlik, Dedelik ve Seyyidlik gibi sıfatlar kullanılamaz' deniliyor. Yani burada direkt Alevilik diyemediği için dolambaçlı bir yoldan yasaklama getirmiştir. Bunlar Alevi inancının yürütülmesinde, yaşatılmasında ve uygulanmasında vazgeçilmez kurumlardır. Benim pirliğimi, mürşitliğimi, seyyidliğimi yasaklayacaksın ondan sonra Alevi Lisesi açacaksın! Bu alay etmektir, dalga geçmektir” diyor.
'ENDİŞEMİZ VAR...'
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de Alevi lisesini doğru bulmadığını söyledi. Şeker, "Bu konuyu başka amaçlar için kullanılacağı ile ilgili bir endişemiz var. Alevilikle ilgili bir grup AKP’ye siyasi olarak katkı vermeye yönelik çalışmalar içerisindeydiler. Bu grubu tanıdığım için onlara yönelik böyle bir çalışma olacağını düşünüyorum. Geçmişte AKP’ye yakın bir Alevilik yaratma çabasında olanlar bunu bir okul ile sahada yeni bir ocak açmak istiyorlar" dedi.