'Teknik yetersizlikler, Marmara Adası'ndaki yangını afet dönüştürdü'
Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, ekipman eksiği ve teknik yetersizlikler gibi nedenlerle adadaki yangını afete dönüştüğünü belirtti. Adanın afetlere karşı diğer yerlere göre daha savunmasız olduğu ifade edilen açıklamada, sivil arama kurtarma birliği kurulması için çalışmalara başlandığı aktarıldı.
DUVAR - Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, 12 Ağustos'ta Marmara Adası'nda yaşanan orman yangınıyla ilgili açıklama yaptı.
Yangına helikopterle müdahalenin geciktiği, itfaiye ekipmanlarının yetersiz olduğu belirtilen açıklamada, "Emniyet güçlerinin halktaki panik ortamını kontrol altına alacak bir eylem yürütmemesi, merkezi yetkililerinin olay yerine intikal etmemesi, ekipman eksiklikleri ve teknik yetersizlikler, az sayıda helikopterin geç müdahalesi, itfaiye ekipmanının ve araç sayısının yetersizliği, şiddetli poyraz fırtınasının da etkisiyle yangını afete dönüştürdü" denildi.
'HALK BAŞININ ÇARESİNE BAKMAK ZORUNDA KALDI'
Balıkesir'de bulunan Marmara Adası'nda, 12 Ağustos günü çıkan orman yangını 11 saat sonra kontrol altına alınabilmişti. Yangında 80 hektarlık alanın zarar gördüğü ve yüzlerce hayvanın öldüğü açıklanmıştı.
Yangınla ilgili yazılı açıklama yapan Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, Marmara Adası'nda afetlere karşı bir acil durum senaryosu olmadığı belirtildi. Yangın sürecinin iyi yönetilemediği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Yangının kuvvetlendiği akşamüstü saatlerinde ada merkezi kaotik bir yapıya bürünmüş, yaya ve araç trafiği birbirine karışmıştır. Yangın bölgesinde yangını yönetecek ve olayları kontrol altına almayı sağlayacak yerel ve merkezi yetkililerin bulunmaması sebebiyle halk kendi çabalarıyla başının çaresine bakmak zorunda kalmıştır."
Marmara Adası'ndaki yangının bilançosu açıklandı: 80 hektar kül oldu!
'HALKTAKİ PANİK ORTAMINI KONTROL ALTINA ALACAK BİR EYLEM YÜRÜTÜLMEDİ'
Yangının kontrol ediliği yönünde erken yapılan açıklamaların halkı rahat davranmaya yönlendirdiği ifade edilen açıklamada, "Öğleden sonra giderek kontrolden çıkan yangın, büyük paniğe yol açmıştır. Emniyet güçlerinin halktaki panik ortamını kontrol altına alacak bir eylem yürütmemesi, merkezi yetkililerinin olay yerine intikal etmemesi, ekipman eksiklikleri ve teknik yetersizlikler, az sayıda helikopterin geç müdahalesi, itfaiye ekipmanının ve araç sayısının yetersizliği, şiddetli poyraz fırtınasının da etkisiyle yangını afete dönüştürmüştü" denildi.
'SİVİL ARAMA KURTARMA BİRLİĞİNİN İLK ADIMLARINI ATTIK'
Marmara Adalarının diğer yerleşim yerlerine göre afetlere karşı daha savunmasız ve acil durumda erişimi güç konumda yer aldığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti.
"Bu özellikleri, adaların, afet durumunda öncelikle kendini savunabilen bir stratejiye sahip olmalarını zorunlu kılmaktadır. 14 Ağustos 2019 tarihinde Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği’nin çatısı ve çağrısı altında bir araya gelen ve durumun öneminin farkında olan Marmara adası halkı olarak bizler, Marmara Adalarının afetlere karşı hazırlıklı olması, kriz ve afet sonrası eylem planlarını oluşturulması, adaların güvenli kentlere dönüştürülmesi amacıyla ivedilikle bir Marmara Adaları Modeli’nin oluşturulması, Marmara Sivil Arama Kurtarma Birliği’nin kurulması konusunda ilk adımları atmış bulunmaktayız." (HABER MERKEZİ)