İzmir'in iki ilçesinde orman yangını

İzmir'in Karabağlar ve Urla ilçelerinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor. Urla'da tahliye edilen Demircili Mahallesi'nde bir ev yandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Karabağlar ve Urla ilçelerinde orman yangını çıktı. Urla'da bir mahallenin tahliyesine başlanırken Karabağlar'daki yangın söndürme çalışmalarının rüzgar nedeniyle güçlükle ilerlediği belirtildi.

Urla'da, Yağcılar ile Demircili mahalleleri arasındaki alanda orman yangını çıktı. Yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle Demircili Mahallesi yönüne ilerledi. Yangına, 5 helikopter ve 30 arazözle müdahale ediliyor. Urla Kaymakamı Önder Can, yangın nedeniyle yoğun duman altında kalan Demircili Mahallesi'nin tahliye edildiğini aktardı.

Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz da yangının Menengeç Koyu'na doğru ilerlediğini söyledi. Oğuz, "Yangınla mücadele araçlarının ulaşımını kolaylaştırmak için mümkün mertebe Demircili-Yağcılar bölgesine giden yolları lütfen kullanmayalım" dedi.

Demircili Mahallesi'nde boş olduğu bildirilen bir evin yandığı, bazı hayvanların öldüğü öğrenildi.

Urla'da çıkan orman yangını şiddetli rüzgarın etkisiyle Demircili Mahallesi'ne ilerledi. (Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş/Anadolu Ajansı)

SEFERİHİSAR'DA BİR MAHALLE BOŞALTILDI

Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı Mahallesi yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangına 4 helikopter ve 15 arazözle müdahale ediliyor. Rüzgar nedeniyle alevlerin yayılma ihtimalinin bulunduğu, ekip sayısının artırılacağı öğrenildi.

Yangın rüzgarın etkisiyle Seferihisar ilçesine bağlı Eski Orhanlı Mahallesi'ne yaklaştı. Yaklaşık 80 hanenin bulunduğu mahalle, alevlerin yaklaşması nedeniyle tahliye edildi. Mahallenin girişi jandarma ekipleri tarafından kapatılırken yalnızca arazöz ve itfaiye araçlarının girişine izin verildi.

Mahallede yaşayanlar, mahallenin 2 kilometre dışında bekliyor.

Mahalleliden Murat Yeşilyaprak, dağda alevleri görünce evlerinin etrafını suladıklarını belirterek, "Anons yapıldı ve evimizi boşalttık. Evlerinin yandığını söylüyorlar ancak şu an durumu bilmiyoruz" dedi.

PAKDEMİRLİ: 60-70 KİLOMETREYE VARAN RÜZGAR ALTINDA ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tırazlı Mahallesi'ndeki ekiplerin söndürme çalışmalarını helikopterle havadan denetledi. Pakdemirli, daha sonra Tekketepe Gözetleme Kulesi'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Rüzgar nedeniyle helikopterlerin müdahalesinin kolay olmadığını dile getiren Pakdemirli, "Biz de helikopterle yangın bölgesine inerken ufak bir tehlike geçirdik. Şartlar çok zor. Şu anda saatte 60-70 kilometreye varan rüzgar altında çalışmaya devam ediyoruz. Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti ancak olumsuz hava şartlarından dolayı iniş sağlayamıyor" dedi.

Muğla'da orman yangınlarıMuğla'da orman yangınları

Yangın 20-30 hektarlık alanı etkilediğini aktaran Pakdemirli, "40 üzerinde arazöz, 8 helikopterle yangına müdahale ediyoruz. Onlarca iş makinesi ve ciddi anlamda personelle müdahale ediliyor. Yangın büyük bir yangın olmamakla beraber rüzgarın yangını taşıma potansiyeliyle ciddiye almamız gereken bir yangın. Orman teşkilatı tüm ekipleriyle burada" diye konuştu.

İlerleyen saatlerde ikinci bir açıklama yapan Pakdemirli, "Hava şartları istediğimiz seviyeye gelmedi, rüzgar çok kuvvetli esiyor. Rüzgar çok kuvvetli estiğinden dolayı istediğimiz noktalarda yangını durduramadık. 20-30 hektarda başlamış yangın 100 hektarın çok üzerine çıkmış durumda" ifadelerini kullandı.

Bir köyün tedbir amacıyla boşaltıldığını söyleyen Pakdemirli, "Yol boyu önemli bir yerleşim yeri olmamakla berabere bir tane eski köy yerleşim yeri tespit ettik, buranın boşaltılmasını Valimiz koordine ediyor. Henüz oraya ulaşan bir şey yok ama ihtiyaten kolluk kuvvetleri gerekli çalışmayı yapıyor" dedi. (İZMİR/AA)