Dicle Üniversitesi öğrencilerinin çevre dostu Zerzevan arabası TÜBİTAK’ta yarışıyor

Alternatif enerjili araçların 14-22 Eylül arasında boy göstereceği TÜBİTAK yarışına Dicle Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ekip yine iddialı hazırlandı. Geçen yıl özel ödüle layık görülen ekip bu yıl geliştirdikleri 'Zerzevan' adlı araba için heykeltıraş Mehmet Sever'den de destek aldıklarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi öğrencileri TÜBİTAK’ın düzenlediği 'Alternatif Enerjili Araç Yarışları'na 'Zerzevan’ adını verdikleri araçla katıldı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencileri geçen yılki yarışa da tasarladıkları elektrikli araç ile katıldı ve 'Kurul Özel Ödülü' aldı. DÜ Mühendislik Fakültesi akademisyen ve öğrencilerinden oluşan ekibin geçen yıl ürettiği araç, 250 kilogram ağırlığa sahip, 4 saat durmadan yol alabilen ve saatteki hızı 40 kilometreye kadar ulaşan bir araçtı. Ekip adına projelerini anlatan Makine Mühendisliği öğrencisi Mehmet Yalınkılıç, geçen yıl aldıkları ödülün kendilerine moral verdiğini ve bu yıl düzenlenen yarışmaya da bu motivasyonla hazırlandıklarını söylerken araçla ilgili şu bilgileri verdi:

250 KİLOGRAM AĞIRLIK, 60 KM HIZ

.

"Şimdiki aracımız 250 kilo ağırlığında. Saatte 60 km hıza kadar ulaşabiliyor. Tam kapasiteyle 6 saat yol katedebiliyor ve tam boş bataryayı 2 saatte doldurabiliyoruz. Aracın genişliği 150 cm, uzunluğu 300 cm, yerden yüksekliği ise 110 cm. Tam elektrikli araç, herhangi bir normal 220 volt elektrik şebekesinden şarj edilebiliyor. Normal bir elektrikli aracın temelini oluşturan dört başlıktan birini tamamen kendimiz üretmeyi başardık. Pilot sistemi konusunda bilgilendiren yazılımı, yine bizim hazırladığımız bir gösterge ara yüzüne sahip."

ZERZEVAN KALESİNE DİKKAT ÇEKİYORLAR

Genç mühendisler ürettikleri arabaya Zerzevan adını uygun görmüşler. Zerzevan Kalesi kazıların halen devam ettiği, son yıllarda yurt dışından da birçok turistin, arkeoloğun ve tarihçinin ziyaret ettiği bir yer.

Ürettikleri arabaya neden Zerzevan adını verdiklerini şöyle anlatıyor Yalınkılıç: “Zerzevan kalesi, Mithra kültüne ev sahipliği yapmış bir mekan ve yaşadığımız coğrafyada olduğu için bizler için çok özel. Mithra kültünün özünde kurtarıcı tanrıların rolü çok büyük. Projemizin doğayla dost oluşu, Mithra kültü ve dolayısıyla Zerzevan ile paralellik gösteriyor. Bu durum projemiz için güzel bir ilham kaynağı oldu.”

GENÇ MÜHENDİSLER HEDEF BÜYÜTTÜ

Yalınkılıç, birlikte çalıştığı arkadaşlarını da şöyle tanıttı: “Ekibimiz, Makine Mühendisliği Bölümü’nde okuyan Ahmet Meşe, Yakup Minas, Mimarlık Bölümü’nde okuyan Abdullah Yalınkılıç, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde okuyan Niştiman Gül ve Elektrik Elektronik doktora öğrencisi Yasin Aslan’dan oluşuyor.”

.

Yalınkılıç, “TUBiTAK’ın düzenlemiş olduğu ‘Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na birlikte hazırlandık. Projemizi okulumuzun atölyesinde başlattık ve atölye ve sanayi arasında mekik dokumaya başladık. Proje aracımızın kaporta kısmında imdadımıza Şimşek Alüminyum koştu. Sonra soluğu heykeltıraş Mehmet Sever’in atölyesinde aldık. Kendisi yardımlarını esirgemedi” diye konuştu.

Son olarak Yalınkılıç, 14-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek yarışmaya Zerzevan adlı arabayla katılan öğrencilerin hedefini, “Yenilenebilir enerji oluşu nihai amacımız ve bununla birlikte dünya çapında gelişen teknolojiyle senkronize olup ülkemizi uluslararası platformlarda temsil edeceğimizi öngörüyoruz” şeklinde tarif etti.