İHD ve TİHV: Erişim engeli kararları derhal kaldırılmalı
İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 136 internet sitesi yasağına karşı ortak bir bildiri yayınladı. Yapılan açıklamada, "Bu tür uygulamalar halkın haber alma özgürlüğünün engellenmesi anlamına gelir" denildi.
DUVAR - İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 136 internet sitesine getirilen erişim engeline karşı ortak bildiri yayımladı. Bildiride, “Bir çırpıda 136 internet sitesinin erişim yasağı ile karşılaşması, bizzat yargı kararıyla iletişim (basın) özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamına gelir ve bu demokrasiyle bağdaşmaz” denildi.
İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, aralarında Bianet, Etha, Gazete Fersunde gibi yayın organlarının bulunduğu 136 siteye getirilen erişim engeline karşı bir bildiri yayımladı. Sulh Ceza Hakimliklerinin ifade özgürlüğü hakkını ihlal eden benzeri bir çok kararının bulunduğu, 2018 Engelli Web Raporu’na göre 245 binden fazla web sitesine erişimin engellendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bunun ifade ve basın özgürlüğüne doğrudan saldırı olduğu belirtildi.
İNSAN HAKLARI KORUNMALI
Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 136 siteye erişim engeli getiren kararının yeni bir ifade özgürlüğü hakkı ihlali olduğunun belirtildiği açıklamada şöyle denildi:
“Bu tür uygulamalar halkın haber alma özgürlüğünün ve basının habere erişim hakkının tanınmaması, engellenmesi anlamına gelir. Kamu otoriterlerinin bu tür insan hakları ve özgürlüklerinin ihlal edilmesine yönelik uygulamaları ve istemleri karşısında (örneğin Jandarma Komutanlığının isteği karşısında) insan haklarını koruyan pratikler sergilemelidir. Yargı, kararlarıyla hukukun üstünlüğü ilkesini yaşama geçirir. İnsan haklarının hukuk yoluyla en etkili koruyucusu olmak zorundadır.”
BİANET VE İNTERNET SİTELERİNE ERİŞİM ENGELİ KALDIRILMALIDIR
Kararların demokrasiye aykırı olduğunun altının çizildiği açıklamada, “Bir çırpıda 136 internet sitesinin erişim yasağı ile karşılaşması, bizzat yargı kararlarıyla ifade ve iletişim özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamına gelir ve demokrasi ile bağdaşmaz. Bu tür kararlar demokrasiye aykırıdır. İnsan haklarına aykırıdır. Bianet ve internet siteleri üzerindeki erişim engeli kaldırılmalıdır” denildi.(HABER MERKEZİ)